piatok 19. júna 2009

Prvé dojmy: Ghostbusters - The Video Game

Keď v šatníku straší ťa duch, čo urobíš? Keď z vane vyteká ružový sliz, čo urobíš? Nie, utekať sa nikam nebude, zdvihneš telefón a zavoláš Ghostbusters! Jediní správni chlapíci, ktorí ti pomôžu zbaviť sa paranormálnych javov v tvojom byte. A medzitým ho možno stihnú trochu rozbiť..., takí skrátka sú už od roku 1984, kedy sa objavili na striebornom plátne. A dnes, 25 rokov po tejto udalosti, sú tu opäť. V podstate v Ghostbusters 3, akoby ho možno natočili pred pár rokmi. Len sa nám do toho nejakým zázrakom zamotala aj počítačová hra.

Presne ten pocit má fanúšik, ktorý si hru zapne. Všetko je autentické, herci nevyzerajú ako zrelí na dôchodok a odpočinok vo svojej obľúbenej záhrade. Bodaj by nie, veď sa píše rok 1991, teda dva roky po laškovaní s Vigom (Karpatským, krutovládcom a metlou Moldavska...však to poznáte). S touto zostavou (a duom Aykroyd, Ramis za scenárom) je hranie, resp. prežívanie hry Ghostbusters skutočne filmovým zážitkom. Výborné dialógy, sem-tam nejaký prekvapivý, mierne lakací moment... chýba jedine Rick Moranis (hodil herectvo na klinec) a Sigourney Weaver (zrejme sa ju nepodarilo ukecať). Dokonca sa tu objaví aj ten hajzlík Walter Peck (samozrejme v podaní svojho pôvodného predstaviteľa Williama Athertona). Slečnu v núdzi tu však máme tiež, však čo by to bolo za Krotiteľov, keby nemal Peter objekt svojej túžby. Pre tentoraz je to Alyssa Milano ako Dr. Ilyssa Selwyn (mimochodom, povráva sa, že by si túto úlohu mohla zopakovať aj v pripravovanom filme). Skrátka po tejto stránke je hra jeden výborný orgazmus, ehm. :-)

Ach áno, ja som vlastne skoro zabudol, že je tam niečo ako hra...veď je to hra. Nuž hra je to pekná. Koridorová, s nejakou tou vytýčenou úlohou na začiatku a chytaním, či likvidovaním duchov (tých slabších totiž rozprášite na kopu slizu bez nutnosti chytania). Oživené lampy v hotely sú sranda, avšak nie keď sa na vás rúti celá svorka (aj keď je otázkou, či lampy lovia vo svorkách alebo inom útvare...nikdy som totiž nad tým takto neuvažoval :-) ). Na začiatku sa totiž čosi stalo (momentálne ešte neviem čo, tak ďaleko som v hre nepokročil) a bola pri tom naša milá Dr. Ilyssa. Možno to má niečo spoločné s Gozérom. Ale skrátka – v hre idete z jedného miesta na druhé, lovíte, likvidujete a prípadne si zabojujete s nejakým väčším, či menším bossom. Pri tom vám samozrejme asistujú samotní slávni Krotitelia. Všetko je to však popreplietané filmovými scénami a typickými dialógmi (a hlavne veľmi zábavnými). Samotná hrateľná náplň sa môže zdať občas trochu stereotypná, avšak vzhľadom na to, že často striedate prostredia, ktoré sú odlišné a pestré, sa stereotyp mierne otupuje.

Technická stránka veci už je na tom podstatne horšie. Hra vyzerá vynikajúco, avšak pokiaľ máte doma konzolu poslednej generácie, nevidím dôvod prečo sa rozčuľovať s PC verziou. Ta hra totiž na mnohých miestach neuveriteľne trhá...a je jedno aké máte nastavenie, výsledok ostáva rovnaký. Trochu som pátral po zahraničných fórach, aby som zistil, či nie som jediný, ktorý má tento problém. Nie som. Na druhej strane sú hlasy, ktorým ide hra absolútne bez problémov, hladko a svižne. Z tohto (nie príliš hlbokého) prieskumu sa zdá, že podobné problémy majú najmä ľudia s dvoj jadrovým procesorom. Na druhej strane, kto má štyri jadrá, nemal by mať problém. Teoreticky. Skrátka optimalizácia sa nepodarila...obzvlášť keď na mojej zostave aj Arma 2 beží relatívne bez problémov a Ghostubsters sa seká akoby som ju púšťal na 286-tke.

Pre fanúšika Ghostbusters je to jasná voľba, bez rozmýšľania, bez diskusie. Týmto by som rád pozdravil predstaviteľov podradnej korporácie Sony, ukázal im prostredník a odkázal, aby si ten idiot, čo rozhodol o pozdržaní ostatných verzií hry v Európe, ustrelil hlavu. A pokiaľ to bol Japonec, nech to teda rieši tradičným spôsobom.

5 komentárov:

  1. Ach jo, už to přišlo. Čekal jsem na hru, která mě donutí k upgrade počítače, a nakonec to vypadá na Ghostbusters... Starcraft 2 je těsně v závěsu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak jsem zatim zkusil Ghostbusters aspoň na NDS, a dost děs :/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vo Fantázii 2/2009 som čítala, že vraj Sigourney sa chcela zúčastniť, keď sa dopočula, že do toho idú Aykroyd a Ramis osobne, ale už bolo neskoro... namiesto nej už mali napísanú mladú cicku a Sigourney ostal dlhý nos :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nj, Sigourney prisla neskoro :) Ale kto vie ako by sa potom ten pribeh odohraval, hmmm. Alternativa by tiez nemusela byt zla!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sledgehewer - DS verzia ani neviem ako vyzera :), takze tazko sudit. Skor by ma zaujimala PS2 verzia. Graficky je ladena do komiksova, pribeh je vraj rovnaky, ale postup by mal byt trochu iny. Lenze teraz pre PS2 vysiel aj novy Indiana Jones a nejako si neviem vybrat :)

    Inak ta PC verzia bola velmi fajn. Pribeh by pokojne ustal aj filmovu verziu a pekne nadviazal na prvy diel. Hratelnost nestihla nabrat stereotyp a az na problemy s optimalizaciou bolo vsetko na urovni, i ked mozno az prilis priamociare (ale na druhej strane, to bol evidentne plus hry, kedze to krasne odsypalo).

    OdpovedaťOdstrániť