streda 17. marca 2010

O diskete...

Chrchli, chrchli... vžrrrruuum... vžruuuum... džžžž, chrchli, chrchli. Pravdepodobne to nie je akurátny „slovný“ prepis zvuku diskety v mechanike, ale snáď dáva nezasvätenému aspoň vzdialenú predstavu onoho poetického zvuku linúceho sa z útrob vtedajších počítačov. Krásna nostalgická doba. Chrchli, chrchli, vžrruuumm.

Disketa pol života, povedala babka a hodila na ňu magnet. Myslím, že si v tomto prípade môžem dovoliť byť viac infantilný, než je štandardným zvykom – veď obdobie diskiet je v podstate obdobím môjho detstva a dospievania. Dospievali sme, inak to nevidím – disketa, tak málo stačí, aby človeka vytočila, a pritom je to skvelé médium. Čo je nezabudnuteľné, je už to spomínané vrčanie, vrnenie v mechanike, ten poetický zvuk toku dát. Hrošie bolo, keď sa tón zvuku mierne zmenil, bolo to také choré chrrrrrrrrrrr. Ej veru, mamo zle je! Chrrrrrrrrrch-chrrrrrr. Snaží sa dievča, ale asi to nebude stačiť. Chrrrrrrrrrr. Nie, dnes večer si novú hru nezahráme. Disketa umrela, chúďatko. Nevadí, naformátujeme, amputujeme choré miesta. Dievča tak prejde redukčnou diétou, ponesie menej dát, ale aspoň neskončí na ulici. A opäť môže pokojne vrnieť v mechanike a prinášať herné zážitky na obrazovky. Krásna doba. Nostalgická doba.

Krásna doba, kedy 640kb muselo stačiť každému a na všetko. Doba kedy tie krásne teflónové prenosné médiá pojali neuveriteľných 1.44MB. A hlavne spievali, ako som už ilustroval vyššie. Dnes? Len smrteľné ticho pred popravou. Média tak malé, že ich človek stratí a bez kúska osobnosti. Krásna doba, keď 25MB bol obrovský priestor na pevnom disku. Väčší si človek už ani nedokázal predstaviť. Doba zvuku, doba diskety.

Dávno sú preč tie časy, disketu zavial čas, už nikdy nebudem počuť jej spev nádherný, už nikdy od nej nebudem odháňať magnety. Sú preč, sú preč už sa nevrátia, časy čo sa v zabudnutí stratia.

9 komentárov:

  1. Nedávno jsem šel do obchodu koupit disketu do práce (cca tři roky zpátky) a šokovalo mě, že jsou pořád tak drahé. Jedna diskety něco přes deset korun. A to tam ještě prodávali jen v paklu o deseti a více disketách, takže jsem za tuhle cutting edge technologie zaplatil něco přes kilo. Fuj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. @Overwatch: A největší pakárna je, když si desítku těch high density ultra mocnejch disket koupíš a tři z nich při prvním použití vykazujou vadný sektory. Pát let zpátky jsem celej nadšenej táhl ze školy domů 10 disket s Transport Tycoon a zahrál jsem si prd!

    Na druhou stranu diskety, který jsem nafasoval s Amigou, sice vypadaj, jako by si s nima někdo utíral řiť, ale fungujou bezchybně...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach jo, diskety :) Ešte ich tu mám okolo 40-50 stále odložené ako spomienku..
    Pamätám si aj časy s Didaktik M keď som po disketovej mechanike len veľmi túžil no disketa prišla až neskôr s PC takže sa všetko nahrávalo cez kazetu :)

    @Sledgehewer, ja si pamätám ako som niesol na disketách Command & Conquer a jedna mrška sa pokazila. Celkovo ich mohlo byť okolo 20-25. To bolo nadávok na malého chlapca :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekny nostalgicky clanok,
    aj ked za seba musim dodat ze tieto zvuky este stale realne pocuvam, kedze (ako spravny retro player) mam stare masiny a tou najpohodlnejsou a najflexibilnejsou cestou ako nieco preniest (nainstalovat, nabutovat...) je nakopirovat to na disketu.

    Cize aj v mojom novom PC s viacerymi jadrami, a proste vybavenom vsetkymi tymi sci-fi technologiami si obcas vrzne mala, stara, zaprasena 3,5" disketova mechanika s rokom vyroby 1991 ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. DJ - No prave, hrat stare hry na starej masine je uplne to najoptimalnejsie riesenie, ale niekedy je skratka clovek az prilis limitovany priestorom.

    Mechaniku som mal v starom pocitaci, v novom uz je len citacka kariet, ale planujem kupit aspon externu USB disketovku. Nedavno som totiz narazil doma na originalnu disketu s Lemmings (len tak bez krabice a vsetkeho) a ked som ju chcel vyskusat, zistil (spomenul si), ze nemam kde :(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na mě diskety už moc nostalgicky nepůsobí, protože jsem se z téhle nostalgie úspěšně vyléčil, když jsem si chtěl přehrát pár her na svůj retro notebook. To je doba, než tam něco nahrajete, a ty vadné sektory, které tam zůstávají často i po zformátování. Díkybohu za nové technologie! :)

    Ale článek výborný.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. "640kb musí stačiť každému" - nebola to veta Billa Gatesa? :D
    inak tá posledná fotka s C&C 3 (Disk 1 of 1407) nemá chybu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. kreknute C&C bolo tusim na 10 alebo 11 diskiet.
    tiez si velmi dobre spominam, ako na jesen 96 som tahal cez cele mesto 17 diskiet s Quake 1, a posralo sa to pri 16tej FDD :))) ked som na druhy pokus preniesol chybajuce data, zistil som ze to je len shareware - 1.epizoda. ozaj pamatate na shareware? velakrat takmer tretina hry zadarmo, dnes maju dema par GB a neukazu nic, smrk smrk...

    OdpovedaťOdstrániť