pondelok 4. júna 2012

O starom blogu...


Retro blogovacia nálada alebo čo so starým blogom. Aj tak by sa mohol volať tento príspevok. Doslova to bude akási krátka retrospektíva za mojim blogovacím obdobím – teda hlavne tým, čo sa nachádzalo na doméne bloguje.cz. Už ste asi o tom počuli, bloguje skrátka končí. Môj starý blog tam bol svojim spôsobom uložený k večnému spánku, viac sa nevyvíjal, nerástol. Preto som sa na neho pozrel a trochu zauvažoval čo s ním. Ešte než som v ňom začal „listovať“, myslel som si, že ho skrátka nechám zahynúť vo večnej priepasti internetu. Lenže potom som ho začal – i keď len na rýchlo – prezerať a...

Aspoň som si ho exportoval do xml – pre istotu. Občas sa na ňom objaví nejaké to zaujímavé múdro, často sú tam však linky na moje recenzie (ktoré už aj tak nefungujú – aspoň čo som skúšal), no a potom sú tu rôzne krátke postrehy, stredoškolský literárny pokus, sem – tam nejaký ten komentárik. Predovšetkým k hrám (aj keď nájde sa aj čokoľvek iné). Sekcia hry mi nasadila toho chrobáka do hlavy. Ono je to totiž svojim spôsobom taký podivný hráčsky denník. Nie typu – hrám jednu hru a píšem si svoje dobrodružstvo, ale skôr typu postrehového, videného, skrátka toho čo ma ako hráča v nejaký moment zaujalo. Poznamenané čierne na bielom. V onej retro perspektíve je to celkom úsmevné a (i keď to bude znieť nekriticky) občas i celkom zaujímavé čítanie. Pre mňa. A to je práve jadro problému. I keď si na druhej strane hovorím – a možno je to moje etnografické ja (kto vie?) – že by z toho mohlo byť zaujímavé niečo vo všeobecnosti. Nielen pre moju osobu.

Ak sa na tento starý blog pozriem z výšky (a odosobním ho od seba), ostáva mi tu celkom zaujímavý materiál, ktorý pokrýva takmer päť ročné obdobie. A nenúťte ma opäť používať prirovnania k ľudskému životu, čo sa dĺžky rokov týka. :-) Je to zaujímavé obdobie a slušný materiál k „štúdiu“ vnímania hier jedným konkrétnym hráčom. Skrátka, množstvo textu, ktorý nie je „hraný“ aby sadol niečiemu vkusu. Je to priamočiare vnímanie hier a herného sveta. Nielen ich, celej popkultúry a všetkého čo k tomu patrí.

Alebo možno ani nie. Neviem, naozaj si s tým neviem rady. Na jednej strane sú to skutočne spomienky a zaujímavé náhľady na vtedajšie veci (plus celý kopec retro spomienok – nuž v tomto som sa nezmenil), na strane druhej – koho by to ešte dnes mohlo zaujímať? Teda ak naozaj nezoberiem do úvahy istú – ako som už naznačil – študijnú hodnotu istej doby, času a jedného človeka.

Dúfam, že tie najzaujímavejšie texty som preklopil do tohto blogu – ešte v jeho začiatkoch, takže jeho strata nebude toľko bolieť. I keď bolo na ňom i pár (z môjho pohľadu) unikátnych screenshotov a obrázkov, ktoré už nikde inde nemám. Pochádzali, samozrejme, z môjho hrania alebo čisto kreatívnej činnosti. Ako som to však pozeral, mnohé z nich sú už stratené vďaka nerozumnému uploadu na imageshack. Človek sa chybami učí, však?

Jedna z vecí, ktorú som na starom blogu našiel, je tento obrázok morrowindského "Smaragdového draka". :)

Ak by sa na tomto blogu však jedného dňa objavil nejaký obskúrnejší textík, tak sa príliš nečudujte – asi som narazil na niečo, čo by som chcel naďalej nechať na očiach verejnosti. Niečo, čo považujem za zaujímavé nielen pre mňa. Aj keď, ako hovorím, ten starý blog už dnes funguje len ako celok nejakých pohľadov.

5 komentárov:

  1. V případě zájmu můžeš vyzkoušet tady původním stvořitelem nabízené řešení:

    http://www.misantrop.info/zachranny-clun-bloggersky/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop. O tom viem, ale chce za to penaz a tu som si prave nie isty, ci ten moj vytvor stoji za tych par korun. Plus pokial by chcel peniaze prevodom cez banky, tak do Ciech uz nikdy viac (vytrpel som si pri nakupu z Aukra, ale mozno to je dnes uz jednoduchsie :) )

      Odstrániť
  2. Mna tam zaujali tvoje starsie "Retro" recenzie z 2005. Nechces ich v ramci zachovania na ociach verejnosti hodit ku jednotlivym hram na oldgames.sk? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm, pozriem sa na ne. A s tym by som nemal problem, aby boli na oldgames.sk :)

      Odstrániť
  3. Micku určitě by byla škoda o to přijít, i kdyby to mělo být jen pro tebe samotného. Jednoznačně doporučuji nějaký způsob zálohy. Pokud budeš mít zálohováno a nikdy se na to nepodíváš, nic se vlastně neděje. Pokud ale zálohovat nebudeš a najednou bys tam odsud něco chtěl. Je to prostě jak když nesejvuješ a jdeš na smrt...

    OdpovedaťOdstrániť