štvrtok 15. júla 2010

Prírastok: The Elder Scrolls: Arena

Hráč zberateľ, v niektorých to vyvoláva úsmev, niektorí len nechápavo krútia hlavou. Ja hovorievam, že je to presne rovnaká „úchylka“ ako zbieranie čohokoľvek iného. Poznáte to, niekto zbiera známky, pivné tácky, nálepky zo zápaliek alebo bárs i bábiky Barbie. Krabica, manuál a jej ďalší obsah má pre mňa isté čaro, čaro ktoré sa vývojom a rokmi z hier stratilo. Veru, nie sú to len hry čo sa menia, ale i obaly, ktoré ich sprevádzajú. Môj začiatočnícky zberateľský cieľ bol relatívne malý a na prvý pohľad jednoduchý – pokúsiť sa skompletizovať celú sériu The Elder Scrolls, aspoň v jednej verzii.
Podarilo sa. Nebolo to najlacnejšie, vyšlo ma to zhruba ako jedna súčasná nová hra, ale pri pohľade na ebay (v momente keď píšem tento článok) si hovorím, že to bola dobrá cena. O čo viac si to vážim, že krabica i jej obsah je ako nový, bez obvyklých preliačin krabice, či známok použitia na ostatnom obsahu. Keby som bol obchodník a nie zberateľ, dokázal by som na tejto krabici pár desiatok libier ešte aj zarobiť. Ale o to mi nikdy nešlo.


Ešte sa však vrátim k tomu jednoduchému/zložitému cieľu. Séria The Elder Scrolls má nejakých 16 rokov, za tú dobu vznikli 4 hry v sérii (Arena, Daggerfall, Morrowind a Oblivion + datadisky) a 3 spin-off hry (Redguard, Battlespire a Shadowkey), z toho posledne menovaný dokonca na inú platformu ako PC. Všetky menované hry vlastním vo verzii pre PC (s výnimkou Shadowkey, samozrejme), a tak pokojne môžem prehlásiť kolekciu za uzavretú. Ale nebolo to jednoduché, pretože práve spomínaný čerstvý príspevok do zbierky je celkom tuhý oriešok. Ak teda budeme hľadať čo najrozumnejšiu cenu a najlepší stav predmetu. Pozerám sa na ebay a vidím tam Arenu v reedícii pre magazín Retro Gamer za cenu zhruba 28 libier, potom nasledujú verzie z amerického kontinentu: plne zabalená a neotvorená hra, predávajúci za ňu pýta 1500 dolárov! Nuž a potom už len dve kompletné, použité krabice s disketovými verziami za 50 dolárov a 80 dolárov. Ako hovorím, nie je jednoduché Arenu nájsť. Obzvlášť s finančnými limitmi, aké bežný človek má.

Áno, ak by som mal byť dôsledný zberateľ, mal by som mať v zbierke aj disketové verzie, konzolové verzie, takmer nedostupnú Deluxe edíciu Arény, prípadne francúzsku verziu, ktorá ma inú krabicu ako ostatné... Veru, je to tak. Lenže treba mať radosť z toho, čo je, a nie z toho čo mi ešte chýba :-) (a možno navždy chýbať bude).

The Elder Scrolls: Arena je prvá zo série freeform RPG od spoločnosti Bethesda. Je to vlastne táto hra, ktorá spustila celú – na tú dobu veľmi ambicióznu – sériu RP hier, v ktorých má hráč neuveriteľnú voľnosť pohybu a možností, ktoré si sám urči. To bol základ pre jeden originálny fantasy svet, ktorý pretrváva do dnešných dní. I keď mnohí budú tvrdiť, že už nie je taký, ako býval za starých čias Arény, či Daggerfallu.


Spúšťanie pod WinXP
Jediný spôsob ako dnes spustiť Arénu je správne nastavený DosBox. Vzhľadom na to, že Bethesda k výročiu Elder Scrolls uvolnila hru zdarma, nájde sa rôznych návodov a rád ako na to na internete požehnane. V podstate hra funguje aj na základných nastaveniach Dosboxu, avšak treba si pre plynulosť pohybu stiahnuť v hre detaily (nie, že by bol dnes príliš veľký rozdiel v minimálnych a maximálnych detailoch :-) ).

Stav obalu
Ako som už napísal, hra je ako nová. Dokonca i manuál vyzerá nedotknutý, v porovnaní s ním je môj manuál z hry Daggerfall zdrap papiera :-). Okrem manuálu a disku, balenie ešte obsahuje „Quick Reference Card“, z ktorej druhej strany je kalendár Tamrielu.

Informácie o hre
Názov: The Elder Scrolls: Arena
Rok vydania: 1994
Vývojári: Bethesda Softworks
Druh: role-playing game

6 komentárov:

  1. Tak se ti nakonec podařilo Arenu schrastit? Gratuluju k doplnění serie i sbírky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gratulujem k Arene, obzvlast k tak zdravemu kusku. A aby som sa aj ja pochvalil dvoma raritkami z mojej zbierky:

    TES: Arena v Disketovej verzii
    http://www.oldgames.sk/game/elder-scrolls-arena-the/download/5643/

    TES: Daggerfall s Ceskym manualom ;-)
    http://www.oldgames.sk/game/elder-scrolls-daggerfall-the/download/5644/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. DJ - krasa, Daggerfall s ceskym manualom je takmer totozny s anglickym vydanim, len je pocesteny manual :)

    Ked tak pozeram, uz by som sa za tie roky co obcas na oldgames.sk, mohol aj zaregistrovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. DJ : Neuvažuješ náhodou o naskenovaní CZ manuálu?

    Inak gratulujem k novému prírastku

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mick: Nie si u mna zaregistrovany?! no hanba ;-)
    Simon: Urcite ano, avsak mam toho vo fronte strasne vela...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť