utorok 25. septembra 2012

Star Trek: Newton



Možno si niekto pamätá, ale v 90-tych rokoch existovala celá rada dobrých adventúr z prostredia Star Treku. No, celá rada znie akoby ich bolo nevyčerpateľné množstvo – nebolo, ale boli výborné. Človek by tak nejako čakal, poznajúc zapálenosť fanúšikov a vďačnosti internetu, že nám digitálna doba prinesie čosi zaujímavé i z tejto strany. Napríklad, taký AGS je program, ktorý umožňuje šikovným ľuďom vytvárať divy. Mali sme tu výborný Stargate, stále čakáme na nejaké tie Hviezdne vojny, nuž a zo Star Treku tu bolo len demo nedokončenej hry. Väčšina fanúšikovských hier tak dopadá – ostane nedokončená a upadne do zabudnutia. Tu sa mi stalo, že som schvaľoval hry do hernej databázy a narazil na jeden adventúrny Star Trek. Áno, presne ten z názvu príspevku, teda presnejšie Star Trek Newton: Part One - Anomaly.


Vizuálne nie je príťažlivý ako – povedzme – spomínaná Stargate hra, avšak hrateľnostne a príbehovo je to jednoznačne epizóda Star Treku. Nie, žiadna známa, úplne nová, s novým hrdinom. John Fischer práve čerstvo skončil Akadémiu a bol pridelený na loď USS Newton, loď triedy Constitution, ktorá práve skúma Sektor 004. Po prvom týždni začína zisťovať, že slúžiť na lodi Hviezdnej flotily nie je o naháňaní nevrlých mimozemšťanov, hľadaní nových, podivných kultúr a oriónskych otrokýň. Nie, život na lodi môže byť veľmi, veľmi nudná rutina. Avšak skôr ako si to v hlave celé poskladá – áno, hádate správne – stane sa niečo... Niečo. Neznáma sila zneškodní väčšinu systémov lodi. Izolovaný a bez toho, aby vedel čo sa deje, sa musí John dostať na svoje miesto a pomôcť zvyšku posádky stabilizovať loď.

A o tom to vlastne celé je, zabalené do formy klasickej point-and-click adventúry vytvorenej, už v spomínanom, AGS. Postavy síce pôsobia graficky (na prvý i druhý pohľad) trochu neohrabane, ale tak akosi sa hodia k celkovému zvolenému štýlu hry. A občas narazíte na menšiu chybičku, avšak ako celok pôsobí výborne. Epizóda to nie je dlhá, skôr je to taká jednohubka, avšak je to Star Trek so všetkým čo k nemu patrí. Vlastne, je tu ešte jeden malý problém – hudba na pozadí (skôr ruch) v slučke, začne veľmi skoro liezť na nervy. Inak by sa človek celkom rád tešil na druhú epizódu, keby niekedy vznikla. Keďže epizódka pochádza z roku 2009, nepredpokladám, že by sa niekde náhodou objavilo pokračovanie. Čo je škoda, pretože „Anomaly“ bola rozhodne zaujímavým herným zážitkom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára