sobota 10. februára 2024

Dojmy - Tape to Tape

Kdesi začiatkom 90-tych rokov, ktosi v spoločnosti Electronic Arts trafil jackpot. Samozrejme nebolo to len tak, vývoj a inšpirácie určite siahajú k rôznym hokejovým hrám vytvorených predtým. Lenže séria NHL sa stala stabilnou a neoddeliteľnou súčasťou video herného hokeja. A úspech to bol takmer na prvú. Úspech, ktorý sa takmer nikto nesnažil napodobniť. 

Alebo to aspoň tak vyzerá. Tvrdím na základe môjho nedávneho prieskumu starých hokejových hier skrz platformy a čas. Pritom to vyzerá veľmi jednoducho. Stačí napodobiť základy, ktoré položila séria NHL a máte čiastočne vyhrané. Aspoň podobne vnímam early access hru "Tape to Tape". Hra, ktorá má ešte pred sebou kus cesty, ale základy má solídne položené. Pevný kus hrateľnosti, ktorý funguje na výbornú. Je to rýchla hokejová hra, s výborne vyladeným ovládaním hráčov a okamžitou odozvou. Ponúka uspokojujúci (alebo ako sa u nás hovorí, satisfakujúci ;)) zážitok z počítačového hokeja.

A to som opisoval len samotnú hranie, nie ten divoký nápad okolo toho. Idea skĺbiť hokej a rogue-lite herné mechaniky je istotne odvážna. Lenže pritom výborne funguje. Síce by som si radšej na začiatku vytváral úplne vlastného hráča, ale klape to aj s Angusom.


Angus McShaggy je hlavná postava kampane, stálica, ktorú postupom zlepšujete a tvorí základ vášho tímu. Výber špeciálnej vlastnosti pre Angusa. K nemu sa pridáva jedna z hviezd a potom pár “ohrievačov” lavičky. A ide sa na to. Cieľom je (ako inak) získať pohár, vlastne “Pohár”, ten jediný a úchvatný. V tom vám bude brániť pár podivných hokejových tímov. Po ceste narazíte na udalosti zlepšujúce vlastnosti vašich hráčov, na rýchle zápasy na jeden gól pridávajúce vašim hráčom špeciálne schopnosti (ak vyhráte). Nakoniec sú tu zápasy, ktoré musíte vyhrať. Za každý vyhratý zápas získate niekoľko pukov. Ak prehráte? Nuž späť ku kováčovi, kde sa celý proces začne od začiatku. Nakúpiť zlepšenie vlastností pre Angusa, odomknúť ďalšie vlastnosti, či hviezdnych hráčov - záleží na množstve pukov na vašom konte. A ide sa odznova. Rogue lite.

Vytvorenie vlastného tímu? Davaj!

Zatiaľ sa príliš nehrá na hokejové pravidlá. Vlastne jediné, ktoré tu máme je… erm, streliť puk do bránky? Všetko ostatné je nepodstatné. Pridajú autori nakoniec aj plnohodnotné pravidlá pre voľnú hru? Absolútne netuším. V každom prípade nedávno pribudla možnosť vytvoriť si vlastný tím a hráčov pre voľnú hru - rozumej samostatné zápasy. Čo ja - samozrejme - vítam s otvorenou náručou. Netreba podceňovať kreativitu komunity, takže sme krátko na to dostali aj všetky NHL tímy v akejsi akčnej forme. 

Také akčnejšie NHLkové hranie...

Myslím si, že štart do predbežného prístupu má "Tape to Tape" otvorený veľmi dobre. Vynaložené financie za ňu zatiaľ neľutujem - priniesla mi niekoľko hodín výbornej zábavy, ktorá (zdá sa) bude ďalej pokračovať. Ak patríte medzi ľudí, čo neinvestujú do nedokončených hier, tak minimálne sa vám oplatí zaradiť si ju do “wishlistu”. Teda za predpokladu, že ste fanúšikom videoherného hokejového hrania. Ale čo je to za človeka, čo nie je? ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára