štvrtok 30. augusta 2018

Duke Nukem 3D: Alien Armageddon

Vždy ma poteší, keď mi niekto odporučí niečo zaujímavé z moderského prostredia. Tentoraz je to rozsiahla modifikácia pre Duke Nukem 3D menom Alien Armageddon (thx leebigh). Pridáva do hry naozaj veľa vecí a je to vlastne také bohaté, fanúšikovské rozšírenie so všetkým čo k tomu patrí. Nehľadiac na to, že mi hranie tohto modu pripomenulo jednu bolestivú vec. Znova.


V dávnych 90tych rokoch som hrával každú zaujímavú a dobrú FPS. Nikdy nie na nejakej vysokej úrovni, ale dokázal som si hru užiť aspoň na strednej obtiažnosti. Jednoducho si len zastrieľať, pobaviť sa a ísť ďalej. Online a multiplayer zápasy som nevyhľadával, takže nebolo treba šperkovať schopnosti do nejakých búrlivých výšin. Potom však prišlo nové storočie, menej času a moja maličkosť zúžila celkový svoj herný záujem na adventúry a RPG. Prešla tona rokov, sem – tam niečo zaujímavé sa našlo, ale inak sa to väčšinou tiahlo vo vyššie spomenutom žánrovom ohraničení. Potom prišiel Doom a Mick začal v FPSke nejako dostávať na kokos. Jasné, starecké reflexy. Prvá epizóda Bombshell (myslím, že plná hra stále nevyšla, ale táto kráska má potenciál) a Mick opäť na strednej obtiažnosti dostával na kokos. Ako sa hovorí u nás na Strednom Slovensku: Maybe... I am too old for this shit. :-) Aby to nebolo málo, včera prišiel Alien Armageddon a zdá sa, že je to ešte horšie. To len aby si, drahý čitateľ, vedel na čom si.

Povedal by som, že najvýraznejším prínosom Alien Armageddon je predstavenie novej postavy. Nie je ňou nikto iný, ako už v tomto článku spomínaná, Bombshell. Avšak v jej 90s stvárnení, tak akoby si odbehla zo starých concept artov 3D Realms. Na tom by ešte nebolo nič zaujímavé, ale Shelly má svoj vlastný set zbraní, ktorý sa od tých Dukeových líši. Takže si v konečnom dôsledku môžete prejsť pôvodné levely v koži tejto divokej holky. Shelly má i svoje vlastné hlášky (i keď čiastočne kopírujúce tie Dukove) a pridáva do hry vlastný štýl. Možno. Druhou výraznou zmenou je, že všetky tieto misie môžete hrať s oboma postavami naraz a vzájomne sa medzi nimi prepínať. Čo bol vlastne dôvod, prečo som včera (i keď som neplánoval) po rokoch znova dohral prvú epizódu Dukea (pre tých viac zábudlivých L.A. Meltdown). Bolo v tom veľa zábavy a i troška frustrácie (ale tá skôr súvisí s tým, čo je spomenuté v prvom odseku tohto príspevku). 

Ako som spomínal, nikdy som nebol veľký hráč FPS. Duka mám prejdeného v jeho základnej verzii a tým to aj skončilo. Čiže nie som teraz úplne kompetentný povedať, či noví protivníci, ktorých v tomto prídavku stretávam sú naozaj noví alebo pochádzajú z niektorého z desiatky prídavkov. Hneď od začiatku totiž človek narazí napríklad na jašteričieho ostreľovača, ktorý vás dokáže dostať na niekoľko rán. Prípadne veľko-prasa za štítom. Nebezpečný až po tom ako mu ten štít zničíte. Potom sa nasrdí a vezme vás takým útokom, ktorý vás rovno posadí na zem. Permanentne. Prípadne terminátorovi podobná vec, veľmi tuhá a dosť ťažko sa likviduje. Pritom ešte stihne hádzať robotické hlášky, ktoré potiahla Dukovi. Skrátka, nového je – aspoň pre mňa – v tomto prídavku toho viac, než by som od modifikácie očakával.


Čo si však na modifikáciách osobne cením najviac je, keď sa autorom podarí zachytiť štýl a celkovú atmosféru pôvodnej hry. Alien Armageddon sa tvári ako expanzia. Ako datadisk k pôvodnému Duke Nukem 3D. Presne tak aj pôsobí. Nič výrazne nevytŕča z radu (možno až na grafiku Shellinho railgunu, hmm), všetko sedí ako... (veď viete čo na čo) a pocit z hrania je naozaj výborný. Dokonca by som povedal, že to zdieľa i čosi iné z datadiskami z 90tych rokov. Neviem nakoľko je dobrá tá nová epizóda. Bola prvá, ktorú som začal hrať, ale po nejakom blúdení, prílišnom zamotaní sa v prvom leveli, som prešiel na originálnu kampaň s Dukom a Shelly. Rozhodne jej však dám šancu, pretože je šitá týmto dvom postavám na mieru, tak snáď sa v ďalších úrovniach ten level dizajn zlepší. 

Na druhej strane, čo vlastne na tom záleží na to ako je nová epizóda vydarená, keď zvyšok prináša výbornú zábavu. A nad to všetko je to vlastne zadarmo, tak čo treba ešte riešiť? Máte radi Dukea? Máte radi staré-dobré FPS? Na čo ešte vlastne čakáte?! :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára