štvrtok 4. augusta 2011

Spock vs. Q

Audio knihy sú dobré. To už som pred nejakým časom pochopil. Pohodlne si ležíte, prípadne niekam idete a nemusíte očami prechádzať stránky a tak nejak inak vnímate celý príbeh. Aj keď tento príspevok nebude priamo o žiadnej audio knihe v tom adaptívnom zmysle slova, audio knihy boli dôvod, ktorý ma k tomuto dielku priviedol.


To sa takto nevinne prehrabávam vodami internetu, hľadám nejaké to audio dielo fantastickej literatúry, keď tu narazím na pár zaujímavých. Hmm, Stratený Svet, účinkujú Leonard Nimoy, John de Lancie a ďalší. H.G.Wells, „Neviditeľný muž“ opäť hlavnými hviezdami obaja spomínaný. Bohužiaľ všetko boli už staré odkazy, tak som si príliš na svoje neprišiel. Ale ten zdroj bol veľmi bohatý na odkazy a tak som listoval ďalej. Hrabal, prehrabával, začínal byť nervózny z toho, že všetko sú už staré – nefunkčné veci až som narazil na čosi, čo sa volalo presne ako názov tohto príspevku. Hovorím si, to znie až veľmi nepravdepodobne, to bude isto-iste pekná vtákovina. Na druhej strane, keď obaja zúčastnený spolupracovali na toľkých projektoch... a okrem toho Q je všadeprítomná bytosť, pre ktorú čas nič neznamená, takže prečo nie. Na letné prechádzky po slnkom zaliatych pláňach, absolútne pasujúci materiál. Až na fakt, že leto sa tento rok rozhodlo našu planétu ignorovať, avšak keď som si túto audio dramatizáciu ukladal na mp3 prehánač, nemohol som ani len tušiť, ako to s počasím dopadne. Tiež mi napadlo, či v tom nemá prsty Q, ale... poďme radšej rovno k jadru problému.

Spock vs. Q je vtipná hodina dialógu medzi oboma hlavnými aktérmi. Nahrávalo sa pred živým publikom, takže nechýbajú ani klasické to smiechy zúčastnených a ich reakcie na oboch hercov. Spock (Leonard Nimoy) prichádza na Zem konca 20. storočia aby sa pokúsil pozemšťanov nenápadne varovať pred hroziacou katastrofou, tak aby sa nedostal do konfliktu so zákonmi Federácie. Chce ľuďom prehovoriť do duše a upriamiť ich na to, aby prehodnotili svoje životné priority. Avšak skôr ako niečo závažné stačí povedať objaví sa na scéne Q (John de Lancie) a dôrazne mu pripomenie, že nie je povolené zasahovať do histórie Zeme. Okrem toho, Q samozrejme nevidí dôvod prečo ľudstvo zachraňovať. Ako inak.

Celé vystúpenie je tak postavené na dialógoch oboch hercov, ktoré sú výborne vygradované a hlavne naozaj vtipné. Verbálne prestrelky medzi prísne logickým Spockom a maniakálne, sarkastickým Q sú presne mierené a svojim spôsobom i o niečom vypovedajú. Nestojí tu len logika proti nespútaným emóciám, pod povrchom toho všetkého môžete objaviť i jemné filozofické postrehy o dnešnom svete.

Komu by náhodou nestačila jedna dávka logiky a emócií vesmírnych rozmerov, existuje i pokračovanie nazvané „Spock vs. Q: The Sequel“. Pokračovanie nadväzuje tam, kde predchádzajúce stretnutie skončilo. Opäť sa nevyhneme otázke prežitia ľudstva, avšak tentoraz sa role oboch zúčastnených trochu prehodia. A teraz stojím na tenkom ľade prezradzovania príbehu. A viete čo, nevadí, pretože príbeh, ktorý toto stretnutie zahaľuje nie je to najpodstatnejšie. Ale keby vám to predsa vadilo, nasleduje časť plná spoilerov:

Spockovi sa nakoniec podarilo Q presvedčiť aby zachránil Zem. Presvedčiť – samozrejme ho chytil na pár malých trikov, dôležité je, že Zem bola zachránená a už jej nehrozí bezprostredné ohrozenie oným asteroidom. Lenže zasahovať do histórie sa nevypláca a to dokonca ani bytosti ako je Q. A tak sú obaja aktéri potrestaní – nachádzajú sa kdesi vo vesmíre, na asteroide, ktorý mieri k Zemi. Aby bola situácia ešte zložitejšia, pri podaní rúk si Spock a Q akosi vymenia osobnosti. Q bude teraz za toho logického a Spock? Nuž...nespútané, sarkastické torpédo?

Treba povedať, že veľká časť humoru spočíva na vtipoch, ktoré vyžadujú aspoň nejakú znalosť Star Treku, ako i samotných hercov. Napriek tomu, že som mal celý čas blažený úsmev na tvári, na mnohých miestach mi bolo jasné, že mi čosi uniká. Avšak vďaka obom zúčastneným človek tie „neznáme“ narážky rýchlo hodí za hlavu. Z reťaze utrhnutý Spock, básniaci o zmysle života a jeho slastiach je zábavný sám o sebe. Nuž a John de Lancie? Kto, kedy videl nejakú Star Trek epizódu s Q v originálnom znení, ten vie, že ani iný Q byť nemôže. Obzvlášť zábavné to je, keď musí byť prísne logický, povedal by som spockovitý. :-) Vtedy si hovoríte: škoda, že k tomu nie je obraz! (K prvému Spock vs. Q existuje kratučký zostrih a dá sa samozrejme nájsť na youtube) Ostatne de Lancie je i dôvod prečo som si obľúbil (inak obyčajný a ničím zaujímavý) interaktívny film Star Trek: Borg. :-)

Ak sa vám niekde podarí na Spock vs. Q naraziť, a máte v sebe kúsok fanúšika (nielen klasického) Star Treku, určite vás to pobaví a zdvihne náladu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára