utorok 15. augusta 2017

Dojmy: Super Blood Hockey

Pred nejakým časom mi na PC začala chýbať nejaká hokejová hra. Dokonca mám vo svojom šuflíku, plnom nápadov, jeden ideový koncept na šialenú hokejovú hru. No a niekoľko mesiacov na to narazím na demo Super Blood Hockey. Nepotreboval som, aby sa striktne držala hokejových pravidiel. Práve, chcel som, aby bola trošku šialená, rýchla, ale musel to byť hokej. SBH tento koncept naplňovala. Od doby kedy som hru objavil prešiel necelý rok a jej vydanie je za rohom – doslova. Oplatí sa na ňu pozrieť?


Myslím si, že pokiaľ hľadáte to čo som pred časom hľadal ja, tak určite áno. Super Blood Hockey je rýchla, arkádová hra, ktorá sa tvári ako hokej, vyzerá ako hokej, ale prísne pravidlá hokeja nechala za dverami šatne. A je výborná. Pamätníkom možno pripomenie hru Ice Hockey (1988) od Nintenda, pretože stavia na podobnom koncepte. Každý tím je zložený zo štyroch hráčov a každý z hráčov môže byť iným typom – sniper, ktorý vyniká v streľbe; playmaker relatívne schopný vo všetkom a vyniká v rozohrávaní; enforcer, ktorý vyniká v mlátení všetkého naokolo. Pred začiatkom každého zápasu si potom môžete vybrať zloženie aké sa vám len páči. Možno nabudúce skúsim zápas len so samými snipermi. Kto vie ako to dopadne. Najmä jednu z výziev, ktorú hra ponúka.


Čo ma privádza k módom a možnostiam hry. Tri. Exhibičný zápas. Myslím, že tento pojem je každému fanúšikovi nejakého športu jednoznačný. Skrátka jeden zápas proti ľubovoľnému súperovi. Súpermi sú medzinárodné hokejové tímy.  Tu narážame na jeden závažnejší problém, ktorý hra má... chýba tím Slovakia ;-). Poviete si, to nie je žiadna chyba, veď ten váš reálny slovenský tím hrá aj tak horšie než Severná Kórea. A teraz som smutný. Ale keď spomíname túto krajinu veľmi obmedzených možností, ona svoj tím v tejto hre má, spolu s Fínskom, Švédskom, Ruskom, Kanadou, USA, Nemeckom a Českom. Áno bratia, môžete hru pokojne hrať, tím tam máte (áno, nenápadne sa tvárim závistlivo ;-)). Vyberiete si svoj tím, nastavíte jeho zloženie a hor sa do hrania. Mám zatiaľ nahrané nejaké tri hodiny, takže v samotnej hre som dobrý asi ako absolvent etnológie v jadrovej fyzike. Ostatne to uvidíte na vlastné oči. Hra má niekoľko stupňov obtiažnosti, môžete si nastaviť čas tretiny a samozrejme veci ako manuálne ovládanie brankára a rôzne vtipné nastavenia, ktoré vám okorenia hru.

Druhým módom je turnaj. O ňom platí všetko napísané vyššie. Akurát postupujete s jedným tímom až k vytúženému cieľu – výhre v ňom. Viac – menej je postavený ako playoff zápas s jednou výhrou. Vyhráte posuniete sa po strome ďalej. Prehráte – skončili ste. Čo vás čaká po výhre? Ech, úprimne netuším. Naposledy môj tím Kanada v druhom kole vyprášilo Fínsko a poriadne (hmm, nie je náhodou autor hry z Fínska...? Podozrivé ;-)). Viem čo sa však stane ak prehráte. Vášho nebohého hokejistu rozpučí rolba.

Posledným módom sú výzvy. Je ich päť a sú zaujímavo postavené, zároveň po ich splnení sa vám odomknú ďalšie nastavenia hry. Hneď prvá z výziev je zaujímavá. Váš tím obsahuje štandardných štyroch hráčov, protivníkov tím osem. Veľa šťastia. Ďalšia výzva je hra 12 hráčov na 12 hráčov. Poviem vám, v podaní tejto hry to je riadny masaker. 

Mimochodom, pri pohľade na obrázky okolo ste istotne pochopili, že svojej arkádovej estetiky sa hra drží aj pri grafickom spracovaní. Hra obsahuje pekný pixelart, ktorý dokáže krásne zachycovať všetky vtipné detaily brutálneho hokejového zápasu. Hokejisti majú milé animácie keď sa tešia z gólu, keď trpia na ľade a krvácajú, keď dostanú po držke... skrátka malé detaily, ktoré potešia. Celú túto videohernú retro estetiku výborne dopĺňa chiptune soundtrack.  


Mick, nezabudol si na niečo? Multiplayer je výborný, hru môžu hrať až štyria hráči na jednom počítači a je to pekný masaker. Človek sa hneď cíti o takých 30 rokov mladší. Prečo som ho teda tak obchádzal? Dnes ľudia často očakávajú (možno až vyžadujú) od hry viac online multiplayer ako lokálny. Mne osobne online multiplayer nechýba. Pravda sú ľudia, ktorí si povedia, že by každá podobná hra mala online mulitplayer mať. Naozaj? Vývoj nie je zadarmo, online kód a infraštruktúra tiež môže predstavovať pre tvorcu výzvu a nakoniec sa hra nemusí uchytiť. Bolo by fajn, ak by ste si mohli zahrať aj s ľuďmi, ktorých nemáte po ruke? Bez debát. Chýba to hre alebo uberá jej to niečo na zábavnosti? Nemyslím si. Hrať sa dá na klávesnici a Xbox 360/One ovládači (a keď ich máte viac, tým lepšie). Škoda, že hra neregistruje PS4 dulashock.

Super Blood Hockey je malá, rýchla, trošku krvavá verzia hokeja, ktorú si zahráte ak máte chvíľu trochu času. Musíte ju dostať do ruky, prísť na to ako strieľať góly, ako ju správne hrať. Či už prehrávate alebo vyhrávate, stále to však bude výborná zábava. Teda, aspoň ja už som dávno nezažil, že by som v zápale hry skoro utrhol páčku na gamepade a po hraní ma bolela ruka ako nikdy predtým. Au. 


Hra vychádza 17. augusta a bude stáť $7,99 (predpokladám, že rovnaká suma v €), pričom pri uvedení bude k dispozícii s 25% zľavou. To je suma, za ktorú sa táto hra rozhodne oplatí. Obzvlášť ak si uvedomíte, že vás prakticky dokáže zabaviť navždy :-). Pretože hokej je najlepšia hra na svete a najlepší šport, ktorý kedy ľudstvo vymyslelo! A to máte od človeka, ktorý inak pri slove šport prevracia očami ;-).

Steam kľúč na testovanie hry bol poskytnutý autorom hry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára