streda 29. apríla 2009

Pár prírastkov a ako na ne...

Namiesto toho, aby som zbytočne plytval slovami o svojich nových prírastkoch do zbierky, som sa rozhodol ich trochu otestovať a napísať k nim, ako fungujú na moderných systémoch (žiaľ pre používateľov Win Vista, len pod Windows XP :)). Snáď to niekedy nejakému zblúdilcovi pomôže.

Ako som brázdil ebay, hľadal som či niekde nenájdem hru Klingon Academy za priaznivú cenu. Aj keď u nás sa dá stále na niektorých miestach kúpiť, jej cena bola veľmi nevýhodná (okolo 1800 ešte korún slovenských). A tak sa stalo, že som narazil na balíček klingonských hier, ktorý obsahoval aj Klingon Academy a stál ma sotva tretinu novej hry.


Klingon Academy

Hra, o ktorú mi išlo predovšetkým, bohužiaľ pod Windows XP SP3 nie je hrateľná. Hru je možné bez problémov spustiť, nastaviť všetky možné detaily, pozrieť si zaujímavé intro, skrátka zdá sa, že bude všetko fungovať. Avšak akonáhle prejdete do samotnej hry a objaví sa na scéne prvý objekt, hra sa začne sekať tak, akoby ste mali nedostatočnú konfiguráciu. Slideshow, nehrateľné (a to i po aplikovaní posledného patchu). Žiadna zo známych kombinácií na umúdrenie nefunguje, a tak ostáva len skúsiť hru na inom počítači s Windows 98.

Star Trek: Klingon

Táto virtuálna učebnica klingonskej kultúry je zdá sa pod Windows XP SP3 nespustiteľná, aspoň v mojom prípade vyhadzovala podivné chybové hlášky. Avšak v tomto prípade nie je nič jednoduchšie ako vyskúšať niektorý z virtualizačných programov. Ako som už nedávno spomínal, mám nainštalovaný Microsoft Virtual PC so systémom Win98 a tam táto „hra“ funguje bez problémov. Až na jeden malý detail – myš je v nižších rozlíšeniach trochu nepresná. Avšak to je skôr problém MS Virtual PC, ako programu samotného.

Inak je to program vskutku zaujímavý – áno, program, keďže toto sa snáď ani nedá nazvať hrou. V podstate je to akási učebnica klingonskej kultúry, vrátane jazyka. Zahraná a zrežírovaná priamo štábom, ktorý bol zodpovedný za seriál Star Trek: The Next Generation. Keď nič iné, aspoň je to neuveriteľná zábava.

Klingon Honor Guard

Snáď prvá skutočná FPS hra z prostredia Star Treku, ktorá bežala na engine Unrealu. Svojím poňatím ma blízko k Dark Forces, akurát sa odohráva na iných miestach a v inej galaxii. Veľmi zaujímavá, i keď dnes už príliš „obyčajná“ FPS hra.

Spustenie pod Win XP prebehlo viac-menej bez problémov. Je dobré si stiahnuť posledný patch na hru. Treba ešte dodať, že som mal zaškrtnutú Windows 98/Me kompatibilitu a v počítači mám nainštalovaný aj Glide wrapper, ktorý mohol tiež pomôcť.

X-Wing vs. Tie-Fighter + Balance of Power

Ďalšia srdcová záležitosť, aspoň čo sa série týka. X-wing vs. Tie-Fighter prakticky nemá problém s behaním pod najnovšími XP-čkami. V každom prípade – ako vždy – je dobré nainštalovať posledný patch (v prípade ak máte samotný XvT bez datadisku) a zapnúť Win98 kompatibilitu.

Napokon, jediná vec, ktorá vás môže na tejto hre naštvať je jej ochrana. Vložíte CD do mechaniky, pri spúšťaní si hra vypýta CD s Balance of Power. Vymeníte teda CD a hru spustíte. Nabudúce teda necháte CD v mechanike, ale hra si vypýta CD s XvT, dáte mu ho a hneď potom si opäť vypýta CD s Balance of Power. Argh. Zaujímavé je, že to nerobí vždy. Niekedy si vypýta len jedno CD. Divné a otravné.

Mimochodom...ak chcete počuť aj hudbu, ktorá hra priamo z CD, je dobré hru inštalovať z najnižšie označenej mechaniky.

Nemesis: The Wizardry Adventure

No a napokon je tu táto zaujímavá hra, akýsi spin-off série Wizardry. V podstate sa jedná o klasické RPG, ktoré je však (oproti normálnej sérii Wizardry) o niečo jednoduchšie. Autori ju nazvali "single character role-playing adventure". Hra obsahuje mnoho charakteristík svojich predchodcov, avšak tieto RPG prvky sú pred zrakmi hráča skryté, ale sú kedykoľvek k nahliadnutiu. Musím povedať, že po hodinke hrania, to naozaj vyzerá zaujímavo, avšak ešte uvidím, či si v dohľadnej dobe nájdem čas, tento 5 diskový kolos aj dohrať.

Čo sa spúšťania týka, je do DOSová hra, čiže s pomocou Dosboxu by nemali byť žiadne problémy. Hra by mala fungovať bez problémov na štandardných nastaveniach Dosboxu.

3 komentáre:

  1. Live long and prosper! Za tyhle články díky, snad se s jejich pomocí vyvaruju registrace na ebay. Jestli ne, bude to konec. Stačí, že vyhodim měsíčně litr v českých na aukru ;)) Zrovna X-Wing vs. Tie-Fighter jsem tam ulovil taky.

    A když už píšeš o těch Klingonech - jak se těšíš na nový ST? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sledgehewer - na novy ST som velmi zvedavy, ako to na mna zaposobi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podle ukázek to vypadá skvěle, i obsazení mi poměrně sedne. Kromě Spocka, na toho si nějak nemůžu zvyknout. A trochu mě vyděsil v traileru naznačený románek Kirka a Uhury. Snad to nedopadne zle.

    OdpovedaťOdstrániť