pondelok 25. mája 2015

Manažment hier alebo poriadok musí byť!

Kolekcie hier, ich hranie, zbieranie a spúšťanie... ono sa to nezdá, ale i na pevnom disku môžete mať podobný bordel ako občas doma, v reálnom svete. Nie, že by som ja doma nejaký mal, to len sa občas niektoré krabice zatúlajú niekam kde by nemali, pretože nemajú miesto na uloženie. Prípadne vám to všetko padne na hlavu..., no nič, to je na iný článok. Skrátka pri pohľade na štruktúru svojich herných adresárov som si povedal, že by to chcelo trochu zjednotiť a poupratovať.

Niečo ako, tu mám Steam, Origin, Uplay a GOG, na strane druhej mám zas svoje staré hry, emulátory a veci, ktoré sa inštalujú bez zjednoteného klienta. A to nepočítam adresár Dema, v ktorom je poinštalované (pokopírované) kadečo. Nemá to štruktúru ani jednotný vzhľad. A človek pomaly zabúda čo tam vlastne všetko má nainštalované. Človeku by sa hodil nejaký softvér, ktorý to celé zjednotí. Pred nejakým časom som tu písal o ICE, ktorý vám integruje vaše romky (nie milá auto oprava Wordu, nepíše sa to s veľkým R a dlhým ó!) do Steamu. A funguje a vyzerá to báječne – hlavne v big screen móde. Lenže Steam nie je riešenie. Jednak ho príliš ako program nemusím, a jednak neposkytuje všetko čo by som si predstavoval pre svoje potreby.

Začal som tak svoje krátke hľadanie vhodného programu. Na prvý pokus som nič nenašiel. Tu nejaké špecializované veci pre emulátory ako EmulationStation, HyperSpin, OpenEmu alebo rovno XBMC. Lenže môj počítač to nie sú len emulátory, ale i plnohodnotné PC hry. A i keď programy zamerané na emulátory nevyzerali zle, túto funkciu mi vlastne plnil ICE v Steame. Na nejaký čas som potom na hľadanie zanevrel a vrátil sa k nemu až nedávno.


Náhodou som narazil na niečo čo sa volá Aurora Game Hub. Nevyzerá však, že by bol viac vyvíjaný, keďže posledný príspevok v dev blogu je z augusta minulého roka. Vyskúšal som teda dostupnú alfu. Ako som ju nainštaloval, tak som ju hneď i odinštaloval. Technicky to bol veľmi lenivý a neoptimalizovaný program. Všetko mu trvalo a ešte k tomu bol i graficky nie celkom vábny. Tým, že to bola alfa, tak mal i málo funkcií – pridať hru, obal, spustiť hru a meral dobu hrania. Po tejto skúsenosti mi to však nedalo a hľadal som ďalej.


Narazil som na Photon Game Manager. Program, ktorý je vyvíjaný už dlhšiu dobu, vyzerá, že má množstvo funkcií a mohol by byť to pravé. Priznám sa, že hlavná vec, ktorá ma odradila od jeho využívania (okrem faktu, že je platený), je jeho nevábny vzhľad. Pomocou tohto programu si dokážete zjednotiť svoju hernú zbierku, má podporu joystickov, gamepadov, dokáže si stiahnuť manuály, cheaty, patche, návody atď. Zaujímavé funkcie, ale nejako mi nesadol. Možno by si zaslúžil dlhší čas na testovanie, ale skrátka odrádzajú ma veľké hnusné ikony a príliš jednoduché užívateľské rozhranie (jednoduché nie je úplne ten presný výraz, skôr hrubé).

Oukej, zrejme nič podobné ako by som si predstavoval neexistuje. Fantázia je sviňa. Veď na čo by mi to aj bolo, keď som zvyknutý si MS-DOS hry púšťať pekne ručne. Cez dosbox, starým-dobrým spôsobom. A emulátory tiež. Dokonca PS2 emulátor potrebuje meniť nastavenia čo hra... Ale stále mi to vŕtalo hlavou. Chcelo by to môj disk s hrami utriediť – nie teraz, keď jedného dňa prejdem na nový počítač. Ale predsa, niečo vyskúšať, pripraviť, aby to bolo prehľadné. Dobre vyzerajúce a mnohoplatformové. LaunchBox.

Program, ktorý pôvodne začal ako alternatívny frontend pre Dosbox, sa za čas svojej existencie vyvinul v niečo viac. Je zameraný na púšťanie starých dosových hier cez Dosbox, ale podporuje i emulátory pre rôzne konzolové platformy. Napriek tomu, že Dosbox ostáva hlavným cieľom a náplňou programu, dokáže importovať do svojej databázy informácie zo Steamu, D-Fend Reloaded, romiek, rovnako ako pôvodných MS-DOS hier. Metadáta o jednotlivých hrách si automaticky sťahuje zo stránky TheGamesDB.net, rovnako ako môžete použiť na doplnenie údajov o hre Wikipédiu. A momentálne autor pracuje na big screen móde, ktorý vylepší váš zážitok pokiaľ sa rozhodnete svoje herné PC ovládať z gauča. Alebo tak niečo. :-)


Moja skúsenosť s programom je len niekoľkohodinová, ale už teraz mám tušenie hraničiace s istotou, že mi na disku nejaký čas ostane. Zatiaľ som ho stihol vyskúšať s Dosboxom a romkami pre SNES a Mega Drive (Genesis). Program má zrozumiteľne vytvorených pomocníkov, ktorý vás pekne prevedú inštaláciou každej hry. S konzolovými romkami som nemal absolútne žiaden problém a krásne mi našiel väčšinu obalov, náhľadov a artworkov pre hry. A spúšťali sa jedna báseň. Launchbox má dokonca aj odporúčaný set emulátorov, na ktoré už má pripravené i základné nastavenia. Takže pokiaľ emulátor nemáte, stačí kliknúť na link a stiahnuť si ho. O všetko ostatné by sa mal postarať program sám. Ak však máte iný obľúbený emulátor, treba ho nastaviť ručne. Čo pre ľudí emulujúcich staré hry na svojom PC by nemal byť až tak veľký problém. Dosbox tiež šliape ako hodinky, až na jednu výnimku. Launchbox má prednastavený štandardný Dosbox, ktorý vám na 99% hier postačí. Avšak ja som včera pridával Battlespire, ktorý najlepšie beží na SVN verzii a tu som narazil na malý problém. Problém, ktorý sa dá riešiť okľukou a bat súborom, ale predsa problém. V prípade, že máte ešte nejakú hru, ktorá beží lepšie na neštandardnej verzii Dosboxu, je dobré ju jednoducho nepridávať ako Dosboxu hru do databáze.

Ku každej hre potom môžete priradiť manuál, zvukový súbor (či rovno celý soundtrack – ako playlist  file). Pri dokumentačnej časti by sa však hodilo, aby vám hra ponúkla viac možností ako len manuál. Napríklad Goldbox hry majú často manuál, adventurers journal a referenčnú kartu. Bolo by fajn, ak by išlo toto všetko priradiť k hre. Aj keď Premium verzia má niečo ako možnosť definovať si vlastné polia pre jednotlivé položky databázy, takže tá by možno vyriešila tento môj problém (neskúšal som, len odhadujem, že by to mohlo ísť). Cena za Premium edíciu je 10 dolárov a v tento moment skutočne uvažujem, že by som autora Launchboxu za jeho prácu aj odmenil. A licencia je na večnosť a všetky budúce upgrady.

Pravda, Spellcross potreboval trochu ručného dopĺňania.
Našiel som nakoniec svoj program? Zatiaľ sa mi Launchbox veľmi páči a najlepšie je, že autor na ňom stále veľmi aktívne pracuje. V každom prípade budem tento program ešte testovať s ďalšími emulátormi a možnosťami, ktoré ponúka. Avšak vyzerá to tak, že som skutočne našiel svoj program. :-) A čo vy? Tiež nemáte radi neprehľadných chaos na pevných diskoch alebo je to vlastne v konečnom dôsledku jedno? Možno si nakoniec poviete, že pri toľkých klientoch si ešte pridávať ďalší program bude pekne na kokos... Ja neviem, all in one znie celkom príťažlivo, i keď klient sa vám s príslušnou hrou bude spúšťať stále. Mám rád staré hry, mám rád emulátory a zároveň mám rád spúšťanie hier na jeden klik. :-) O nejakom prehľadom digitálnom hernom osobnom centre ani nehovoriac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára