utorok 31. decembra 2019

Dojmy - The Mandalorian (1. sezóna)

Druhým seriálom, ktorý sa k nám dostal pred Vianocami, je dielo z produkcie čerstvého kanála Disney+ zasadené do sveta Hviezdnych vojen. Mandalorian, seriálový western vo svojej najčistejšej podobe, ktorý sa nebojí priznať svoje inšpirácie v žánrových klasikách. Nehľadiac na to, že internetu priniesol snáď najroztomilejšiu vec od čias mogwaia z filmovej série Gremlins. :-)


Hviezdne vojny sú svetom, ktorý sa posledné roky pokúša ničiť spoločnosť Disney – človek má až pocit, že to robia úplne programovo. Najprv zamietli pod stôl celý existujúci „Expanded Universe“ – aby vlastne mohli ľuďom predávať znova +/- to isté. A potom dali značku do rúk takým fušerom ako je J.J. Abrams. Výsledok už asi všetci poznáte. Predsa sa však objaví občas niečo, čo mi túto predraženú oficiálnu fanfiction opäť spríjemní.

Áno, fanfiction, všetko kde Kyle Katarn neukradol časť plánov Hviezdy smrti je len predražená fanúšikovská fikcia od Disneyho. ;-) Často veľmi hlúpa. Chýba mi v nej to, čo robilo túto sériu v jej začiatkoch takú zaujímavú. Hviezdne vojny sú rozprávka. Archetypálny príbeh hrdinu. Nič viac a nič menej. Problém je, keď sa okolo tejto náplne začne príliš špekulovať. Čo sa našťastie Mandalorianovi vyhlo. Seriál sa drží z veľkej časti pri zemi a skôr poctou westernovým seriálom a filmom. Čo pre niekoho môže znamenať negatívum. Pretože niekedy sa Mandalorian drží až príliš všetkých westernových klišé, na ktoré si spomeniete.


Od Sedem samurajov/statočných, po obligátnu vlámačku do väzenia, cez množstvo prestreliek na ulici – to všetko tu nájdete. K tomu dostanete sympatického hrdinu, ktorému ani nevidno do tváre – je to Mandalorian, helmu si nedáva dolu ani len na záchode. Pretože „this is the way“. Pravda je, že okolo prostriedku trošku seriál stráca tempo. Čo však nahrádza záverečná dvoj epizóda, ktorá vám nakoniec vráti vieru v skutočné „Star Wars“ – mýtická cesta hrdinu, svet plný tajomných čarodejov a síl, ktoré sú nad chápanie obyčajného pištoľníka.

Problém samotného Mandaloriana tak ani nie je Mandalorian sám, ako širšie univerzum, v ktorom sa odohráva. Sám som zvedavý ako sa v nasledujúcej sezóne vysporiada s „Deus Ex Machina“ Silou, pretože to je niečo čo Rise of the Skywalker strašne pokazil. Je to veľmi tenký ľad, ktorý môže ľahko zhodiť celé rozprávanie akéhokoľvek príbehu. Veď čo sa môže stať – máme všemocnú silu.

Vo svojej podstate je seriál vydarenou variáciou na „Lone Wolf and Cub“ z prostredia Hviezdnych vojen. Nesnaží sa zbúrať existujúce mantinely seriálovej tvorby, ani neprichádza s ničím prevratným. Dostaneme "len" poctivý western vo fantasmagorických kulisách, ostatne tak ako to k tomuto svetu patrí. Postavy si rýchlo získajú vaše sympatie, či už je to Mando (Pedro Pascal) hrajúci 99% celého času bez vlastnej tváre alebo Cara Dune (úžasná Gina Carano, ktorej tie súboje veríte). No a napokon je tu hit tejto vianočnej sezóny, hračka roka a postavička pre každého „baby Yoda“. Čo myslím už v tento moment nie je žiaden spoiler. Malý Yoda je zároveň dôkazom, čo dokáže spraviť živá bábka na scéne. Všetok ten moderný digitálny bordel skrátka nemá na jednoduchú, hmatateľnú vec. A podľa mňa je to na všetkých scénach aj poznať. Celé toto dobrodružstvo vynikajúco dopĺňa i vydarený soundtrack, ktorý je (nečakane) svojim spôsobom tiež variáciou na hudobný sprievod ku klasickým spaghetti westernom.


Rovnako ako pri Zaklínačovi i tu platí – karty boli prvou sezónou rozdané a uvidíme kam sa seriál vydá ďalej. Na záver nás prekvapil s jednou legendárnou mandaloriánskou zbraňou a...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára