pondelok 1. júla 2019

Retro Shortky #2 - Retro Replay

Málo sa o ňom u nás hovorí, málo sa pripomína a pritom je to neuveriteľná zábava sledovať. Poznáte to. Na internete máte kopec mladých mužov vo veku, ktorý radi spomínajú na staré – zlaté časy svojej hernej minulosti. Hry sú skrátka príjemný spomienkový artefakt. A občas na tej sieti objaví niečo, čo je nielen zaujímavé obsahovo (výborné Nekonečný labůžo, alebo Retro GamesPlay dua Dobrovský-Olejník), ale má to aj slušné produkčné kvality. Zároveň je to stále rovnako zábavné – a nie tak úplne o tých hrách. Ale to sa už trochu moc predbieham. Reč je o Retro Replay dua Troy Baker & Nolan North.


Tým starším retro hráčom možno tieto dve mená nebudú nič hovoriť. Prípadne ľuďom, ktorý si nechajú hry len prejsť ponad hlavu, ale ich zvukový obsah ich až toľko nenadchýna. Obaja sú predovšetkým špičkový dabéri. Ich hlasy ste mohli počuť v nejdenej hre, či animovanom filme. Nolan North vyčnieva ako Nathan Drake a Troy Baker... ten je mnoho hlasov (napríklad si stihol strihnúť nielen Batmana ale aj Jokera).

Títo sympatickí chlapíci majú na Youtube svoj kanál, kde každý týždeň hrajú nejakú starú hru. O tej hre sa síce niečo dozviete, ale väčšinou je pozadím pre zaujímavé tliachanie. O živote, vesmíre a vôbec. Sedia na gauči a bavia sa. Troy je relatívne čerstvý otec, Nolan už má decká veľké a vedia si povedať, kde – čo o živote. Že kde beriem takýto bulvár? No nikde, len pravidelne sledujem týchto dvoch ako hrajú staré hry. :-) Tie zaujímavé veci sa dozviete práve z tej omáčky okolo. Kde vyrastali, aké to bolo keď vyrastali, kde sa stretli s akou hrou, či videli (alebo nevideli) aký film. Kto, koho, kedy s kým a... veď hovorím, takmer všetko! :-)


Rovnako je zábavné sledovať Nolana Northa ako prvý raz v živote hrá Uncharted Drake's Fortune. Tiež sa tu dozviete niečo zaujímavé o nakrúcaní motion capturingu, o tom ako pri tvorbe hry mali stále menej a menej kulís a... kopec iných vecí. Ako vždy.

Ak teda máte radi staré hry a angličtina vám nerobí problém... odporúča 11 z 10 Mickov čarodejníkov!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára