pondelok 6. mája 2024

Soundtrack pre homebrew kapitulu Astartes

Už som to hovoril pri obrázkoch a zopakujem to aj pre hudbu. Strojové generovanie obsahu ma na jednej strane fascinuje, ale na druhej strane ma to desí. Každý (pokiaľ má tú možnosť) si už určite vyskúšal nejaké to generovanie. Ja som nedávno generoval hudbu pre svoju kapitulu vesmírnych mariňákov. Áno, spravil som si k svojmu hobby projektu soundtrack. Akože len tak, aby sa nepovedalo. A ono to vlastne moc nebolelo. Nie je to dokonalé - k tomu sa ešte dostanem - ale je to viac akoby som si niekedy predstavoval, že si môžem dovoliť. Ergo vôbec. A to ma práve na to straší. 

Druhým faktom je, že pokiaľ by v tom nebol žiaden môj vklad, nuž to potom nejako nie je to pravé orechové. Skúšal som aj to. Napíšete čo chcete a ono vám z toho niečo vylezie. Ale… to nie je úplne zábava. Zábava je, keď sa vami niečo vytvorené zhmotní. Nie som textár, takže to miestami škrípe. Latinčina tiež nie je môj obor, takže to pre latinárov bude (ako sa hovorí) miestami “cringe”. Napriek tomu, výsledok je soundtrack k mnou vytváranému svetu a vecí okolo toho. Mať 12 tak som dnes asi v siedmom nebi - alebo niečo podobné.

Ceny s tým nevyhrám, malovať neviem, ale sú to moji Astartes! ;-)

Takže ten soundtrack pre Dawn Dragons, nástupnícku kapitulu Salamandrov a čiastočne sveta, ktorý obývajú znie asi takto:

Hymn of the Dawn Dragons

 

Toto bola jedna z prvých skladieb, ktoré som vygeneroval. Slová ma v latinčine a môj vnútorný zámer bol priblížiť sa (trošku) štýlu hudby k prvej hre Chaos Gate - určite si spomínate na ten ikonický soundtrack. Vlastne k latinčine mám ešte jednu poznámku. Ja vlastne netuším, či stroj zvolil správnu výslovnosť :-). Na druhej strane, ak niekto pozná hlavnú tému z animovaného filmu Batman: Mask of the Phantasm, tam chorál vyspevoval autorov odzadu a znelo to epicky. Broken latin, či nebroken - áno, radšej by som bol keby to bolo správne, na druhej strane v praxi to znie dobre. Pridal som si túto skladbu (spolu s ďalšími dvoma) k môjmu Dawn Dragons modu pre hru Gladius. Keď to začne hrať v akcii…, parádička.

Inferno’s Dominion (alternative)

Skladba pre domovskú planétu kapituly - ich pôvodný domov - Iskerros, z ktorého pochádzajú. Táto skladba má tiež par slov, kde som však pre zmenu zvolil pár slovíčok v “Interslavic”, ktoré mali podtrhnúť čiastočne slovanskú inšpiráciu, ktorá sa tiahne pod povrchom histórie kapituly. Po pravde, najmä badateľná v menách a niektorých zázvosloviach. Planéta ohňa a vulkánov, planéta kde sa zrodila kapitula Drakov úsvitu. Zároveň planéta, ktorá už v M42 dávno neexistuje.

March of the Dragons

Opäť podmazovka pre kapitulu. Tentoraz je tu menej latinských viet, skôr zbory opakujú tému ohňa, Vulkan žije! (ako inak),pretože draci pochodujú a tiahnú do vojny. Jednoduché a efektívne.

Brothers of Fire

Drží sa v podobnom duchu ako predchádzajúca skladba. Hľa astartes, bratia ohňa, synovia Vulkana, opakuje sa niekoľkokrát. Vulkan žije! Draci úsvitu. Bratia ohňa bola jedna z posledných a myslím, že sa mi páči najviac z troch hlavných skladieb pre Drakov.

