štvrtok 3. marca 2016

Prvé dojmy: Stardew Valley

Mohlo to byť niekedy okolo prelomu storočí, kedy som sa prvý raz začal zaujímať aj o iné hry ako tie PC. Prišlo to s prvými emulátormi a trochu voľnejším prístupom na internet. Pomaly (a tým myslím doslova pomaly... internet v tej dobe nebol najrýchlejší, ani najlacnejší) som si začínal sťahovať rôzne herné „romky“. Boli tu klasické hry pre NES, Gameboy alebo aj SNES. Samozrejme, moja nátura chcela, aby som v prvom rade zháňal všetko čo nejako súviselo s RPG. Dnes to poznáte, Final Fantasy, Chrono Trigger a medzi inými aj Harvest Moon. Harvest Moon ma zaujal, pretože mi pripomenul jednu obľúbenú Sim hru od Maxisu. SimFarm. I keď, samozrejme, úplne v inej mierke ako Harvest Moon. Tá hra bola svojim spôsobom japonské RPG zamerané na budovanie farmy a kontakt s obyvateľmi miestneho mestečka. Bolo to príjemné, nekonfliktné... jednoducho trochu zmena od toho tradičného zachraňovania sveta. Od tej doby som rozohral množstvo hier z tejto série, ale najradšej mám do dnešných dní tú pre SNES a pre N64. Možno preto, že sú to jediné, kde som to dofarmárčil do úspešného „konca“. O čo ma viac potešilo, keď som sa nedávno dozvedel o zázraku menom Stardew Valley. Vraj, údajne Harvest Moon pre PC. Hmm...


Stardew Valley je Harvest Moon na steroidoch. Alebo lepšie povedané, neinšpiruje sa len touto sériou, ale aj niektorými ďalšími príbuznými, avšak stále ide vlastnou cestou. Stardew Valley je hra, ktorá ma donútila prestať hrať XCOM 2..., keď už toto niečo nevypovedá o jej kvalitách, tak potom neviem. :-) V každom prípade, som rád, že sa autor vybral cestou pixelartu a nie 3D grafiky, tak ako to robili posledné roky hry so série Harvest Moon. 3D grafika týmto hrám veľmi nesvedčí. Avšak s citom vypracovaný pixelart... to je absolútne iná káva. Ostatne, keď hovorím autor, nemyslím tým obrazne nejaký vývojársky tím, ale skutočne jedného, jediného človeka. Tak povediac one man show alebo presnejšie game – od grafiky až po hudbu.  

O čom to, ale vlastne celé je? Nuž, ako som už naznačil, je to o farmárčení. Respektíve dalo by sa povedať, že sa jedná o role-play hru s idealizovaným životom na vidieku. Váš hrdina, ktoré ho si môžete nádherne vytvoriť k obrazu svojmu (ak chcete), sa jedného dňa rozhodne, že má dosť depresívneho života v meste a vydá sa na zdedenú farmu, kdesi na vidieku v titulnom údolí Stardew. Mimochodom, ten úvod mi na chvíľku privodil peknú depku. Brrr. Príliš blízko skutočnosti. Naopak príchod do vášho nového bydliska je presne tak svieži, ako keď sa mestské dieťa dostane na prázdniny k prarodičom na dedinu. Svieži vzduch, nálada úplne opačná ako tá mestská a zeleň všade kam sa pozrieš. Už žiadne drepenie na prdeli, tu sa bude vážne pracovať – rukami. Byť to reálna skutočnosť, tak by som tušil, že to nedopadne veľmi dobre. Ale Stardew Valley je nádherná fikcia, takže si vyhrnieme rukávy a hoj sa do práce. Pretože zlaťáky sa neklonujú vlastným pričinením. Bohužial. Poznáte to, keby aspoň tá jabloň mala zlaté jablká... i keď by rodila málo, bolo by to bez práce. ;-)


Otvára sa vám tu nový svet. A pokiaľ môžem súdiť, mám ešte poriadne veľký kusisko pred sebou. Pozemok zarastený, bol to hotový les. Dnes už mám jeho časť skultivovanú, nasadené plodiny a snažím sa nejako prežiť. Všetko je totiž akési drahé. Čo vylepšiť prvé? Svoje nástroje? Postaviť studňu, kurín alebo silo? Batoh je veľmi obmedzený. Prvá vec, ktorú teda vyrábam je truhlica, kam bude odkladať všetko čo v tento moment nepotrebujem. Uf. Je jar, aké plodiny nasadiť? Čo tak skúsiť všetky? S 500 zlatými vo vrecku, je to na začiatok nereálne. Takže najprv nasadíme to čo sme dostali do začiatku. Postupne sa odomykajú nové možnosti a ja ostávam v nemom úžase. Môžem chovať sliepky, kravy, prasiatka, kačice, ovce a kozy... Pestovať nepreberné množstvo zeleniny a ovocia. Až jedného dňa budem mať na to peniaze. Vyrábať si rôzne nástroje a pomôcky, ktoré vám prídu pri farmárčení vhod. Vylepšiť si pracovné nástroje a dokonca aj vlastné schopnosti. Tie prácou, všetko ostatné vhodnými materiálmi a peniazmi.

Spomínal som, že sa severne od dedinky nachádza stará, opustená baňa? Vraj by sa tam mohla nájsť ešte nejaká ta ruda. Problém je, že ako bola dlho uzavretá a opustená, tak sa tam nasťahovali rôzne potvory. No nič, tak oprášime ten hrdzavý meč čo sme dostali, obujeme tenisky obrany +2 a vydáme sa za dobrodružstvom. Táto časť spočíva v jednoduchom sekaní do všetkého čo sa vás v hlbinách pokúsi zožrať a (ako inak) ťažení vzácnych kameňov a rudy. Och, a nie vždy je vstup do nižších podlaží bane odhalený, takže budete rúbať do kameňa kým sa neobjaví. Čím hlbšie ste, tým na vzácnejšie kamene a rudu narážate. Myslím, že baňa má okolo 120 levelov a ja som momentálne dosiahol na 15. To len tak mimochodom, pretože hlavne sa musím starať o svoju farmu. Zasadiť, každý deň poliať (pokiaľ neprší) a to prosím pekne žerie hodne energie. Jasné, dá sa doplniť jedlom, ktoré si tiež môžete vytvoriť, ale to chce mať správne zdroje a kuchyňu. To je tak trochu problém. Mám len základnú chatku... a vôbec treba riešiť do čoho skôr vložiť peniaze. Myslím, že kuchyňa je momentálne na poslednom mieste. Áno, váš dom i farmu si môžete nechať rozšíriť o nové budovy – čo vás bude stáť nielen peniaze, ale i materiál. Kolobeh života...


A... to vôbec nie je všetko. Čo by ste chceli, mám za sebou len jar, prvú sezónu. Hra sa mi stále len otvára a ja ostávam v nemom úžase. Strašne ma to baví. Mimochodom, keď už som bol pri tom vytváraní si postavy. Myslím, skutočnom vytváraní si postavy... nedáte jej len meno, ale dokonca si môžete vybrať jej vzhľad – tričko, farbu nohavíc, štýl účesu, tvárový porast a dokonca i farbu očí. Áno, farbu očí, ktoré majú tak jeden pixel! Jeden človek, autorom je jeden človek! Ak ešte uvidím niekedy nejakého indie vývojára vyhovárať sa na to, že vo svojej RPG hre nemá vytváranie si vlastnej postavy oplieskam mu Stardew Valley o počítač. ;-)

Och, vás nebaví farmárčenie a budovanie...ehm, v tom prípade je mi vás ľúto. Ale čo už, každý máme iný predkus. V tom prípade však aspoň ušetríte. Nuž a vy ostatní... čo tu ešte strácate čas čítaním? 




...povzdychnutie si starého človeka...pohľad do kalendára (sigh)... Mohli by už prosím prestať vychádzať tieto skvelé hry? Začína to byť naozaj, ale naozaj neúnosné! :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára