nedeľa 15. marca 2009

Z histórie jedného hráča...

Keď som pred nejakým časom na vysokonapäťovom high-voltage.cz čítal o „špeciálnom archíve“ na všetko čo sa týkalo hier, spomenul som si, že i ja som kedysi niekde vlastnil podobnú vec. I keď mala možno trochu iný obsah – bola to skôr zbierka návodov z čísel časopisov, ktoré som vtedy nemal v originálnej podobe, spolu s rôznymi radami a tipmi, cheatmi a okopírovanými manuálmi, či aspoň „bezpečnostnými“ kódmi do hier.

Našiel som ho, vlastne on ani nebol tak stratený, ako bol z očí. Odpočíval medzi starými hernými časopismi. Okrem závanu veľmi dávnej hernej histórie na mňa odniekiaľ vypadol aj katalóg hier od LucasArts, ale už až z roku 1998. Zvláštne listovanie. Čo ma však na tom mohutnom „fascikli“ papiera zarmútilo, sú chýbajúce ručne kreslené mapy...vlastne zachovala sa len jedna. Škoda, pretože takéto mapy krásne dokumentujú tie staré časy, dokumentujú činnosť hrania, samotného hráča. Skrátka, ak by niekedy, niekto myslel na fyzické múzeum o počítačových/videohrách a chcel by zachytiť všetko čo k tomu patrí, také mapy by aspoň v pár exemplároch nemali chýbať. Patrilo to k sebe, patrilo to k hraniu starých dungeonov. Aby som bol aspoň trochu exaktný, tak historický vznik tohto fascikla sa datuje zhruba do rokov 1991-1992, i keď väčšina materiálov v ňom obsiahnutá patrí do zlatého veku, ergo od roku 1994. Nostalgia sa prehlbuje, ja chuť vrátiť tie staré časy narastá. A to už radšej ani nespomínam tie diskety, na ktoré už nemám v počítači ani mechaniku...áno, tie ktoré sme za mlada volali „veľké“ (odbornou rečou povedané 5.25”). Pritom je na nich stále to, čo tam bolo pred cca dvadsiatimi rokmi... Skrátka nostalgia.

Vidíte, čo dokáže jedena zložka zo starým herným materiálom. Až mám občas pocit, že mi z toho i nejaká ta slzička ukvapne :-). Je to jednoducho história, doba a časy, ktoré už rovnaké nikdy nebudú. I ako hráči sme sa líšili od tých dnešných.




Mapa z Isharu 3, na jej druhej strane je ďalšia. Vedľa, ofotený anglický manuál.



Kódy pre hru Darklands, a návod na Dark Sun, už zo Score



Na fotke to zrejme nebude dobre vidno, ale na vrchnom papieri sú zapísané pohyby pre postavy v Mortal Kombat 2 - ešte písané na klasickom písacom stroji! :-)



Och áno, to sú spomínané diskety a áno, sú ešte na nich hry. Avšak netuším nakoľko sú diskety v poriadku. Nie je totiž kde ich vyskúšať :-).





Napokon spomínaný LucasArts katalóg 1998, aspoň pár prvých strán.

2 komentáre:

  1. Já bych měl někde mít rukou kreslený mapy z Wizardry 7 a EoB 2, samozřejmě "spoustu" dosových originálek jako Curse of Enchantia, Lost in Time, Frontier, Vikings, Realms of Arkania a několik dalších, který si už nevybavuju a sešity plný geniálního herního designu - no jo, kdo by nechtěl v té době dělat hry, že? :) Velký diskety jsem naštěstí minul, resp. v době jejich největší slávy jsem pařil na vietnamské verzi Atari coby malý klučina. Ale raději nebudu nějak víc vzpomínat, nostalgii raději ne - to nadšení z doby minulé je totiž zkreslené a vůbec nerad se tomu poddávám. Another World, Captain Comic, Jill of the Jungle... Civilizace, hmm. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teda musim říct, že oproti mýmu sešitu je ten tvůj zpracovanej opravdu precizně! :)

    Mimochodem, jak jsem uvedl v tom článku na high-voltage.cz, většina mých výstřižků je z časopisu VideoPlus. Teď jsem sehnal svázaný první dva ročníky a právě někdy kolem čísla 3 se v něm poprvé objevily články o hrách. Je veselý sledovat, jak se Andrew snažil přesvědčit běžného Pepu Nováka, že hry jsou zábava pro dospělé a ne úchylárna pro podivíny a malý děti. Asi bych to měl oskenovat.. :)

    OdpovedaťOdstrániť