Ember’s Awakening

And now something completely different. V kapitole, kde som mal uverejnených niekoľko známych citátov z histórie kapituly som mal i krátku rýmovačku nazvanú Veneration of the Burning Flame. Keď som prechádzal stránkami svojich poznámok a zbadal som ju, povedal som si, že to by sa dalo teraz možno aj zhudobniť. Žáner? Hmm, to je metal, neviem aký bude výsledok, ale to je určite metal. A tak vznikol Ember’s Awakening. Desí ma (opäť je to tu) ako z nejakého záhadného dôvodu ten stroj vystihol (aj tým spevom) podstatu toho textu.

Divine Ascent

Planéty a mestá v popole. Nádej upadá, duše sa strácajú v nikdy neutíchajúcich bojoch. Je tu však vaša viera v jediného Cisára všeľudstva, ktorý nás vedie, Slnko našich dní, svetlo nášho života. Tak ako v predchádzajúcom prípade, i túto “básničku” som vybral z mojich poznámok a rozhodol sa, že jej priradíme nejaký hudobný podmaz. Výsledok… viete čo, vôbec nie zlé, niečo čo by vám Triglav sektoroch púšťali Sisters of Battle zo svojich tlampačov ;-) na pozdvihnutie morálky.

Lament for Iskerros

Spomínal som, že domovská planéta Dawn Dragons už akosi nie je úplne pohromade. V lore text tejto skladby vznikol v období tesne po tom, ako bola planéta zničená. Z pohľadu súčasnosti je tak už niekoľko tisíc rokov starý. Úprimne možno bol pred tisícmi rokov dokonalejší a ústným podaním sa nám trošku zmenil. Hovorí sa, že Draci úsvitu majú vo svojom archíve uložených niekoľko tisícok variant “Náreku pre Iskerros”. Toto je jeden z nich, zhudobnený. 

New Home

Sme opäť v tradičnom prostredí latinských slovíčok. Po tisícročia putovali Dawn Dragons priestorom medzi hviezdami - bez domova, len vo svojich lodiach. Až jedna ich expedícia narazila na planétu, ktorá sa stala pre nich zaujímavou. Nádej, nový domov? S otáznikom, Astartes si nemôžu planétu uzurpovať len tak, z rozmaru. Ale pod tým všetkým je ešte niečo viac, možno trošku budúca hrozba. V konečnom dôsledku však, toto bude ich nový domov. Síce spečatený až návratom primarcha Ultramarines, ale nakoniec to bude trvalé miesto pre kapitulu.

Legendy Triglavských sektorov

A teraz úplne niečo iné, ale stále spojené s mojou kapitulou. Jedného dňa som zobral charaktery postáv Buda Spencera a Terence Hilla a preniesol som ich do svojho kúsku 40k vesmíru. Bud Spencer skončil ako osamelý pútnik kapituly Dawn Dragons, vyrážajúci na planéty a hľadajúci, len aby bol čo najďalej od toho všetkého. A hlavne, z nejakého dôvodu má za pätami stále svojho brata. Rovnaká matka. Postava Trenece Hilla je inkvizítor pištolník, tak trochu darebák, ale s dobrými umýslami (na vesmír v ktorom sa nachádza). Spolu ich okolitý svet pozná ako Pravú a Ľavú ruku Boha Cisára…

Left and Right Hand of the God-Emperor

To, že pri ich skladbách pôjdem westernovým smerom, som vedel dopredu. Táto skladba je síce fajn, v mojich očiach, ale je to práve tá, kde nemám ani len minimálny vklad. Proste som vedel aký štýl by som rád, všeobecnú tému pre oba charaktery, napísal som adekvátny prompt a generoval som, až som sa dopracoval k výsledku.

Lone Astartes (Bambino’s Theme)

Áno, obom som nechal ich filmové mená - pre tých čo by sa pýtali. Predstava obrovského astartes s menom Bambino je tak šialená, že sa proste nezahadzuje. Bambino dostal viac-menej text free skladbu, i keď tu som vedel, že chcem aby tam boli nejaké zbory a “pam–pam” je už sam o sebe cieľený odkaz. Plus samozrejme na konci musí zaznieť “ľavačka Boha cisára” (či gramaticky a fakticky správne, to už sme preberali niekoľko skladieb vyššie ;-)).

The Boltgun Saint (Trinity’s Theme) 

A druhý pán na holenie, tu som chcel dostať niečo na štýl úvodnej skladby z filmu Malý unavený Joe. Aj môj text dostal pár kratučkých odkazov - pre znalcov. Pri generovaní tejto piesne mi však skoro zbehli aj zvyšné vlasy, dostať sa k záveru, aký som si predstavoval bolo niečo neskutočné - stále ukončoval pesničku skôr, alebo úplne menil tempo záveru, začal si tam vymýšľať svoje vlastné slová. Niekedy je generovanie proste “veselé” (napriek tomu, že máte vlastný text). S konečným výsledkom som však spokojný a občas sa mi stane, že si ju pospevujem.

Mimochodom, ak by si niekto myslel, že to bola nejaká náhodná zámienka, tak nie... mám pre nich aj pravidlá pre Kill Team :-) 

Bambino osobne, painting in progress,,,

Aby som citoval klasika, a hudobníci živiaci sa skladaním pre komerčné účely “nebudou mít co žrát”. Podmazová hudba pod prezentácie, televízne relácie - reportáže, jednoducho potrebujem nejakú nezávadnú melódiu - klik. Niekto to určite zastaví? Čína to nebude. Ako viem si predstaviť, že EU je schopná si podpíliť konkurenčný konár, za určitých podmienok, ale… Je tu práve to ale. 

Na jednej strane je to fascinujúce - nie je to nič nové, čítali sme o tom v nejednej cyberpunk fikcii. Umelo vytvorené hviezdičky, dávno mŕtvy speváci vydávajúci nové albumy s neuveriteľným komerčným úspechom. Dnes nie sme ďaleko od týchto distopických predstáv - vlastne nám to už klope na dvere. 

Na strane druhej to vytvára priam filozofické otázky o ľudskej kreativite, o tvorivom duchu. Všetko sa dá v konečnom dôsledku premeniť na čísla a algoritmy? Netuším, o matematike toho mnoho neviem, holt humanitné vzdelanie, ale vždy keď sa do nej trochu ponorím - je to zaujímavý svet. Desí ma to a fascinuje zároveň. Obzvlášť keď si uvedomím, že sú to prvé verejné lastovičky tejto technológie. A keď si už teraz dokážem spraviť takýto soundtrack… Čo bude za rok, či dva?

Je to novinka, ktorá bude chvíľu tiahnuť záujem ľudí, ale postupne sa opäť dostane do úzadia. Myslím si, že niekoho to zrejme bude stáť živobitie, ale nakoniec stále budeme chcieť i ten ľudský príspevok do diela. Podobne ako to vidíme s digitálnymi trikmi. Bola doba, kedy toho bola všade plno a všetko digitálne. Dnes sa opäť kde-tu vracajú aj praktické triky, ktoré dodávajú tým filmom akýsi prízemnejší a ľudskejší charakter.

Človek s absolútnym sluchom bude zrejme počuť viac tie digitálne artefakty, ktoré tie zvukové súbory majú. Keďže neplánujem využívať toto tvorenie na komerčné účely, tak ma to veľmi netrápi. Pre vlastné potreby je to priam zázrak. Kde v reálnom svete by som sa k niečomu takémuto len dokázal priblížiť? Nikde, jedine tu a teraz a s týmito možnosťami. 


1 komentár:

  1. Volaris Airlines es una aerolínea que ofrece un proceso simple para cancelar el vuelo. Si visita Reserva de Vuelos, entonces obtendrá todos los detalles sobre la política de cancelación y otros detalles. cancelar vuelo volaris La aerolínea también ofrece el reembolso después de cancelación. Si quiere hablar con el agente de la aerolínea, entonces no te preocupes como puede llamar al número que es +52 557-100-1413 y resuelve sus consultas.

    OdpovedaťOdstrániť