štvrtok 2. apríla 2009

Spúšťať staré hry nie je (niekedy) sranda...

DosBox je takmer všemocný, aspoň pokiaľ sa držíme v obodí hier pre DOS, prípadne Windows 3.1x. Avšak akonáhle prechádzame na ďalšiu generáciu „Okien“ začína byť so starými hrami problém, ktorého riešením je mnohokrát len druhý fyzický počítač s príslušnou konfiguráciou.

Je to už pár dní, čo do mojej skromnej zbierky pribudla hra Lands of Lore 3, a tak som sa ju rozhodol vyskúšať. Samozrejme na súčasnom systéme bez úspechu. Hlavným problémom boli animácie, resp. renderované filmy, ktoré zakaždým z mne neznámej príčiny zhodia hru rovno do systému. Chce to rýchlu ruku na klávese ESC, aby sa človek aspoň dostal do hry. Zdá sa, že hradvérová akcelerácia funguje, nastavujem rozlíšenie 1024x768, grafiku na maximum a už sa teším na hru. Zbytočne. Hudba blbne, seká sa, neprehráva poriadne, a zvuky samotné sa tiež akosi zadrhávajú. Nedá sa to počúvať. Samotná hra sa – logicky – hýbe celkom svižne a vyzerá k svetu. Na to aká je stará, a na akom engine beží. Lenže v takomto stave sa nedá absolútne hrať. Nehovoriac o tom, že by človek musel striehnuť kedy sa začína zase nejaká animácia, aby rýchlo siahol po ESC.

Čo s tým? Vyskúšať nejaký virtuálny stroj. Hm. Microsoft Virtual PC 2007? To znie zaujímavo... Pravda, chcelo by sa dodať znelo, pretože Mick si neprečítal čo to „umí“. A tak som si nádherne zaspomínal na staré časy. Inštalácia Windows 98, hľadanie manuálu a zistenie, že na originálne CD aj tak funguje akýkoľvek CD Key z internetu :-). Windows je konečne nainštalovaný, teraz už ostáva len samotná hra. Hotovo, sama sa dokonca zapatchuje. Čo ma, mimochodom, celkom prekvapilo, že 10 rokov starej hre ešte funguje „autopatch“. Lenže čo z toho keď vlastne MS Virtual PC emuluje len šunku s grafikou S3, a teda samotná hra nehorázne seká. Na druhej strane, aspoň som si v pokoji mohol pozrieť intro :-). Škoda. Budem sa musieť poobzerať po inom riešení.

Ale aby som tomuto príspevku pridal aj nejakú úžitkovú hodnotu. Mám tu pre vás jeden „balíček“, ktorý obsahuje návod ako pustiť na moderných systémoch Redguard – zozbierané mnou, napísané niekým iným (v angličtine). Podľa tohto návodu som pred nejakým časom (asi rok dozadu) spustil Redguard aj ja. V mojom prípade to bol alternatívny postup uvedený v inkriminovanom návode. Balíček ešte obsahuje manuál k Arene, radu ako pustiť Arenu a Daggerfall v DosBoxe, patch a *.bat súbor na bezproblémové spustenie Battlespire a samozrejme utility k Redguardu. Skrátka taký malý pomocníček k hraniu série Elder Scrolls. :-)

Na stiahnutie: TES Help Pack

Mimochodom, od poslednej zmienky sa moja zbieročka rozrástla o pár nových prírastkov:

The Curse of Monkey Island
Lands of Lore (CD)
Realms of Arkania: Star Trail

Pravda Star Trail som už doma mal, ale iba ako hru v „Jewel Case“, toto je nádherná, klasická krabička s manuálom, mapa a pár srandičiek. Lands of Lore je tiež krabička, i keď už je to White Label (pamätníci vedia), avšak obsahuje všetko čo mala aj pôvodná hra. Skrátka nádhera. Len škoda, že to človeka existenčne vysáva, ak mi rozumiete :-). Normálne by to chcelo nejakého slušného sponzora.

3 komentáre:

  1. The Curse of Monkey Island jsem si nechal nadělit k vánocům, dobrá volba! :) A Lands of Lore závidim ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto si trafil presne, novsie stare hry (hmm) co boli vydane uz na platformy win95/98 mi niekedy da fakt zabrat rozbehat. Ci uz na systeme WinXP alebo emulacii, na ktoru pouzivam MS Virtual PC, alebo VirtualBox od SUNu, ktory ide aj na inych platformach, pripadne skusim hru instalovat a spustat v linuxe (Ubuntu) cez WINe a niekedy sa az divim ako dobre to funguje :)

    Posledne som sa pohral s rozbehanim hry Entomorph, ktoru som predtym pustal iba cez emulaciu (a vo virtualnych masinach nefungovalo CD Audio), tu je postup:
    http://www.oldgames.sk/game/entomorph-plague-of-the-darkfall/download/2732/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A inac Mick gratulujem k Star Trailu, takze vitaj v klube ;-)

    OdpovedaťOdstrániť