piatok 3. septembra 2010

Žijeme v dokonale nedokonalom svete

Určite ste si to už všimli. Postrehli, ako sa nás každá reklama snaží presvedčiť, čo je pre nás to najlepšie. Aby sme všetko mali dokonale vyžehlené, vyprané, krásne vyvoňané. Skrátka radosť pozerať. Každý uhol, každý záhyb musí byť ako zo škatuľky. Keď vás o tomto trende nepresvedčuje reklama, tak potom sú to je jednoznačne life-style časopisy. Hlúpo povrchné, avšak stačí sa rozhliadnuť okolo seba a určite narazíte na človeka, ktorý sa podľa nich riadi. Chce mať dokonalý život. Dokonalý vzhľad, dokonale vychovávať svoje potomstvo, dokonalé bývanie, skrátka sme presvedčení, že dokonalosť je cieľ v nedokonalom svete.

Čo nás veľmi jednoducho dostáva opäť k náboženstvu. Je možné, že by so mnou religionisti nesúhlasili, ale náboženstvo je v jednoduchej forme povedané – cieľ pre dosiahnutie istej dokonalosti. Kresťanstvo a jemu podobné náboženstvá, v jeho knihách sa píše ako sa správne správať, ako byť dokonalý a keď nie teraz, tak neskôr – po smrti. Aj keď ono veľmi záleží na výklade. Každá veta, každé posolstvo sa dá vyložiť rôznymi spôsobmi, presne tak ako to práve niekomu vyhovuje. Ale vo svojej podstate nám kladie na srdce ako máme byť dokonalý. Dalo by sa povedať, že je to reklama čias minulých.

Ktosi napísal, že človek formuje prostredie, v ktorom žije a na oplátku prostredie formuje človeka. Ale pokojne by to mohlo byť i naopak a myslím si, že by to tiež nestrácalo zmysel: prostredie formuje človeka a ten zase formuje prostredie, v ktorom žije.

Nie je miesto, kde by človek nenarazil na reklamu. Občas už čakám, kedy sa niekde uprostred lesa objaví billboard na čistú prírodnú vodu. Príroda, dokonalosť, človek a náboženstvo. Príroda je dokonalá, funguje ako neomylný stroj, dobre zostavený a sebestačný. Človek je súčasť tohto stroja, otázkou však ostáva, či nie je len jej slepým črevom, prípadne parazitom na jej dokonalosti. Nuž a náboženstvo je prostriedok, ktorým si uvedomujeme svoju nedokonalosť. Ale náboženstvo je podľa niektorých názorov prežitok.

Iróniou je, že tí čo zastávajú tento názor nevidia ako je náboženstvo (v tom klasickom chápaní) nahradzované inou formou náboženstva. Zmysel i funkcia ostávajú rovnaké, len ich všeobecné, povrchné vnímanie sa mierne odlišuje. Takzvaný človek bez náboženstva len nahradí tradičný spôsob viery za niečo menej „zaostalé“ (z jeho pohľadu).

Mnohí už istotne zažili prebúdzajúce sa mesto, prípadne malé malebné mestečko. Je to ako ticho pred búrkou. Ulice sú prázdne, všade je ticho – možno len ten kohút občas zakikiríka, ale inak vládne dokonalý pokoj. Ako čas postupuje, priestorom sa začínajú šíriť vibrácie života. Odkiaľsi prichádza pani venčiť psa, nastupujú čistiace čaty, hrmot smetiarskeho auta, ľudia čistiaci výklady obchodov, skrátka príprava na každodenný zhon. Postupne sa všetko zrýchľuje a priestor zahusťuje a za pár chvíľ je námestie plné ľudí ponáhľajúcich sa odniekiaľ niekam, džavotajúcich detí a rýchleho zhonu dňa.

Rovnako sa budí i nákupné stredisko. Nie je v tom jediný rozdiel. Priestor je tichý a pokojný. Priam meditatívne upokojujúci. Až nastane správna hodina, začne postupne ožívať. Raj spotreby a plnenia našich snov o dokonalosti. Aký svet sme si vybudovali, tak nám to svet vracia. A my sa radi prispôsobíme, všetci. :)

8 komentárov:

  1. Jo.

    Ale dokonalost stejne neexistuje, je to jen vyplod lidsky mysli, stejne jako krasa atd. Z pohledu vesmiru je dokonaly vsechno, to jen clovek ma furt nejaky nesmyslny pozadavky o tom, jak ma a nema vypadat svet kolem nej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pockaj, jak muzete hovorit z pohledu vesmiru? Pane mluvci? ,)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. co bych nemohl, neni to zadna osoba.. ridi se logicky, bez emoci. O dokonalosti muze mluvit jen neco, co ma ego a porad se snazi rozlisovat na dobry / spatny, prinosny / neprinosny, dokonaly / nedokonaly atd. Takze je to z toho pohledu nesmysl

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Takze podle vesmiru je dokonaly vsechno? Co je, je. A je to tak dobre.

    Zazrani krestani tudle treba videj v holocaustu opodstatneni. Ze to tak melo bejt, ze i tohle ma v Bozskym zameru svuj smysl. Pekna svine, tenhlecten dokonalej vesmir, kde i holocaust ma svy misto ve vesmirny dokonalosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nechapes, ze "dobre" je relativni, stejne jako "dokonalost", protoze vzdycky zalezi KDO to rika. Pro me je dobre neco jinyho nez pro tebe nebo pro pana X, protoze ten pojem je zcela zavislej na tom subjektu. Nemuzes rict, ze je obecne neco dobre nebo spatne. Myslis, ze treba zvirata holokaust zajima? Jim je to u prdele, protoze se jich absolutne netyka. Pro _lidstvo_ je holokaust spatne, protoze jde proti zajmum lidstva a lidsky moralce. Vesmir zadny zajmy nema, protoze nema ego, takze je zbytecny se o tom bavit. A Boha a krestany do toho netahej, o nich jsem vubec nemluvil. Proste jsem to spatne v uvodu formuloval, chtel jsem rict, ze obecne proste nic jako dokonalost nebo nedokonalost neexistuje, je to vymysl lidstva. Btw, asi posledni prispevek, protoze ta diskuse je stejne o nicem, proste slovickareni. At si kazdej mysli co chce, nazdar :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toz to pak jo.

    No pro buddhisty je treba zadostivost zlo. Jasne ze je dokonalost lidskym vymyslem, ostatne jestli kapitalismus necim vynika, tak je to ve vytvareni umelejch potreb, umely zadostivosti, umely dokonalosti. Hard life

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mr. Wawra - to mas pravdu, v kapitalizme sa musia peniaze tocit, a ked su vsetky zakladne potreby naplnene, treba hladat dalsie moznosti financneho prudenia.

    "The Spice must flow..." :)

    OdpovedaťOdstrániť