sobota 27. januára 2024

Evercade VS

Staré hry sú fajn, ale hlavne sú zábavné. Ak by neboli, tak by sme sa nimi nezaoberali, však? A akosi boli súčasťou môjho dorastania do veku… (no, nebudeme to radšej ďalej rozmaznávať). Pred nejakým krátkym časom som sa stal majiteľom retro konzolky Evercade VS. Prečo? No v prvom rade bola za celkom prijateľnú sumičku a popritom ma zaujala Duke Nukem kolekcia. Predovšetkým remaster prvých dvoch dielov. S krabičkou, cartridge s hrou a (defacto) manuálom. Fyzická podoba a všetko. Myslím, že kto ma pozná sa už nečuduje, čiže zoberme to pekne po poriadku.

Evercade VS. Čo to je za čudo? Nuž,*nasadí si okuliare na čítanie*:

Evercade VS je domáca retro herná konzola, ktorú má na svedomí spoločnosť Blaze Entertainment. Vo svojej podstate ide o vylepšenú verziu pôvodného handheldu Evercade, ale v domáckej podobe. Čím sa VS chváli, oproti svojmu prenosnému predchodcovi, je podpora hry viacerých hráčov. Teoreticky podporuje hru až štyroch hráčov s použitím herných ovládačov Evercade VS alebo akýchkoľvek iných USB ovládačov. Teoreticky bolo napísané zámerne, keďže som toľké množstvo hráčov ešte nemal možnosť odskúšať.

Samotná krabička konzolky je sympatická - nie je to tá špeciálna Duke Nukem verzia, o ktorej ste možno niekde počuli - len úplne obyčajná verzia… bielej farby. Nuž, aspoň pôsobí tak nejako retro. Čo sa hodí. Vo vnútri má dva sloty na cartridge, už spomínané štyri USB vstupy pre ovládače a samozrejme HDMI výstup k televízoru (či monitoru).

Konzola je dodávaná s dvoma Evercade ovládačmi, ktoré sú fajn. Slušne sa držia v rukách, tlačítka sú responzívne a človek má celkom príjemný pocit zo stláčania. D-pad je na tom trochu horšie. Ovládač má slušne dlhý kábel, takže nemusíte hrať s tvárou prilepenou na televízor.

Čože to? Ach, tie dva sloty na cartridge? Je to presne ako to znie. Do svojej konzolky môžete zastričiť naraz dve cartridge. Aký to má význam. Môžete mať k dispozícií naraz viac hier a nemusíte ich tak často meniť. Plus, ak som to správne podchytil - kombinácia niektorých cartridgov vám môže odomknúť nejaký ten skrytý bonus. Myslím, že tieto bonusy sa týkajú deviatich skrytých hier, ktoré v sebe konzola má. Sú to väčšinou maličké zábavky, nič  veľké, ale aj to poteší.


Pribalené cartridge v krabici s konzolou.

Prvé dve cartridge, ktoré boli pribalené v krabici, obsahujú niekoľko arkádových hier. Technos Arcade 1 obsahuje 8 hier (Double Dragon 3 čí Blockout z tých chronicky známejších) a Data East Arcade 1 obsahuje 10 hier (podľa mňa u nás menej známych - ako napríklad Wizard Fire alebo Sly Spy). Hry sa hrali plynule, nenarazil som na žiadny zásek, ktorý by mi znepríjemňoval hranie.

Duke Nukem Collection 1

Prvý cartridge, ktorý som si zaobstaral do svojej novo vznikajúcej zbierky. A musím povedať, že toto bol zásah do čierneho. Remasterované verzie prvých dvoch Dukeov rozhodne stoja za to. Plynulejšie ako kedykoľvek predtým a možno aj o to zábavnejšie. Na gamepade sa ovládajú vynikajúco, všetko je responzívne akoby človek čakal a obe hry si človek užíva ako za oných starých-dobrých čias na pradávnom PCdle. Horšie je to už s priloženou verziou Duke Nukem 3D, ktorá – ak ma moja znalosť neklame – je verzia z konzolky Playstation, a teda automaticky o niečo horšia v porovnaní s PC originálom. Mimochodom, rovnako má problém s ovládaním. Ovládať Duke Nukem 3D pomocou gamepadu je o hubu a vôbec to nie je nič príjemné. Zvyknúť sa na to dá, ale stále tu bol ten pocit, že je to hranie nejaké neohrabané.


Source: evercade.co.uk

Interplay Collection 2

Ďalší nostalgický balíček hier, ktorý sa nedal dočista ignorovať. V tomto prípade so šiestimi hrami s klasikami ako Clay Mates, Clay Fighter 2, Rad Gravity, či The Brainies... Počkať, čože? No dobre, zo štyroch vymenovaných mne niečo hovoril akurát Clay Fighter, ale podstatné pre mňa boli zvyšné dve hry, ktoré som opomenul – Earthworm Jim 2 a Prehistorik Man. Myslím, že všetko sú to pôvodom SNES verzie. A ako sa dá očakávať, opäť ich chod je absolútne bezproblémový, plynulý. Človeče, mám tie veci kde-tu v emulovanom svete, ale tá krabička, tá je za všetky drobné!

The Bitmap Brothers Collection 1

The Chaos Engine...to by jednoducho úplne stačilo, pretože je to zlatá klasika a výborná hra, obzvlášť ak ju hrá viac hráčov. Bonus k tomu ešte máme všetky tri Speedball hry a Xenon Megablast. Kolekcia podľa môjho gusta.

Ale Evercade to nie sú len staré hry, ktoré vyšli v dávnych dobách mojej mladosti. Ale môžu to byť aj hry, ktoré majú dátum vydania oveľa mladší, ale odené sú do nádherného retro hávu. Ako je napríklad dual cartridge Xeno Crisis/Tanglewood. Jedna hra je z roku 2018 a druhá z 2019.

Team17 Collection 1

Ďalší balíček hier, ktoré nostalgik nemôže len tak ignorovať. Obzvlášť keď sa to hemží jedným votrelcom za druhým. Kompletka všetkých troch Alien Breed hier a k tomu bonus bojovka Body Blows, či autíčka ATR: All Terrain Racing alebo celkom zábavný Arcade Pool. Ak sa pýtate, že kde sú červíky, tak mám pre vás jednu zlú správu – nie sú. Červíky mali svoju vlastnú kolekciu, teda majú svoju vlastnú kolekciu, akurát čo som zisťoval, tak už je vo forme nedostatkového tovaru – aka vypredaná naveky(?).

Duke Nukem Collection 1 a jeho cartridge s 25 stranovou brožúrkou.

Baví ma to. Bavia ma tie sympaticky malé krabičky s hrami, to jednoduché plug and play. A ten kúsok fyzickej nostalgie, ktorej máme stále menej a menej. Nie je úplne bez múch, ale zatiaľ sa jej tvorcovia o ňu plne starajú, updatujú firmware, na ceste sú nové kolekcie hier.

Mimochodom, bolo by absolútne super ak by na túto konzolku mohli vyjsť aj také veci ako Slaps and Beans alebo Super Blood Hockey – to by bola tiež úplná mňamka. Pravdepodobne nerealistické. Snívať však môžem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára