pondelok 29. júla 2019

Retro Shortky #3 - Retro Nation

Je to sotva pár týždňov, čo sme si spomenuli na vynikajúci retro seriál pod vedením dvoch pánov. A netrvalo dlho a máme tu ďalšiu novinku. Ko(z)mická dvojica erudovaných novinárov Dobrovský – Olejník to zabalili v rámci Games.cz a vydali sa na vlastnú dráhu retro kultúrneho vyžitia pre hráčov veteránov. Teraz keď to po sebe čítam, znie to trochu... zvláštne. Pavel a Honza síce nie sú Troy a Nolan, ale na druhej strane o hrách samotných toho vedia viac...



Minimálne Pavel určite. Ten Honzík je také mladé ucho, u ktorého jeden nikdy nevie. Ostatne, myslím, že preferuje Gothic pred Morrowindom, čo nie je úplne s poriadkom sveta. A možno sa tu na týchto riadkoch škaredo mýlim a Mr. Oilman mi jednu naloží. Ale buďme aspoň na chvíľu trošku seriózny. Vážny a k veci.

Púť našej dvojice sa pod krídlami Games.cz končí. Niečo nové sa začína. Je úžasné sledovať, koľko retra chtivých ľudí je na česko – slovenskom webe. Ich projekt Retro Nation je v plnom prúde a zdá sa, že bude oveľa väčší než si všetci mysleli. Predpokladám, vrátane autorov samotných. Projekt je financovaný pod hlavičkou Patreonu a v tento moment majú chalani k dispozícii čiastku, ktorá preliezla 2000 dolárov mesačne...

Retro piatky nám tak opäť budú pripomínať hry, o ktorých vieme všetko; tie o ktorých nevieme nič (tých je pomenej) a hry, na ktoré sme už za tie roky zabudli. Pamäť už tiež nie je čo bývala.


Mimochodom je tu jeden malý, bezvýznamný problém... Pozerám sa do zrkadla a vidím tam tu príšeru ako sa na mňa díva. Ona to myslí dobre. Nikdy v jej živote to nemyslela zle. Problém je, že ak občas z toho zrkadla presrší na povrch ľudského sveta... Mea culpa, nikdy to chalani nie je v zlom, ani so zlým zámerom. Je to len forma zábavy... asi. Teraz sa len trochu bojím, aby to nebola nejaká úchylka. Ak sa vám za posledné roky zdalo, že ten človek nejako príliš (ako sa hovorí na západ od východu) „prudí“ – musím sa za neho hlboko ospravedlniť. Niekedy skrátka nevie čo činí. Ale houby s makom. Dobre vie čo robí... magor je to! Ešte k tomu píše o sebe v tretej osobe. No uznajte...! ;-)

Nech už je to akokoľvek, rodí sa nám tu ďalší zaujímavý projekt, ktorý chce byť iný. Až mi je niekedy ľúto, že sa dá ťažko doraziť na nejaké to pražské retro stretnutie (to nie je len tak, z východu na západ, že!).

Pokiaľ chcete vedieť viac... hľadajte informácie na Facebooku, Youtube či Twitteri.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára