nedeľa 28. júla 2013

Legend of Kyrandia a Lands of Lore - jeden svet?

Legend of Kyrandia a Lands of Lore – dve série, ktoré majú spoločného minimálne jedného menovateľa – a maximálne viac. Ten spoločný, bez diskusie, je tím tvorcov z Westwood Studios. Druhým spoločným menovateľom, je neuveriteľne prekrásna rozprávková atmosféra a vynikajúca pixel-art grafika, ktorá nemá v hernom svete napodobiteľa. Už intro z druhého dielu Eye of the Beholder ukazuje, čo boli schopný v tomto štúdiu vytvoriť. A tým posledným, možno najzaujímavejším spoločným menovateľom je, že sa pravdepodobne odohrávali v rovnakom svete. Možno dokonca i v zhruba príbuznom časovom období.


No nehovorte, že vám takáto maličkosť pri hraní hier z tejto série nenapadla? Neviem, možno je to len mnou, ale ja som mal vždy pocit, že sú tieto dve herné série nejakým spôsobom príbuzné. Samozrejme, je tu rovnaké autorstvo – čo možno robí svoje, ale tá atmosféra oboch sérií – rozdielne žánre, ale človek mal stále pocit, že tieto dve série spája viac ako autorský tím. Aby to nebolo málo, autori vložili do niektorých dielov svojich sérií easter eggy (alebo narážky) na jednotlivé svety. Myslím, že oficiálne nikto, nikdy nepotvrdil spriaznenosť týchto svetov, ale po jednom odkaze sebe navzájom sa nájde aspoň v jednej hre série. Teda, tie čo si pamätám a čo mi pri spomínaní potvrdil internet. Začneme tým jednoduchším.


V Lands of Lore 2: Guardians of Destiny sa v The Draracle's Museum nachádza vystavený modrý drahokam. Ak si k nemu pustíte slovný popis, dozviete sa, že je to špeciálny magický kameň a okrem neho existuje ďalší podobný zvaný Kyragem. A magický Kyragem pozná každý hráč, ktorý hral aspoň jednu hru zo série Legend of Kyrandia (podarilo sa mi nájsť jediné gameplay video, ktoré tam tento kúsok má, ale hlas je príliš ticho, a tak sa mu ťažko rozumie, ale slovo Kyragem je jednoznačne rozpoznateľné).

Naopak v Legend of Kyrandia 2: The Hand of Fate sa nachádza odkaz na Lands of Lore v podobe listu pre pani Scotiu od profesora Jonesa (ehm). Originálne znenie listu:

Ms. Scotia;

Thank you for your interest in the Nether Mask. We believe the ancient temple which contains this artifact lies buried in the region currently occupied by the Urbish Mine Company. We have also received correspondence from another Nether Mask afficionado in your area. His name is King Richard of Gladstone. Perhaps you two could collaborate on any future excavation projects.

Thank you,
Professor Jones

Zaujímavé, nie? Vždy ma lákala predstava, že sú tieto dve série spojené jedným svetom. Možno (čo je viac ako pravdepodobné) zdieľajú jednu planétu, ale odohrávajú sa každý na inom mieste – kontinente. Veď Kyrandia vo svojej podstate vyzerala ako ostrovné kráľovstvo, takže existencia ďalších miest – kontinentov, či ostrovov nie je vylúčená. A Westwood nám možno takto dával najavo, že je to viac ako pravdepodobné.

Keď nič iné, tak sme si aspoň na chvíľu mohli zaspomínať na atmosfericky rozprávkové a graficky jedinečné série hernej histórie.

2 komentáre:

  1. Hej tak to je dobre, to me nikdy nenapadlo, ale ten dopis, ten tedy mluvi za vse, jsem liny to hledat, ale Kyrandia 2 vysla az po LoL ?

    OdpovedaťOdstrániť