pondelok 8. júna 2009

Prvé dojmy: The Sims 3

Koncept „The Sims“ je sám o sebe celkom zaujímavý. Lenže nikdy to nebola hra ako taká. Sims sú doslova pieskovisko pre kreativitu, prípadne hracia plocha pre životy nič netušiacich Simíkov. Okrem toho, je to vec obchodne neuveriteľne úspešná, ktorá však nemusí vyhovovať bežnému hráčovi.

The Sims 2 sa permanentne objavovala v prvej 10 najpredávanejších hier v US. Či už to boli datadisky alebo rôzne reedície, istota PC rebríčka sa volala „The Sims 2“. Stroj na peniaze alebo keď chcete marketingovou rečou – dojná krava. Druhý Slimáci majú okolo seba silnú skupinu moderov, ktorí dokázali túto hru obohatiť o rôzne predmety, viac, či menej zaujímavé hacky, ktoré robili samotnú hru pestrejšou a umožňovali sa s ňou hrať ešte viac než bolo možné so základným balením. Nehovoriac o tom, čo všetko nabalili na základný koncept samotný Electronic Arts cez ich datadisky. Až muselo nutne prísť ďalšie pokračovanie, ktoré za sebou zanecháva jednu obrovskú a bohatú „hračkohru“.



Pre začiatok by som rád poznamenal, že som „Sims 2“ hrával takpovediac ako RPG. Pritom, je to len jedno z možných uchopení takto široko koncipovanej hry. Ďalšou možnosťou je klasické hranie podľa úzkych pravidiel hry, či len obyčajná výstavba. Čo bola druhá vec, ktorú som robil, keď som občas hru zapol. Vystaval som si vlastné susedstvo od základov až do podoby akú má dnes. Začal som na zelenej lúke a dnes mám z toho celkom príjemné mestečko. Samozrejme nie je tvorené len vlastnými výtvormi, ale aj zaujímavými stavbami iných užívateľov. Nepíšem to len tak, toto všetko totiž stojí za tým, ako som zo začiatku vnímal tretích Slimákov.


Po technickej stránke sa jedná o výborne optimalizovanú hru, ktorá beží tak plynulo, ako to vaša zostava dovoľuje. Vzhľadom na to, že „The Sims 2“ nebežala plynulo ani na mojej najnovšej zostave, sú tretí Simáci krokom správnym smerom. Zároveň však treba dodať, že sa graficky príliš od svojho predchodcu nelíšia. Snáď až na lepšiu prácu s tieňmi a krajšie vodné plochy. Čo prekvapí ako prvé je vopred oznamovaný voľný svet, v ktorom sa vaše postavičky budú pohybovať. Bez naťahovania, bez zbytočného a nudného zdržovania. Vzápätí však prichádza prvé sklamanie – voľnosť budovania susedstva sa stráca. Hráč má možnosť upravovať len existujúce parcely, ktoré sú však pevne dané v rámci jednej krajiny. Môžete tak susedstvo síce prebudovať, ale len v rámci existujúcich parciel.

Ďalší menší šok nastáva pri budovaní samotného domu. Vo svojej podstate sa nič zásadne nemení, akurát pri jeho vybavovaní sa začínate cítiť smiešne. Tak obmedzený výber predmetov do domácnosti už človek dávno nezažil. Pritom ľahko zabudne, že tie tony predmetov v predchádzajúcom diele boli zväčša prácou šikovných moderov. No a napokon je tu ďalšie zistenie, že Electronic Arts vám síce ponúka prídavný materiál, ale už len za tvrdú menu. Momentálne sa tam dajú kúpiť niektoré predmety, ktoré boli štandardným obsahom predchádzajúceho dielu. Áno, predmety, stavebné prvky, to všetko vyzerá presne tak isto ako v „Sims 2“. Človek sa cíti rozčarovaný a trochu podvedený. Preto prechádzam na mód žitia...

Na prvý pohľad všetko pri starom, avšak na ten druhý začínajú byť citeľné isté zmeny smerom k zábavnosti obyčajného hrania. Každý Simík má teraz sadu vlastností, ktoré určujú jeho správanie, nálady a spôsob akým bude jednať s okolím. A viete čo, zdá sa, že to veľmi dobre funguje. Potreby Simíkov neklesajú tak rýchlo. V centre síce zmizla možnosť navštíviť interiéry budov, avšak to považujem za pozitívne zrýchlenie samotnej hry. Simík je v reštaurácii, hrá tam prijemná hudba...nič viac netreba. Naje sa tam a ide von. Počas svojho pobytu v reštaurácii sa môže spustiť nejaká tá náhodná udalosť a vy si môžete vybrať jeden z dvoch spôsobov ako váš Simík zareaguje. Zaujímavé a hlavne so všetkými možnosťami zábavné. Pri Sims 2 som sa už dávno hrýzol nudou, tu sa ešte stále bavím.

Ak má váš Simík dobrú náladu alebo si plní svoje túžby, získava body, za ktoré si môže neskôr nakúpiť (ako som si to pracovne nazval) perky. Alebo keď chcete, špeciálne vlastnosti, ktoré do istej miery uľahčujú Simíkov život. Skrátka, prvé dojmy sú celkom pozitívne, napriek tomu, že to na prvý pohľad vyzerá ako „The Sims 2.5 Deluxe“, na druhý odhalí, že herné mechanizmy sa tentoraz podarili viac a celá hra tak pôsobí sviežim dojmom. Ešte dúfať, že moderská komunita sa chytí aj tohto pokračovania a obohatí predmetový katalóg hry – a zadarmo! :-)

1 komentár:

  1. díky za zaujímavé info, Sims 2 mám veľmi rada, aj keď už nehrávam, lebo je to žrút času... a navyše to počítač naozaj ťažko zvláda.
    tvoj report hovorí, že aj Sims 3 majú svoje výhody a nevýhody. dobre, že teraz viem, o čo tu kráča, lebo som sa vďaka tomu rozhodla, že s hrou počkám, kým sa moderi chytia a spravia novéh predmety - keď som objavila čaro doplňovacích predmetov, už nikdy mi základná sada nestačila :-) a keď ešte vravíš, že v trojke je taká biedna... niet o čom, mám času dosť :-)

    OdpovedaťOdstrániť