nedeľa 30. septembra 2012

Teenage Mutant Ninja Turtles



Televízne korytnačky, v slovenčine známe ako mladé nindža korytnačky, si prešli svojim vývojom. Od veselého, miestami až prašteného, televízneho seriálu z druhej polovice 80-tych rokov, cez hraný seriál od tvorcov Power Rangers až po zaujímavú, kreslenú variáciu započatú v roku 2003.

Výhoda posledne menovaného bola, že dokázal skĺbiť pôvodný temnejší tón komiksu s ľahkosťou a niektorými vlastnosťami seriálu z 80-tych rokov. Väčšina jeho dielov bola výrazne vyspelejšia a atraktívnejšia, až kým štúdio nezačalo príbehy tlačiť do viac prístupnej kategórie pre detského diváka. Zmrákať sa nad korytnačkami začalo v momente, keď ich, držiteľ práv a jeden z tvorcov Peter Laird, predal spoločnosti Nickelodeon. Seriál z roku 2003 už dávno skončil svoju púť. Rok 2012 je rokom nových Nindža korytnačiek, pod novou správou, novou víziou a novými príbehmi. Ako dopadlo ich predstavenie svetu?

Ale áno, Michelangelo je "party dude", Leonardo vodca, Raphael večne naštvaná korytnačka a Donatello génius s medzierkou medzi zubami :)

V porovnaní so seriálom z roku 2003, by som povedal, že sme sa dočkali návratu k väčšej infantilnosti. Korytnačky sú animované celkom pekne, v 3D animácií, ktorá býva dopĺňaná komiksovou grafikou a výrazovými prvkami, v istých situáciách. Ako to už však pri reštartoch sérií býva, je tu niekoľko zásadných zmien, ktoré nemusia každému sadnúť. Majster Splinter už opäť nie je miláčikom majstra Jošiho, ale majster Joši sám – tak ako to bolo v najstaršom kreslenom seriály. Spolu s korytnačkami sa stal obeťou nehody s kanistrom plným mutagénu, čo viedlo k jeho súčasnému výzoru a vzniku korytnačiek. Potiaľ to viac-menej zodpovedá seriálu, ktorý je známy a populárny aj v našich zemepisných šírkach. Každá z korytnačiek má svoju osobnosť, svoju farebnú šatku a viac-menej sa správa podľa očakávania. Teda až na Michelangela, ktorého osobnosť sa viac prikláňa k praštenosti pôvodného seriálu a menej ako sme ho poznali v tom z roku 2003. Nič na čo by sa nedalo zvyknúť. Skrátka, korytnačky sú mladé, pätnásťročné a chcú sa konečne pozrieť na povrch. Rozhliadnuť po svete a zapliesť sa do niečoho, čo bude mať ďalekosiahle následky.

Čo už sa mi menej páči je, že z April nám spravili tínedžerku, dcéru akéhosi vedca, do ktorej sa nám na pohľad zabuchne Donatello. April vždy bola akýmsi pojítkom, dospelým ukotvením korytnačiek a vonkajšieho sveta. Teraz, asi aby sa zapáčili detskému publiku alebo našli nejaké puto medzi mladým divákom a jednou z postáv, urobili túto (do istej miery) veľmi zásadnú zmenu. Osobne sa mi zatiaľ veľmi nepáči, ale v konečnom dôsledku to môže stále fungovať. Len dlhoročného znalca, fanúšika všetkým možných inkarnácií korytnačiek to bude zrejme chvíľu vyvádzať z miery.

Ano, hádate správne, to je April... Zvykať sa bude ťažko.

Komu chýbal v predchádzajúcich seriáloch a filmoch mozog v žalúdku, tak tu ich bude mať hneď niekoľko – i keď to samozrejme nie je ten Krang, ale bytosti, ktoré si hovoria Kraang a... Ďalej to už ani nemá zmysel rozpitvávať. Človek by si mal tento prvý dvoj diel aj nejako užiť. Ak ho neznechutí zmutovaná kvetinka, presne v štýle seriálu z 80-tych rokov. V konečnom dôsledku, celý prvý diel sa niesol viac v komediálnom duchu. Groteska hrala svoju úlohu vo väčšine scén a akési zdanie vážnosti sa úplne vytráca. Z nového seriálu sa tak zrejme stane moderná variácia na pôvodný seriál z roku 1987. Čo bude pre niekoho zrejme dobrá správa, pre niekoho menej. Prvému dielu sa rozhodne nedá uprieť zábavnosť a slušná choreografia akcie.

Aký bude celý seriál. Či sa vlastne uchytí. Na to nám odpovedia až nasledujúce epizódy. Ja ostávam zatiaľ – síce pobavený – ale skeptický. Uvidíme, čo prinesú najbližšie týždne a mesiace.

2 komentáre:

  1. Bytosti Kraang?! Ha, tak už jen díky tomuhle tomu dám šanci. Teď ještě zjistit, na jaké pirátské lodi se dá první díl šlohnout. Či v jakém přístavu. ;)

    OdpovedaťOdstrániť