pondelok 12. decembra 2011

Krátka retro spomienka: Fade to Black


Nedávno sa mi podarilo do zbierky získať hru Fade to Black. Krabica trochu polámaná, ale inak v poriadku. Ako som ju upravoval, prelistoval tenučký manuál, uvedomil som si, že i Fade to Black je vlastne dôkazom trendu, že prechod do 3D môže zabiť dobrú hru. Na prvý diel si dnes istotne spomenie mnoho ľudí, ale Fade to Black? Stratila sa v temnote...

Flashback patrí medzi tie zásadné a zaujímavé hry, na ktoré si z času na čas spomíname  do dnes. Úžasná atmosféra a skvelý mix plošinovky s akčnou adventúrou. Spolu s Another Worldom patrí medzi vrcholné francúzske hry, o tom niet pochýb. Ako to však už pri hrách býva, nové technológie lákajú, a tak sme sa o niekoľko rokov stretli s pokračovaním Conradovho príbehu. Z úžasne nakreslenej, rozpohybovanej dvojrozmernej hry sme sa preniesli do tretieho rozmeru. A to bol najväčší kameň úrazu hry.

Fade to Black patrí medzi tie hry, ktoré som síce v čase ich vydania hral, ale nikdy nedohral. Bolo tu skrátka niečo, čo má od hrania odradilo. V tomto prípade, ak si dobre spomínam, to bolo práve ovládanie a celková orientácia v trojrozmernom svete Fade to Black. Napriek relatívnej grafickej jednoduchosti som mal v tom čase pocit, že sa v celej hre strácam a sama mi bráni v plynulom a bezproblémovom hraní. Problém s týmito spomienkami je len jeden – sú už jedenásť rokov staré a veľmi, veľmi hmlisté. Avšak keď si nájdem trocha voľného času plánujem jej dať ešte jednu šancu – pokiaľ sa mi podarí rozchodiť. Dôvod je jednoduchý, zdá sa, že dobové recenzie nie sú až také negatívne a nepriaznivé ako je môj pocit z tejto hry. Priemer, ľahký nadpriemer a občas nejaký ten superlatív (Score  22 - 5/10, Riki 14 - 73%, Level 11/95 - „průměr“ (PC), Level 9/96 - „super“ (PSX)). Pri hodnotení Playstation verzie mi napadlo, že by bolo možno fajn obhliadnuť sa aj po tejto verzii. Avšak to je hudba neďalekej budúcnosti. Okrem toho, ľudia, ktorí hru dohrali, tvrdia, že jej príbeh je zaujímavý a hodný pokračovania Flashbacku. To je však aspekt hry, ktorý naozaj nemôžem posúdiť. Možno niekedy nabudúce.


Sú staré hry, na ktoré si dnes už nikto nespomenie. Niektoré boli skutočne zlé. Iné ostali v pamäti ako nepodarené. Ďalšie pre zmenu ostali bez povšimnutia i keď mali svoje neodškriepiteľné kvality. Fade to Black patrí do druhej spomínanej kategórie. Veľký podiel na tom istotne má práve prvý diel, ktorý bol svojim spôsobom dokonalý. Flashback bol veľmi dobre vyváženou hrou, ktorá i dnes lahodí oku. Fade to Black, ostatne ako väčšina prvých trojrozmerných hier, na druhej strane zostarol príšerne. Kreslenú, pixelovú grafiku dnes síce môžeme deformovať rozťahovaním na vyššie rozlíšenia, avšak svoje základné kúzlo nikdy nestratí. Lenže v prípade 3D je to naopak. Čím staršia hra, tým horšie sa nám na ňu pozerá a len málokedy dokážeme po rokoch prijať jej výtvarno. Skrátka, z dnešného pohľadu sú opticky nevábne, občas až smiešne. Fade to Black by zrejme bola úplne inou hrou ak by sa držala dvojrozmerného zobrazenia. Možno by bola lepšia ako predchodkyňa, možno nie.

Ja si ju už (asi navždy) budem pamätať ako nedokonalé pokračovanie výbornej hry. I také sú osudy niektorých starých hier.

Stav obalu
Krabica vyzerala navonok dobre, avšak po otvorení bolo zrejmé, že je poškodená a trochu sa rozpadá v rohoch. Nebolo to však nič neopraviteľné. Väčší problém bol so samotným diskom, ktorý si zrejme zažil svoje a bol značne poškriabaný. Bál som sa, či bude ešte čitateľný, avšak všetky dáta sa bez problémov skopírovali na harddisk.

Informácie o hre
Názov: Fade to Black
Rok vydania: 1995
Vývojári: Delphine Software International
Druh: action adventure

2 komentáre:

  1. Podle mě byl daleko lepší předchůdce Flashback. Ten si pamatuji doteď, je to pro mě srdcovka něco jako UFO. Možná znáš, bylo to něco jako Another World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, ze Flashback je lepsi. Len sa do zbierky tazsie zhana ako jeho menej podarene pokracovanie. :)

      Odstrániť