piatok 19. mája 2017

Star Trek: Discovery

Dnes sa bude dôchodcovsky brblať. Ja viem, nič nové na svete. Na druhej strane... Veď každý máme svoj pohľad na svet, však? Internet včera oblažila prvá ukážka na nový Star Trek seriál. Nový seriál po veľmi dlhej dobe. Čo sme si z neho odniesli? Prečo o sebe hovorím v množnom čísle? Ech, odniesol som si z toho len depresiu. A pocit, že akosi majiteľ práv nevie so Star Trekom rady.


Nemám rád keď mi niekto máva pred ksichtom oným otrepaným „je to veľká kapitalistická korporácia, samozrejme, že chce v prvom rade zarábať peniaze!“ Vraj preto je smiešne takéto zoskupenia kritizovať za „tupú kreativitu“. Pozrite sa na herné portály (aj tie miestne) ako často obhajujú a nadšene výskajú na niečím úžasne hlúpym. Však je všetko s kostolným poriadkom. Je to nádherné, lesklé a blýskavé – hlavne, že to zaujme masy! Ľudia tvoria veci, aby si zarobili na živobytie. Veľké spoločnosti nie sú váš priateľ a ide im o zarobenie ešte väčšieho množstva peňazí. Na tom nie je inherentne nič zlé – to je kapitalizmus. Korenie musí prúdiť..., teda vlastne peniaze. Ostatne spomínal som to už v súvislosti s vymazaním histórie Star Wars z povrchu zemského. Nešlo o to, že existujúci kánon bol prepletený tak, že sa v tom už nedalo vyznať. Šikovný autor si dokáže poradiť s mnohými vecami. Išlo hlavne o to, aby nám chamtivý myšiak mohol predať rovnaké veci znova. Ľudia hovoria, že v starom kánone už bolo príliš veľa hlúpych vecí. Nikoho však už netrápi, že v nových materiáloch sa začínajú objavovať rovnako hlúpe veci. Hlavný je biznis.

Sakra Mick, ako to súvisí so Star Trekom? CBS, držiteľ práv na televízny Star Trek, si totiž s tou značkou nevie rady. Nevie čo s ňou, pravdepodobne tam nemajú ani nikoho kto by si uvedomoval šírku a dopad tejto značky na populárnu kultúru. Hlavne teda, ako je vnímaná a čo pre množstvo ľudí znamená. Ako ju správne uchopiť. Inak si neviem vysvetliť prečo nový trailer vo mne evokuje všetko zlé z Abramsovho Star Treku. Vrátane „lens flare“. Podivných dementov, čo majú byť (asi) Klingoni (pokiaľ si snami strih traileru nezahráva a neklame telom), nesympatických postáv (na prvý pohľad), s atmosférou, ktorá má od Star Treku ďaleko. Hodne ďaleko. U všetkých čertov, ešte aj fanúšikovia dokázali v minulosti natočiť veci, ktoré mali k nálade a obsahu Treku bližšie ako oficiálny Trek! Samozrejme, to im korporátny moloch nemohol dovoliť, takže teraz si už fanúšikovia toho veľa nenatočia. Tak maximálne pár minút, aby to nedajbože nekonkurovalo „oficialitám“. Čo je na tom najironickejšie? Deň predtým sme dostali trailer na komediálny seriál menom The Orville, ktorého autorom je Seth MacFarlane. Človek, ktorý sa míňa s mojim vkusom humoru, čo bolo badateľné aj na spomínanej ukážke. Lenže, napriek tomu, že je to paródia malo to celé viac Star Trek atmosféru ako celý oficiálny Star Trek dokopy.
Vtipné? Ech, ani moc nie, ale to srdiečko, ten feel tam cítiť je...

Druhý problém s celým Star Trek: Discovery je jeho zasadenie. 10 rokov pred Kirka. Samozrejme, že budú mať problém s technológiou a jej zobrazením. Oveľa viac by tomu padlo zasadenie do obdobia medzi filmy z pôvodnou posádkou a Next Generation. Ostatne, taký bol pôvodný zámer (alebo aspoň tak hovorili internetové klebety). Toľko možností. Vôbec nejde o to ako to technologicky vyzerá oproti TOS. Veľa ľuďom bude vadiť práve ten abramsovský vizuálny štýl. U mňa je to posledná vec čo by ma trápila. Pritom, ale keď sa zamyslíte, dalo by sa z toho vyťažiť niečo zaujímavé a nové. Miešanie starej predstavy o budúcnosti 60-tych rokov s moderným poňatím. Chcelo by to, ale vôľu niečo také urobiť a nie ísť cestou najmenšieho odporu. Lenže pôrod Discovery je dlhý a problematický. Naozaj naznačuje, že vedenie CBS si s látkou nevie po kreatívnej stránke rady. Namiesto toho vypustili svojich právnikov na ľudí, ktorí to mali celkom dobre zmáknuté.

Nesúď knihu... a seriál podľa prvej ukážky. Myslím si však, že prvá ukážka by mala naznačiť smerovanie, atmosféru celého diela. Čo mi ukazuje Discovery nasvedčuje tomu čoho som sa najviac obával. Možno je to mojim vzťahom k Abramsovmu Treku. Aký je? Prvý jeho film som sa naučil tolerovať. Dá sa. Into the Darkness nenávidím celou svojou existenciou. Je to nepodarený klon dokonalej zápletky, s absolútne strelenými situáciami pre oko, bez väčšej myšlienky. Beyond, na druhej strane, ten mám rád. Podarilo sa v ňom streliť tú správnu atmosféru. Po veľmi dlhej dobe som mal pocit, že sa pozerám na Star Trek. Ukážka na Discovery mi však pripomenula práve Into the Darkness, moju nočnú moru. Tak snáď pochopíte z čoho pramení moje znechutenie. Výsledok ešte môže byť dobrý – fajn. Nejakým spôsobom. Seriál neodpisujem, ale... Skôr som však trochu znechutený. 

Sigh, "fan" tvorba v svojom najlepšom svetle...a poslednom :(
Poviete si, Mick, ty nerd! A ja vám poviem nech s tým idete niekam. Nie je rozdiel pri brblaní nad pokazeným seriálom (alebo pocitu z neho), filmom alebo diskusiou o literárnom diele či brblaním nad tým, že automobilky už nerobia autá ako kedysi. Zmierte sa s tým! Spomínať hokejové zápasy ani nebudem, to ma ešte stále veľmi bolí. ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára