utorok 26. septembra 2017

Dojmy: Star Trek - Discovery

Star Trek je utópia. Star Trek je svet, v ktorom sa ľudia poučili zo svojej minulosti a prekonali svoju vlastnú podstatu. Star Trek je o objavovaní nových svetov, o strete ľudí s novým a neprebádaným. Discovery by bola veľmi slušným sci-fi seriálom, avšak podľa prvých dvoch epizód je skôr mizerným Star Trekom. Nič vyššie spomenuté o nej neplatí.

Discovery sa snaží naznačiť distopický, neutešený svet, kde si prvý dôstojník neváži svojho kapitána a otvorene sa s ním háda. Je to svet, ktorý je na pokraji vojny s vesmírnymi orkami. Z nejakého dôvodu sa im v tomto seriály hovorí Klingoni. Prečo? To nikto netuší. Okrem toho, sú veľmi zlí a naštvaní. 


Hlavná hrdinka, komandérka Michael Burnham je od prvých sekúnd nie práve najsympatickejšou. Nie je to postava, ktorej by divák fandil alebo jej aspoň rozumel. Jej konanie je nezmyselné a v rozpore so všetkým čo bola naučená. Jednoducho, nie je možné jej fandiť. Jej jednanie nedáva zmysel. Ani keď zoberieme do úvahy fakt, že jej Klingoni mali údajne zabiť rodinu. Bola vychovávaná Vulkáncami, na začiatku pôsobila ako plný Vulkánec. Neskôr ako nervovo zrútená troska. Čo robí potom takto nestabilný človek vo velení lode?

Čo trochu pripomína Star Trek je úvodných niekoľko minút, kedy kapitánka a prvá dôstojníčka sú na akejsi planéte a zachraňujú neznáme. Tých pár minút v tom cítite ten predobraz, pravzor, ktorý kedysi dávno nastolil Gene Roddenberry.  

Úvahy na tému technológie ponechám väčším fanúšikom. Je pravda, že vizuálne by Discovery pokojne zapadla do 24. storočia post-Nemesis doby a nikto by nemohol povedať ani popol. Najhoršie na tom je, že zachovanie akejsi startrekovskej historickej vizuálnej podoby a byť pritom moderný, je možné. Ako to odkázal fanúšikovský projekt „Prelude to Axanar“. Bohužiaľ Discovery nikdy nemierila na starých fanúšikov Star Treku. Na tých podľa všetkých indícií z výšky kašle. 

Potom tu máme vesmírnych orkov, teda pardon stále sa mi to pletie, Klingonov. Prešli absolútne zbytočným a nezmyselným redizajnom. A nielen vizuálnym, ale aj kultúrnym. Mal som celý čas pocit, že sa z tohto vesmírneho druhu snažia spraviť úplných blbcov. I spôsob akým rozprávajú je divný. Ak to porovnáme s filmovými alebo seriálovými Klingonmi, títo pôsobia ako ich zaostalejší príbuzný – vo vyjadrovaní. 

Temný súdny dvor Hviezdnej flotily (alebo akýsi variant na Šedý koncil?) z konca epizódy už snáď nemá zmysel ani komentovať. Temná, distopická, všetci sa hádajú, žiadna jednota a optimizmus, ktorý popisoval všetky minulé Star Treky. A bol vlastne akýmsi spojujúcim prvkom týchto seriálov. Nič z toho Discovery nemá.

Ale aby som len nehanil. Pár svetlých momentov prvé dve epizódy mali. Michelle Yeoh ako kapitánka Georgiou, bola výborná a pokojne by sadla do rady vynikajúcich federačných kapitánov. Bohužiaľ, autori mali iné plány. Z ostatných postáv ešte vynikol poručík Saru. Myslím, že je to nový mimozemský druh, ktorý sme v Treku ešte nevideli a bol... fajn. Napokon, celkom sa mi  páčila transportná miestnosť a efekt transportu. Otázka je, či týchto niekoľko málo podarených vecí robí zo seriálu dobrý Star Trek. Bude to platiť i o ďalších epizódach? To uvidíme, ale momentálne patrím medzi ľudí, ktorí nie sú novým Star Trekom práve nadšení. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára