piatok 1. februára 2013

Prírastok: SimTower

Odkedy som poznal SimCity, zbožňoval som všetky hry od Maxisu – aj keď som niektoré z nich nevedel hrať. Boli zaujímavé a veľmi špecifické. Myslím, že do dnešných dní tu nebola žiadna spoločnosť, ktorá by vytvorila takú širokú škálu podivných – simulačných – hier. Ak by som mal menovať obľúbenú trojicu Sim hier ranných 90-tych rokov boli by to SimCity, SimFarm a SimTower. A práve posledne menovaná sa mi konečne dostala do mojej hernej zbierky.


SimTower však nepochádza priamo od Maxisu. Jej autorom je japonec Yoot Saito a jeho spoločnosť OpenBook. Maxis ju pod svojou značkou distribuoval a to ako pre Windows 3.1, tak aj na Macintoshe tej doby. Yoot Saito, resp. OpenBook neskôr – už bez zastrešenia Maxisom – vydali niekoľko pokračovaní hry. V roku 1998 pre Windows 95 po názvom Yoot Tower, v roku 2005 pre Game Boy Advance ako The Tower SP a napokon The Tower DS v roku 2008 pre Nintendo DS.

Stredobodom SimTower je stavba vlastnej výškovej budovy. Obrovskej a veľkej, takmer sebestačnej, ktorá v sebe zahŕňa množstvo podnikov a zariadení. Je ta nielen prístupná obyvateľom, ale aj návštevníkom z vonka. Zaujímavé je, že som si nikdy neuvedomil, čo vlastne celá SimTower je. I keď, trochu som to tušil, ale skutočne mi to docvaklo až pred pár dňami, keď som si listoval manuálom hry. Čo mi jednak potvrdilo, aký úžasný vynález boli manuály k hrám (teda tie dobré manuály :-)), a jednak mi to dalo novú perspektívu, ktorou sa človek na túto hru pozerá. Hry od Maxisu bývali často založené na nejakej vedeckej teórii alebo aspoň vedeckom podklade. SimTower môžeme svojim spôsobom tak považovať za výsledok záujmu Yoota Saita o fungovanie výťahov vo výškových budovách. Ako architekt hľadal v literatúre informácie o výťahoch. Avšak v ani jednej z nich nemohol nájsť čo potrebuje. Dokonca oslovil aj jednu z veľkých spoločností operujúcich s výťahmi, aby sa dozvedel ako spravujú a plánujú chod výťahov. Povedali mu, že táto informácie je tajná. A to bol práve moment, kedy Yoot Saito začal pracovať na hre, ktorú poznáme pod menom SimTower. Ako sám píše v príhovore: „Ako projekt pokračoval, zistili sme, prečo neexistuje žiadna literatúra na túto tému – pohyb výťahu, tak ako kroky pri tanci, je takmer nemožné písať slovami.“


Už chápete prečo mám rád manuály? Obzvlášť ak v nich nájdete aspoň kúsok slova od samotného autora hry? Ale vráťme sa späť k budovaniu mrakodrapu. Okrem obytných domov, hráč staval kancelárske priestory, hotelové priestory a samozrejme celú kopu obchodov a zábavných zariadení. Všetko bolo potrebné zladiť tak, aby to fungovalo čo najlepšie – teda, aby ľudia netrávili celú večnosť čakaním na výťah. Malá, ale zábavná hra, dalo by sa povedať. Dokonca ste si mohli pomenovať aj firmy, ktoré sídlia v kancelárskych priestoroch, či dať meno niektorým simíkom (aj keď, netuším, či sa vtedy obyvatelia Sim svetov volali simíci, ale dnes ich tak voláme určite :-)). Potom už len stačilo sledovať ako to celé funguje. Alebo nefunguje. Ladiť výťahy a rozširovať vaše malé vertikálne impérium.

Spúšťanie pod Windows 7 (64-bit) 
Windows XP to koncom minulého roka vzdal. Musel som ustúpiť nutkaniu občas si zahrať aj niečo nové a v poslednej dobe už autori začali starý Windows úplne opúšťať. Tak, teraz tak trochu s dobou, už môžem testovať staré hry na tomto systéme.

SimTower je 16 bitová aplikácia, a ako takú sa vám ju pod natívnym Windows 7 nepodarí ani nainštalovať. Avšak netreba zúfať, v tomto prípade je plne k dispozícií Dosbox. Stačí nainštalovať Windows 3.11, spustiť, nainštalovať hru a bez problémov hrať. Prípadne, ak nemáte po ruke inštalačné diskety starých Windows (alebo sa vám nechce inštalovať) na fórach abandonia.com máte predinštalovaný balíček. Ak sa vám inštalovať chce – Windows 3.1 nájdete aj na DJ Oldgames.


Stav obalu 

Krabica je vo výbornom stave, rovnako ako CD s hrou. Bohužiaľ, na manuály je trochu vidno častejšie používanie alebo zlé uloženie – skrátka je taký, mierne ošumelý.

Informácie o hre 
Názov: SimTower
Rok vydania: 1994
Vývojári: OpenBook Co., Ltd.
Druh: simulácia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára