pondelok 26. júla 2010

A potom si vyberaj!

Mám kdesi kopu materiálu na čítanie. Jeho zásadný problém je, že je to kopa digitálneho materiálu, cudzojazyčného znenia a mierne odbornejšieho charakteru. Problém? Tak strašne nerád čítam z monitora/obrazovky/čohokoľvek dlhé a rozsiahle texty (obzvlášť pri odbornejšom texte, ktorému je treba venovať viac pozornosti ako ľahkej beletrii, však). Chce to skrátka starý-dobrý papier. Materiál. Hmýriaci sa materiál, Mäkký a ohybný, ehm. Skrátka ten nádherne voňavý, keď je nový. Poznáte to, nie je lepší fet ako nová kniha (alebo komiks). Napokon je tu ten problém s výberom.
Teda, nieže by sa na internete nenašli dobrí ľudia, ktorí sa radi podelia o svoje skúsenosti a zážitky z rôznych kníh. Prípadne by ich rovno neodporúčali. Lenže to je väčšinou tak dobré na náhodný výber. Ako sa hovorí, niečo si prečítam, nadchne ma to a už to skrátka chcem. Mierne komplikácie nastanú, keď vám čosi padne do oka priamo v obchodných priestoroch. Čučíte na to, divíte sa a rozmýšľate. Z popudu chute na „ľahkú, obyčajnú, typický blabla“ fantasy, si už človek kúpil kadečo. Bez rozmyslu. Ale vždy som si predtým aspoň očkom prečítal aj iné názory. Keď to išlo. V tom je práve ten problém, vlastne problém je príliš silné slovo – je to len menšia komplikácia. Niekedy sa k názoru, na nejaké dielo, na českom a slovenskom internete nedopracujete. Nič.

Čerstvý príklad za všetky. Pred pár dňami som sa dozvedel, že vychádza druhý diel z trilógie Hvězdný třpyt a stíny, autorka Elaine Cunningham. Forgotten Realms patrí z istých bližšie nešpecifikovaných dôvodov medzi svety, ktoré som si za tie roky celkom obľúbil. Lenže podľa základného popisu deja to vyzerá ako...ako by som to...Drizzt s prsiami. :-) Čo by samozrejme vôbec nevadilo, otázka je, či sa to dá. V tomto ohľade nie som príliš náročný, veď som zniesol také marketingové doplnky ako knihu Mass Effect či Dragon Age, tak snáď by ma čistá „tuctová“ fantasy opäť potešila. Lenže ojha. Buď ja neviem používať google alebo sa v česko-slovenskom jazyku na tom internete (okrem všetkých možných i nemožných knižných e-shopov) nič nenachádza. Nula. Sklamaná panda musela prejsť opäť do zahraničia, na ktoré je vždy spoľah.

Čo iné pande ostáva. Wikipedia je vždy po ruke. Hmm, autorka plodná to je. Takmer výhradne prispieva do vesmíru „Forgotten Realms“. Ale o konkrétnych knihách sa nedozvedám nič. Žiarovka nad hlavou sa rozsvieti. Jasné! Amazon.com môže byť tiež súčasťou cesty. Aspoň zahraničný zákazníci bývajú zhovorčivejší ako tí českí a slovenskí.

Jeden názor pozitívnejší, než druhý. Budem predpokladať, že sú to všetko „tuctovo fantasy“ pozitívni...

...(ne)kultúrna vsuvka... možno niektorým môže znieť ono „tuctová fantasy“ akosi pejoratívne, avšak nie je tomu tak. Je to skrátka moje označenie pre typický fantasy príbeh, ktorých poznáme tucty. Ako hovorí známa múdrosť, i dobre napísané klišé, môže čitateľa uspokojiť. Čiže v mojom prípade je „tuctová fantasy“ skôr o základnom obsahu ako hodnotiacom význame.

Ľudia český a slovenský, internet je na to, aby ste sa s ostatnými podelili o svoje názory. Tým samozrejme myslím kultúrne a vo všetkej slušnosti. Nie tým spôsobom ako vidíme v diskusiách na stránkach SME a ďalších denníkov. Inak povedané, nie ako banda idiotov.

Nie, neriadim sa podľa rád iných – len mi to pomáha usporiadať si priority. Bohužiaľ nezdedil som milióny, takže kupovať nemôžem všetko a naraz ako by som si prial :-).

1 komentár:

  1. Legie to istí :-)
    http://www.legie.info/kniha/11837-elaine-cunningham-spletite-site
    ale hodnotenie zatiaľ žiadne

    OdpovedaťOdstrániť