sobota 9. januára 2010

Mass Effect: Redemption

Nielen knihami je človek živý, a tak sa mi občas podarí zakopnúť aj o nejaký ten komiks. TMNT moja láska, to už mnohí dávno pochopili. Potom sú tu ďalšie, nielen tie superhrdinské, ale aj tie zo svetov, ktoré ma nejakým spôsobom zaujali, či ďalej rozvíjajú jeho príbehy – z takých sú moji momentálny obľúbenci Star Wars: Knights of the Old Republic a Legacy. Hviezdy vojny nespomínam náhodou, ono totiž i vo svete komiksu má s Mass Effectom čosi spoločného.

Hry už dávno prekročili hranicu vlastného média. Môžeme to nazvať i podporným marketingom, ale fakt je, že sa čoraz častejšie stretávame nielen s knihami na motívy hier, ale aj komiksovým spracovaním. Mass Effect: Redemption sa odohráva kdesi pred začiatkom očakávaného druhého pokračovania tejto vesmírnej ságy. Liara T'Soni putuje na stanicu Omega, aby zistila čo sa vlastne stalo so Sheppardom. Avšak ako na stanici zistí, nie je jediná, kto má záujem poznať Sheppardov osud – nie všetci jej však budú chcieť pomôcť.

Zápletka prvého čísla sa nesie čisto v dobrodružnom duchu, kedy sa hrdinovia dostávajú do problémov a v poslednej chvíli sa im z nich podarí dostať, aby sa opäť zoznámili s novými nebezpečenstvami. Ako oddychové čítanie je to vynikajúce – a myslím si, že od tohto komiksu ani nikto nič iné čakať nebude. Scenár má na svedomí autor príbehu Mass Effectu 2 Mac Walters, ktorý spolu s John Jackson Millerom poskladali príbeh, ktorý má spád a zbytočne sa s ničím nezdržuje. S čím možno súvisí aj menšia výhrada, avšak len pre čitateľov neznalých predlohy. Im bude určite dlhšie trvať než sa zorientujú vo svete, či jednotlivých jeho rasách – tu sa skrátka ide na istotu.

Autorom kresby je Omar Francia, ktorý zanechal svoju stopu aj na mnohých komiksoch z prostredia Hviezdnych vojen. Jeho práca je vynikajúca, i keď občas máte pocit, že sa niečo z vizuálna hernej predlohy stráca. Mass Effect má svojskú vizuálnu stránku, ktorá sa asi nebude dať jednoznačne preniesť do statických kresieb. Na druhej strane, môže to byť len môj osobný pocit, že tomu čosi nehmatateľné chýbalo.

Redemption bude pre fanúšikov Mass Effectu jasná voľba. Sám som zvedavý ako sa jeho príbeh vyvinie ďalej a čo nám dokáže odhaliť. V Bioware stvorili zaujímavý svet budúcnosti, ktorý ma istotne svoj potenciál. Potenciál, ktorý by mohol byť využitý aj v komiksovom médiu – ako bude správne uchopený. Po prvom čísle to vyzerá nádejne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára