piatok 22. októbra 2010

Prírastok: Betrayal in Antara

Betrayal at Krondor mala zvláštny osud. Bola to hra, ktorá sa na začiatku zdala byť absolútnym (finančným) prepadákom, aby sa z nej nakoniec stal kult a išla doslova na dračku. Lenže v tom čase už Sierra mala isté nezhody s autorom predlôh R.E. Feistom, a tak sa rozhodla ísť vlastnou cestou. Vytvoriť si vlastný fantasy svet a využiť existujúci engine z Betrayal at Krondor. Tak nejak vznikla Betrayal in Antara.


Pôrod to bol ťažký a prijatie o to chladnejšie. Fanúšikovia Feistovho sveta automaticky neboli spokojný s niečím novým, neznámym o čom mali len málo informácií. Svet tiež niekedy na hráčov pôsobil ako rýchlo stvorený, zošitý z množstva nesúvislých udalostí. Okrem toho, nešťastne pôsobila ako škaredé káčatko, keďže bola primárne vyvíjaná pre systém Windovs 3.1. Čo bol systém asi tak stvorený na hry ako vysávač na umývanie dlážky.

Ale nechajme historické nevrlosti minulosti. V konečnom dôsledku nebola Antara vôbec zlá hra, len trpela ťažobou legendárneho predchodcu. Solídne RPG s veľmi dobrým systémom, pokrivkávajúcim spracovaním a veľmi dobrými ťahovými súbojmi.


Za cenu necelých štyroch libier (tomu hovorím cena za hru, vy ebay zločinci! ;) ) to bola istotne skvelá kúpa a príjemná akvizícia do rozrastajúcej sa zbierky.

Spúšťanie pod WinXP
Inštalácia síce prebehla bez problémov, ale i napriek tomu by som odporúčal návštevu tejto stránky a stiahnutie príslušného inštalačného súboru. Potom už len vyberiete disk a nainštalujete (ako som správne pochopil, tak i s integrovaným patchom). Prípadne si kúpite verziu z GoodOldGames a máte úplne po starostiach. :-)

Ak nechcete hru hrať v okne, odporúča sa v nastaveniach pri kompatibilite zaškrtnúť aspoň položka rozlíšenia 640x480 (inak bude hra zobrazená ako na priloženom screenshote :-) ). Povedal by som však, že funguje celkom v rýchlom rytme (aspoň čo sa presunu v 3D výhľade týka) a má tendenciu padať z neznámych príčin. Samozrejme stále sa bavíme o viac-menej originálnej hre, nijako neupravenej. Podľa všetkého je tento problém v GOG verzii vyriešený, aspoň čo môžem súdiť na základne príspevku na fórach.


Na druhú stranu, potom je tu ešte možnosť ísť cez Microsoft Virtual PC, ktorá v prípade tejto hry funguje bez väčších problémov. Aspoň som pri chvíľkovom hraní na žiadne nenarazil.

Stav obalu
Veľmi dobrý, na pár miestach trochu rozstrapkaný papierový vrch, ale to sa pri takto starej hre dá trochu očakávať. Inak je všetko v najlepšom poriadku, manuál, 3CD, takmer ako nové.

Informácie o hre
Názov: Betrayal in Antara
Rok vydania: 1997
Vývojári: Sierra On-Line
Druh: role-playing game

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára