sobota 4. februára 2017

Unlimited Adventures: Veža osudu (beta)

O „Veži osudu“ som už niečo na týchto stránkach napísal. Respektíve som ju aspoň spomenul. Je to môj modul pre „Unlimited Adventures“, ktorý som dokončil minulý rok. Avšak zatiaľ neprešlo nejakým veľkým testom. Preto modul berte ako čistú beta verziu. V čom je háčik? Keď odhliadnem od trochu problémovej inštalácie (ak ste nováčik vo veciach MS-DOSu alebo Dosboxu), tak hra nebola úplne otestovaná. :)

Teoreticky by sa mala dať prejsť od začiatku až do konca. Problém bude v oblasti vyváženosti obtiažnosti. Aspoň si to myslím. Ja osobne som modul prechádzal, ako som ho vytváral. Avšak ja ako tvorca viem kam sa pozrieť a čo spraviť. Na druhej strane hráč, ktorý prichádza k hre s čistou hlavou... Netuším. Napokon „slovenčina moja drahá, ja ťa zabíjam na každom rohu.“ Detail, ktorý však tiež bude treba doladiť. Aj keď som sa snažil. Lenže prioritu malo, aby všetko fungovalo po technickej stránke.



Keďže som používal veci, ktoré štandardný FRUA nepodporoval (najviditeľnejší je asi zmena úvodnej grafiky), na základe istých hackov, je treba modul inštalovať cez program UAShell. Inak vám veci nebudú fungovať správne

Ak sa nájde niekto odvážny, kto by sa rád pustil do vôd klasických goldobx hier v slovenskom jazyku, bude potrebovať malú pomocnú ruku pri inštalácii. Komentáre a konštruktívnu kritiku, vždy rád privítam.

Postup pri inštalácii – teda ak chcete  aby vám to všetko fungovalo ako Mick plánoval – je malinko, nie úplne, ale stále celkom jednoduchý. Uf. Nasledovné riadky sú v podstate prepisom toho čo môžete nájsť na nete v jazyku anglickom. Pokiaľ má skúsenosti neklame, nezabúdajte, že niektoré kroky v podstate robíte v Dosboxe!

1. Nainštalovať hru. K dispozícii je vám napríklad verzia na GOG.com.

2. Overte si, že máte nainštalovanú verziu 1.2 – verzia z GOG má už tento patch nahodený.

3. Ak sa vám naskytne, že by si verzia pýtala heslo – teda kód z manuálu. Máte dve možnosti, buď máte po ruke manuál (alebo výpis kódov) a zadáte príslušný kód, ale odtiaľto stiahnete crack

4. Stiahnite si UAShellC

5. Rozpakujte UAShellC.zip do hlavného adresára s hrou (štandardne FRUA)

6. Spustite Dosbox (práca s Dosboxom je na samostatný článok a ja tu tak akosi predpokladám, že väčšina retro pozitívnych ľudí vie ako s ním pracovať. Keby náhodou nie, skúste sa spýtať v komentároch...)

7. Presuňte sa do príslušného adresára a spustite UASHELL.BAT. Ignorujte všetky varovania o tom, že váš dočasný adresár (temp) obsahuje súbory. Nakoniec by ste mali vidieť správu: "Installation of UA editor(s) successfully completed."

8. Vyberte si hudbu a zvuky. Snáď viete ako na to, ak si nie ste istý, tak odpovedzte nie („no“).

9. Ďalšia správa, ktorá hovorí: "Check files in TEMP subdirectory -- they must be deleted or moved elsewhere before you can run UA-Shell."

10. V menu kliknite na „Design“. V tomto momente by mali byť jediné prístupné položky „Show“, „Default“ a „Exit“. Zvoľte „Exit“.

11. Pokojne môžete na chvíľu z dosboxu vyliezť. Ale príslušnú operáciu môžete vykonať aj v ňom. Otvorte adresár „TEMP“, mali by ste v ňom vidieť súbor „UASHELLC.TXT“. Presuňte ho niekam inam, napríklad do adresára „DOCS“.

12. Spať do dosboxu a adresára FRUA. Opäť spustíte UAShell. Mali by ste vidieť správu "Default settings restored." „Designs“ menu by teraz malo obsahovať viac možností. Opäť UAShell opustíme – exit.

13. Stiahnite si „Vežu osudu.“ a rozbaľte do adresára FRUA. Mali by ste tam mať adresár VEZAOSUD.DSN

14. Pustite znova UAShell.bat. Z menu „Design“ vyberte „Apply“ a potom VEZAOSUD.DSN. Následne kliknite na „Open“. Mali by ste vidieť správu: "VEZAOSUD.DSN successfully applied.“

15. Hotovo. Konečne si môžete zahrať mágov výtvor. Všetko čo je treba urobiť je stalčiť F8, toto spustí nové hacknuté dobrodružstvo!


Mimochodom, túto útrapu musíte absolvovať len raz. A potom zase až budete chcieť vymeniť moje dobrodružstvo za nejaké iné. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára