pondelok 22. augusta 2022

Dojmy - Prey

Originál je vždy len jeden. Preto som nikdy nebol veľmi fanúšikom milión a jedného pokračovania. Ale zábavný priemysel je proste biznis. Bez „frančíz“ to nepôjde a tak budeme dostávať pokračovania pokračovaní, remaky remakov a rebooty všetkého možného až do skonania vekov. Ale prístup, aký zvolil Dan Trachtenberg pre svoj film je obdivuhodný. Čo si budeme klamať, v tento moment už každá po filme bažiaca bytosť vie, že Prey je film s Predátorom. Áno s veľkým P.

Po ukážkovej katastrofe menom The Predator (2018) už asi nikto nedúfal, že by sme mohli v najbližšej dobe dostať nejaké to filmové spracovanie s touto legendárnou filmovou beštiou. Winnetou vs. predátor (teda aby som bol rodovo korektný, lepší prímer by bol Nšo-či vs. predátor ;)). Och áno, toto moje stredoeurópske zľahčovanie. Pre bežného občana™ však veľmi trefné. 

Trachtenberg sa neondia a príšeru nám servíruje na obraz hneď od začiatku. A vôbec nie zbytočne. Celý film sa hrá s tematikou koristi a lovca. Takmer každý záber či slová, ktoré vyjdú z úst postáv podtrhujú práve túto základnú tému filmu. A len tak mimochodom, v celkom autentickom spracovaní sveta prériovej kultúry Komančov. Film strieda jeden krásny záber za druhým, až sa človek ľutuje, že si ho nemôže pozrieť na veľkom plátne. Hlavní hrdinovia sú sympatickí (ach áno, ten dunčo, jeden z najkrajších havkáčov, ktorých som v poslednej dobe v nejakom filme videl ;)), dokonca i tomu predátorovi v jeden moment budete fandiť.

Rozmýšľam kedy som naposledy videl film, ktorý by bol tak jasný a prehľadný v tom čo chce povedať. Všetko má svoj poriadok, všetko plynie ako má, každá akcia má svoju logickú reakciu. Film vám ukáže všetko potrebné a vy sa pri tom len kráľovsky bavíte. Tá najväčšia zábava – samozrejme – prichádza spolu s Predátorom a jeho lovom na nič netušiacich obyvateľov zeme. A páni, stojí to za to! Trachtenberg pridal nášmu lovcovi pár nových hračiek do arzenálu a nezabudol mu ani vylepšiť výzor. Čo len prízvukuje Arnoldovu slávnu „You're One Ugly Motherfucker!“ hlášku (ehm, pre niekoho kto náhodou nevidel Vergilia v origináli... v češtine to bolo suché „Ty máš ale pěknou držku.“).

Predátor už nemôže byť takým prekvapením ako bol v prípade prvého filmu. To už sa nikomu, nikdy nepodarí zopakovať. Tu hneď od začiatku vieme do čoho lezieme. I keď, možno, by ma zaujímala reakcia nikoho, kto iný film s predátorom nikdy nevidel. Napriek tomu je film aj napínavý, aj zábavný a skvele natočený. Myslím si, že čo sa kvality týka, tak sa môže smelo doťahovať na originál. A hravo preskočí napríklad druhý diel. Ktorý vlastne tiež nie je zlý, ale stál pred podobným problémom ako Prey. Už sme ako diváci vedeli do čoho zhruba lezieme. Ten nás len prekvapil zasadením do betónovej džungle miesto zelenej. A Predators v produkcii Roberta Rodrigueza tiež neboli v konečnom dôsledku zlý film, ale zase sa snažil zopakovať prvý film i keď s menším twistom. No a o roku 2018 sa radšej nebudeme baviť.

Prey je zásah do čierneho a jeden z najpríjemnejších filmových prekvapení covidového obdobia. Aspoň pre mňa. Nuž a ako to s úspešne prijatým dielom býva, hneď sa začína špekulovať, kde by sa mohol Predátor objaviť nabudúce. A špekuluje sa samozrejme o rôznych časových obdobiach. Ja už som ho vo fanúšikovskej kreácii zažil v stredoveku, ale poviem vám – myslím si, že je chyba takto uvažovať. Časové obdobie by nemalo byť ťažiskom nápadu takého filmu. Tam je veľká šanca, že to nebude fungovať. Ale uvidíme čo nám ešte tvorcovia prinesú. Dnes je dnes a treba si užiť prériového Predátora! :)


1 komentár:

  1. Predátor co si v souboji s 45kg vážící indiánkou usekne ruku, zakopne do bláta a následně se sám vlastní zbraní střelí do hlavy .D Ale neurazilo mě to...

    OdpovedaťOdstrániť