nedeľa 15. septembra 2019

Retro: SimCopter

Čo je SimCopter v očiach dnešného hráča? Nie veľmi vábne vyzerajúci simulátor helikopotvory. Na prvý pohľad je všetko veľmi jednoduché a... zahalené do hmlistého oparu a šedivé ako socialistické sídliská. Ten kontrast si však neuvedomíte na prvý pohľad, ale až v momente, kedy si vlastnú mapu prevediete z hry SimCity 2000. Tam je všetko nádherne farebné, hravé v i dnes fungujúcom pixelartovom prevedení. SimCopter je vo svojom jadre veľmi jednoduchá hra, ale i veľmi chytľavá.


Hru začínate jednoducho – na parkovisku pre helikopotvory alebo ako sa hovorí – najbližšom letisku vo vašom meste. Alebo akomkoľvek meste. Meste, ktoré sa nachádza na CD s hrou alebo ste si ho preniesli z už spomínanej SimCity 2000. Začiatok je skromný – malý dvojmiestny vrtuľník a váš rozmazaný pilot. Teda, postavičky v hre sú jednoducho opísateľné ako akési farebné škvrny vzdialene pripomínajúce ľudské bytosti. Ale tie nie sú až tak dôležité.


Nasadnete do helikoptéry a ak máte šťastie začne vám rovno vyhrávať Jazda valkýr. Čo bol môj prvý zážitok z hry v roku 1996. Nahodíte motory, rotory začnú vibrovať a krútiť sa. Z rádia znie spomínaná skladba a vzápätí sa do vysielačky ozýva prvé hlásenie. Nešťastný obyvateľ mesta potrebuje urýchlenú lekársku pomoc. Vyrážam na miesto. Obzerám sa po meste, prelietam pomedzi všetky tie vysoké domy a kochám sa pohľadom na mesto, ktoré som dovtedy videl z úplne inej perspektívy.

Och, predtým než niekoho začnete zachraňovať, dúfam, že ste sa ešte stihli oboznámiť s ovládaním – je tu toho dosť. Z počiatku síce nemáte vodné delo, slzný plyn a podobné vymoženosti. To však neznamená, že nemáte možnosti ako zachraňovať ľudkov vo vašom meste. Mimochodom, keď nechcete vybiehať z vrtuľníka, stačí v nemocnici nabrať doktora a ten vám zraneného prinesie ako na podnose.
Veru hej, to je ovládanie hry...
Slúžite ako preprava, záchranár, hasič, policajt... skrátka ste ten, ktorý v SimCity 2000 občas hlásil „SimCopter One reported heavy traffic!“ Postupne zarábate peniaze, nakupujete to zvyšné vybavenie, ktoré vám od začiatku chýba. Netreba zabúdať ani na lepšie a lepšie helikoptéry. Na výber je z ôsmych vrtuľníkov rôznych značiek, plus (ak je na vašej mape vojenská základňa) jeden Apache na vyše. Čo je ďalšia úsmevná maličkosť. Ak máte na mape mesta vojenskú základňu a Apache, po mape vám lieta UFO a unáša simíkov. Prípadne strieľa na mesto a spôsobuje požiare. Apache je vyzbrojený a nebezpečný... Pilot! Vieš čo máš robiť! Mimochodom, každá helikoptéra sa ovláda trochu inak, dokonca má svoj vlastný zvuk. Krása.

Pozerám sa na Cities Skylines a hovorím si, že človek k tomu, aby sa vedel baviť hrou nepotrebuje veľa. Grafika tejto hry by bola úplne dostačujúca na to, aby uživila modernú verziu SimCoptera. Ak ma Paradox počuje (ja viem, že nie ;)) – veď stand alone hru á la SimCopter nemusí robiť Colossal Order. Dajte ju urobiť niekomu inému. Skylines už je v Unity, mapy sa dajú využiť... mody by sa dali využiť. Chce to už tej hre dať len základný náter a náplň. Úlohy a jednoduchý postup hrou. Dokonca by som povedal, že by podobná hra nahrávala i tendencii Paradoxu vydávať k hrám DLCčka – nové misie, nové vrtuľníky, rozširovanie hrateľnosti. Potenciál tu je.

Cities Skylines - úroveň detailu je podľa mňa dostačujúca pre modernú adaptáciu SimCopter.
Prečo to píšem? Pretože krása a potenciál SimCopter nebol len v jeho jednoduchej náplni, ale aj v možnosti preletieť sa (a plniť úlohy) v meste, ktoré si hráč sám postavil. Niekto by mohol povedať, že ak chcem modernú verziu, viac simulačnú, prečo neskúsiť Take On Helicopters od Bohemia Interactive? No práve preto... chýba jej ľahkosť a nenútenosť. Plus, tá možnosť lietať v niečom čo človek postavil za niekoľko hodín v inej hre. To je tá krása a to kúzlo.

SimCopter sám o sebe nebol nikdy dokonalou a bezchybnou hrou. Trápilo (a trápi) ho množstvo chýb a nedokončených plánov. Jednoduchá grafika, ktorá nerobí česť tým krásnym pixelovým obrázkom v SimCity 2000 to tiež nikam nevyženie. Lenže, ja som hru zapol a bavila ma rovnako ako pred rokmi. Chyba sem, chyba tam... stále je to v jadre zábavná hra. Moderná adaptácia by jej určite prospela, ale... ako som naznačil vyššie. Jediný kto by mohol je podľa mňa Paradox a ten má asi spočítané, že by to nebolo rentabilné. Hmm, alebo im to ešte nikto nenavrhol. O čom veľmi pochybujem. Príliš jasná a zrejmá vec. :-)
SimCity 2000 vo svojej plnej kráse!
Erm, presne to isté miesto v SimCopter... a vadí to? Nah!
Ak si chcete zahrať SimCopter na Windows 10, nie je nič jednoduchšie ako nasledovať odporučenie LGR a nakopírovať si SimCopterX. Mimochodom, rovnaký človek spojazdnil pod Win 10 aj Streets of SimCity. Čo je hra, ktorá už v jadre nie je taká dobrá ako SimCopter, ale je to zaujímavý experiment. Možno sa tiež na neho po rokoch pozriem. Pomocou tohto patchu sa dá hrať i vo vyššom ako prirodzenom rozlíšení hry, ale hra má potom tendenciu padať – zatiaľ. Ak máte hru k dispozícii na pár hodín sa určite zabavíte. A to nehovorím, že vás napadne si najprv vystavať vlastné mesto – to tých hodín potom bude viac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára