štvrtok 22. septembra 2016

Jindřich Rohlík: Legenda o Rovenu

Legenda o Rovenu je knižka, ktorá vznikla na motívy hernej série Brány Skeldalu. Alebo by sme skôr mohli povedať, že rozvíja svet, ktorý mali možnosť hráči poznať v tejto sérii. Úprimne, je to zvláštne dielo. Jeho štruktúra sa jemne odlišuje od všetkého čo som doteraz čítal – trochu ako divadelná hra. Okrem toho, svojim štýlom má bližšie k humornej fantasy ako k čomukoľvek ostatnému. Vtipná je, i keď občas už máličko naťahovaná. To však sám seba predbieham.


Príbeh. O čom vlastne príbeh Legendy o Rovene je? Úprimne, to by aj mňa zaujímalo. Teda, on je o troch postavách, ktoré sa stretnú. Ako sa stretnú, prečo sa stretnú a kam ich osudy smerujú. Zhruba. Pričom asi najväčšia časť knihy je venovaná komediantovi, teda pardon divadelníkovi, a jeho útrapách s prípravou veľkého predstavenia pre samotného kráľa. I keď nakoniec to všetko dopadne... a nie práve najkrajším spôsobom. Pre neho. Potom tu máme čarodejnicu ľahkých mravov, ktorá je celkom pekná... kurva. Podľa všetkého. A do tretice sa tu preháňa jeden buldozér. Vlastne on je to takmer nezraniteľný a nezastaviteľný bojovník. Myslím, že v tento moment je už každému jasné kam ich osudy smerujú. Za istých okolností sa stretnú a budú musieť zachrániť svet. Možno. Nieže by sa im do tej záchrany sveta chcelo. Len sa k tomu akosi pritrmácajú a budú sa s tým musieť zmieriť. Pravdepodobne.

Rohlíkov štýl je zaujímavý. Často ako autor vstupuje do rozprávania a komentuje samotný dej. Je to osviežujúce a miestami odľahčujúce. Alebo inak povedané, autor si dobre uvedomuje absurdnosť niektorých situácií a nebojí sa vám to dať najavo. Mimochodom, je pekné sledovať akým smerom sa jeho písanie vyvíja. Od jeho mladých začiatkov v herných Bránach Skeldalu až po túto knižku. Čo mi trochu pripomína... Autorom hry (pokračovania pôvodných Brán Skeldalu) 7 magů je tiež Jindřich Rohlík. Pre mňa je to však ako keby texty v hre písal úplne iný autor. Sám seba som a pri čítaní knihy pýtal – a to nešlo pristupovať k vašej hre rovnakým spôsobom pán Rohlík?! V každom prípade, príbeh sa postupne rozbieha, vo svojom strede naberie na obrátky, aby sa potom na chvíľu zastavil. V druhej polovici sa zdá akoby textu začal dochádzať dych. Sú v nej miesta, ktoré nič deju neprinášajú, len zbytočne brzdia plynutie textu.

Celkom dobrým znamením je, že i cca mesiac po prečítaní knihy, si človek dokáže vybaviť niektoré scény. Napríklad, výlet „vedeckého tímu“ do Lesa dryád. Čo som to napísal? Vedeckého tímu? Bandy nerdov, som myslel. Hneď som si spomenul na tie nádherne nakreslené dryády v hre. Tak akosi zauvažoval, či pán autor nečerpal zo skúseností a ohlasov vtedajšieho publika. A samozrejme zo zážitkov s školskými výletmi. Pretože tá asociácia bola až príliš povedomá. Nieže by sme počas školských výletov chodili obzerať nahé dryády. Ale viete čo myslím. Pubertálnu mentalitu starých časov.

Najväčším problémom knihy tak ostáva fakt, že skončí a nič sa nestane. Pretože je to prvý diel série. Medzi nami dievčatami, kniha práve končí zhruba v rovnakom momente ako začínala hra Brány Skeldalu. Čo je na jednej strane dobré, na druhej strane vlastne celé dobrodružstvo (a že tých strán je hodne) nestihlo nikam vyústiť. Ja viem, v odborných kruhoch sa tomu nadáva cliffhanger. Cliffhanger my ass, hovorím ja! Mimochodom, ak sa pýtate ako si knižka stojí v porovnaní s inými hernými adaptáciami. Nuž, musím povedať, že veľmi dobre. Nie je to totiž vaša typická adaptácia. Ide vlastným smerom. Príbeh je základom, avšak štýl a uchopenie sú rozdielne. V tomto prípade to dielu len prospieva.

Nesúď knihu...

... podľa obalu, hovorí sa. Preto som ju najprv súdil na základe obsahu. Ale musím na tomto mieste spomenúť aj jej grafické spracovanie. Knižka je naozaj nádherne spracovaná. Vo vnútri nájdete farebnú (!) mapu sveta. Množstvo pekných čiernobielych ilustrácií dopĺňajúcich text. Skrátka je pôžitok v knihe listovať. Možno je to tým, že som posledné roky navyknutý čítať klasické, lacné „paperbacky“. Väčšinou tlačených na relatívne hnusnom papieri, aby sa cena zrazila čo najnižšie. Nie tak Legenda o Rovenu. Ktokoľvek stojí za vizuálnym návrhom a spracovaním tej knihy si zaslúži pochvalu. Veľkú. Po dlhej dobe je to skutočne krásna fantasy kniha, ktorá sa môže hrdo vynímať na každej poličke.

1 komentár: