sobota 30. júla 2011

Niečo o zbieraní starých hier...

Zbierať CRPG hry je činnosť – alebo skôr cieľ – veľmi namáhavá, resp. ťažko splniteľná. Obzvlášť pokiaľ sa zameriavate na MS-DOS/WIN9X (aj keď osobne nepohrdnem žiadnou platformou, čo sa týka RPG hier, dôkazom čoho sú v mojej zbierke napríklad Heimdall 2 pre Amigu, či Drakkhen pre Atari ST), kde sa klasiky žánru veľmi ťažko zháňajú, prípadne ich ceny bývajú neuveriteľne nadsadené. Samozrejme k tomu sa občas pripletú staré hry za veľmi výhodnú cenu 1 britskej libry alebo hry, ktoré ma v minulosti niečím zaujali. Ale tieto ostatné nie sú zbierané cielene, tak ako CRPG. Preto som sa rozhodol rozšíriť trochu svoj zberateľský cieľ o (prevážne) PC hry týkajúce sa vesmírov Star Wars a Star Trek (teda popri CRPG, českých/slovenských hier a sentimentálnych spomienok na niektoré hry :-).


Pre oba ciele už mám – ako fanúšik sci-fi, resp. fantastiky všeobecne – už celkom slušnú základňu hier. Okrem toho, množstvo sa dá veľmi ľahko zohnať, dokonca vo výbornom stave. Avšak ani pri takto vytýčenom cieli sa nevyhnem vzácnym kusom a problémom s ich získavaním. Je zaujímavé, že medzi raritne sa vyskytujúce kusy (aspoň čo sa britského, anglického, ale i nemeckého ebay týka) patria novšie Star Trek hry ako Armada 2, Starfleet Command 3, či vynikajúci Bridge Commander. Prípadne za ne zaplatíte päť násobne viac ako za niektoré staršie kúsky typu prvého Starfleet Command, či rôzne hry s klingonskou tematikou (teda Star Trek: Klingon, Klingon Academy alebo Klingon Honor Guard, ktoré veľmi často zoženiete za ceny okolo 4-5 britských libier). Zaujímavé by bolo nejakým spôsobom sa dopátrať dôvodu, prečo existujú takéto rozdiely a raritný výskyt vyššie menovaných titulov. Je pravda, že čo sa kvality týka, sa tri menované držia medzi fanúšikmi v stálej obľube. Pre Bridge Commander existuje nepreberné množstvo modifikácii, ktoré rozširujú hrateľnosť a pridávajú veľké množstvo lodí a rekvizít nielen zo Star Trek univerza. Rovnako i druhá Armada a Starfleet Command 3 patria medzi často modifikované hry. Takže celkom logicky môže ich nedostatok naznačovať vysokú obľubu (a teda neochotu sa vzdávať originálneho titulu). Zaujímavé by možno boli čísla predajnosti, avšak keďže máme čo dočinenia s PC hrami, pochybujem, že by som sa nejakých rozumných čísel v prípade menovaných hier dopátral. Avšak v každom prípade sú v hľadáčiku kompletizácie mojej zbierky.


To ostatne platí aj o druhom menovanom vesmíre – Star Wars. Aj keď tu musím povedať, že vrcholné hry z tohto vesmíru sú stále, viac-menej, bez problémov k dostaniu. Jednak LucasArts vydali v prvej polovici tohto storočia reedície svojich slávnych hier (počnúc adventúrami až po ich vesmírne „simulátory“), a jednak je tu množstvo hier stále na predaj a na rozdiel od klasických advenúr v pôvodných baleniach, bývajú i za rozumnú cenu. Nebýva problém nájsť vynikajúci X-Wing Alliance za cenu pohybujúcu sa do prijateľných 10 libier (ak máte šťastie, cena nepresiahne 5 libier), to platí i o FPS sérii Dark Forces. Rovnako nebýva problematický nákup vylepšených edícii hier X-Wing a TIE Fighter. Všetko skvelé kusy, väčšinou vo veľmi dobrom stave. Problém však nastane, ak sa začneme obzerať po originálnych (teda ešte disketových) spomínaných dvoch vesmírnych stimulátoroch. Avšak tiež to nemusí byť taký problém ako nájsť originálnu PC verziu prvého Dungeon Mastera :-) (a za rozumnú cenu).

Avšak úplne najzložitejšie je sa dostať k originálnym hrám, ktoré vznikli v Českej a Slovenskej republike. Ako zberateľ by som samozrejme chcel mať každú, avšak (vzhľadom na moju špecializáciu) by mi stačili dungeony (resp. CRPG), ktoré tu vyšli v ich originálnom balení. Niektoré z nich kvalitatívne nestáli za nič, ale stále sú súčasťou vývoja hier na našom území – originálne vydanie Vzbury dónskych rytierov? Zrejme nikdy nedosiahnuteľný cieľ. Spellcross? Veľmi ťažko (i keď nedávno sa mi podarilo získať verziu, ktorá bola priložená k časopisu Excalibur, čo je však dobre pre samotnú hru, nie však jej originálne balenie). A tak by sa dalo pokračovať ďalej.

Po pravde, niekedy si aj ja sám hovorím, že čo to mám sakra za divného koníčka. Kde som k tomu prišiel?! Ak mi na toto dá niekedy, niekto, nejakú rozumnú odpoveď, bude to zázrak. :-)



P.S.: Oba použité obrázky sú len ilustračné a bohužiaľ nereprezentujú moju zbierku :( Pokiaľ ma pamäť neklame pochádzajú z nejakého francúzskeho fóra a patria k sérii fotiek, ktoré mi slúžili na ilustráciu k mojej poslednej prednáške o zberateľstve (i keď neviem, či som práve tieto dve aj použil :) ).

2 komentáre:

  1. Mick, neodfotíš svoju zbierku? Zaujímalo by ma ako ju máš zatriedenú a tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. In chaos, je jendoducha odpoved :) Ono sa na tychto strankach niekde par fotiek casti zbierky nachadza. Su krasne v policke (kniznici) poukladane. Tie co sa zmestia. Vacsinou serie vedla seba. Elder Scrolls hry vedla seba, vsetky Star Trek hry vedla seba, XCOM hry vedla seba a tak :)

      Odstrániť