štvrtok 16. júla 2009

Adventúra moja krásna, sľubujem ti v tento deň...

Och áno, kto by nepamätal bájny to sľub Iskry... Ehm, ale vlastne to s tým príliš nesúvisí. Adventúry ako také sú mŕtvy žáner a neustála, nekončiaca produkcia nemecky nudných hier tohto žánru to len potvrdzuje. Aby to bolo zábavné, potrebujete na to ľudí!!! A že to zábavné je potvrdzuje aj špeciálna edícia prvého Monkey Islandu.

Guybrush Threepwood, vzor každého mladého pionier...ešte raz pardón...podvedomie si totiž neuvedomuje, že pionieri boli dávno v miestach kde slnko nesvieti, keď Monkey Island uzrel svetlo sveta. Dostal sa vtedy ku mne tak, ako sa dostávali všetky hry – štýlovo, po pirátsky :-) Lenže to bola iná doba, iný čas... Kvalitné adventúry vychádzali každú chvíľu, RPG a dungeony boli na vrchole síl...skrátka, vtedy ľudia vedeli ako sa to správne robí! Špeciálna edícia je dôkazom toho, že to funguje aj dnes...i keď určite s výhradami. Dabing dodal SE verzii akýsi tmel s neskoršími dielmi...jedným podareným a jedným už menej. Áno, hovorím o treťom a štvrtom diely.

Keď už som pri tých remakoch a pokračovaniach slávnych sérií...zaujímavé by bolo vidieť akoby sa Telltale popasovali s nejakou tou sériou od Sierry... Podľa mňa by im výborne sedel Space Quest! Space Quest 7: The Next Degeneration alebo niečo podobne originálne...skôr originálnejšie. Dobre, priznávam je to trápny názov, ale nič lepšie mi v súvislosti s epizódičnosťou hier od Telltale nenapadlo. Bolo by to krásne...

Okrem toho, ktorá súčasná spoločnosť vie spraviť kvalitnú adventúru – okrem Telltale. Dokonca aj tie ich verzie CSI majú isté svoje čaro, i keď sú samozrejme mierené na trochu iné publikum. Nuž je to tak, časy kvalitných RPG hier a výborných, vtipných a inteligentných adventúr sú už dávno preč. Vďaka bohom aspoň za tú jednu spoločnosť, ktorá vie, čo robí.

Mimochodom...na konci titulkov Secret of Monkey Island SE výrazne poblikávalo, že Guybrush Threepwood sa vráti! Teraz si neviem spomenúť, či niečo podobné bolo aj v originálnej hre alebo je to narážka na Tales of Monkey Island, prípadne...Že by sme sa dočkali remaku aj druhého dielu?

1 komentár:

  1. Já bych rád viděl adventurní remaky Flight of the Amazon Queen anebo Curse of Enchantia. Nebo ještě lépe - opráším DosBox a zkusím si je znova po letech zahrát. :) Na vylepšenej Monkey Island jsem móc zvědavej, vzpomínám teď, jakou legraci jsem u MI zažil. Nejvíc mě dostal konec dvojky. :)

    OdpovedaťOdstrániť