pondelok 20. júna 2016

Retro: Unlimited Adventures - Pool of Radiance

Tzv. goldbox hry alebo hry postavené na goldbox engine, sú zvláštny druh zvieraťa. Neviem či vo svete hier existuje niečo podobné. Z dnešného pohľadu majú tieto hry množstvo chýb, ale i pozitív. Majú v sebe isté čaro, ktoré neviem presne pomenovať. Je to sparťanskosť grafického spracovania? Nedostatok hudobných či zvukových vnemov?  Prostredím alebo herným systémom? Ťažko povedať, ale už len letmý kontakt so základným – nie veľmi vydareným – dobrodružstvom Heirs to Skull Crag pre Unlimited Adventures vo mne vzbudil chuť zahrať si niečo ďalšie. Viac.



Unlimited Adventures je zvláštny druh zvieraťa. Vo svojej podstate je to konštrukčný nástroj, ktorý dáva hráčom možnosť vytvárať si vlastné dobrodružstvá v štýle hier postavených na goldbox engine. Teda všetkých tých klasík od Pool of Radiance po Treasures of the Savage Frontier. Do značnej miery si upravovať a kresliť vlastnú grafiku. A samozrejme tvoriť vlastné príbehy. Okolo hry sa vytvorila oddaná komunita hráčov, a tak dnes môžete na internete nájsť slušný archív dobrodružstiev. Ak sa vám klasické hry od SSI už mália.



Heirs to Skull Crag je dobrodružstvo dodávané spolu s Unlimited Adventures. Ukážkové, aby hráči dostali predstavu čo všetko sa s enginom dá robiť. Nie veľmi dobré. A podľa mňa nevyužíva kompletného potenciálu UA. To vo mne však vyvolalo chuť zahrať si niečo z klasických hier. Vlastne nie, na chvíľu som sa vrátil k modulu z Ravenloftu, ale ten som zase rýchlo odložil. Nainštaloval som a spustil Curse of the Azure Bonds. Pokračovanie Pool of Radiance. Hra z roku 1989. Prejsť z UA na jednu z najstarších v sérii, to je slušná facka. Myslím hlavne v zmysle ovládania a herných návykov. Ako som tak prechádzal úvodnými pasážami hry. Chvíľku som škrípal zubami nad ovládaním a nutnosťou memorizovať kúzla po každom použití. Potom som si však spomenul na Pool of Radiance. Ja niekde mám stiahnutý remake stvorený práve pre Unlimited Adventures! Pool of Radiance patrí medzi prvé RPG hry, ktoré som kedy hral. I keď sa o prvenstvo delia spolu s Wizardry 7 a Dungeon Masterom. Bolo to okolo roku 1991. S chabou znalosťou angličtiny, slovníkom v ruke a záhadnými notickami „prečítaj si výpis z denníku č. 41“. Matne si spomínam, že bol k hre priložený textový súbor s nejakými radami. Ale bolo to zvláštne. Pre Wizardry 7 i Dungeon Mastera existoval kopec máp a návodov v miestnych časopisoch, ale nájsť niečo o Pool of Radiance? Nie. Človek sa musel spoľahnúť sám na seba. Späť v prítomnosti. Nainštaloval som spomínaný modul a pustil sa do nového hrania.


Mimochodom, ja celkom rád začínam RPG, v ktorých si vytvárate postavy. Samotný akt tvorenia je pre mňa zábavný. V ten jeden deň to už bol druhý začiatok. Postavy sa nemenia. Už to občas začína byť stereotyp. Prvá zmena oproti pôvodnej hre. Hráč si môže vytvoriť ako paladina, tak hraničiara. A samozrejme, remake ponúka vylepšené užívateľské rozhranie neskorších goldbox hier. Trošku vyleštenejšiu grafiku. A niekoľko zmien, ktoré som si stihol všimnúť počas hrania. Čo ma privádza k tomu, čo mám všetko v tomto module už za sebou. Moja družina vyčistila slumy, pevnosť Sokal, absolvovala Kuto's Well, Podal Plaza, Textile House, Mendor's Library, Kovel Mansion, Wealthy District a momentálne odpočíva pred Baneho chrámom. Už samotný autor v popise upozorňuje, že preklad nie je 1:1 a niektoré veci chýbajú. Zatiaľ to však boli väčšinou maličkosti. V tréningovej oblasti chýbala aréna s duelmi. Nie je možné si tu najať NPC. V tavernách sa hazarduje jednoduchou hrou (namiesto pretláčania, ak si dobre spomínam). V Mendorovej knižnici sa mi nepodarilo nájsť „Manual of Bodily Health“. A tak podobne. Väčšinou sú to drobnosti, ktoré nemajú väčší vplyv na konečný zážitok z „Pool of Radiance“ ako takej. 


V každom prípade, ak by ste chceli vyskúšať Pool of Radiance v trochu modernejšej podobe... EGA grafika je na vás moc. Nechce sa vám úplne trápiť s chýbajúcim príkazom „fix“, či mierne nešikovnejším ovládaním. Potom je modul pre Unlimited Adventures tým správnym riešením. Mimochodom, pri písaní tohto príspevku som sa dozvedel, že existuje aj remake Curse of the Azure Bonds. Možno im dám potom šancu.

Jedinú nevýhodu, ktorú ani Unlimited Adventures neopravujú, vidím stále v nedostatku hudby a zvuku v goldbox hrách. Keď tak nad tým uvažujem, goldbox hry nemajú dnes modernú alternatívu. A možno je to škoda. Základ je vo svojej podstate veľmi jednoduchý a netrebalo by ho prekombinovať. V každom prípade ak už máte doma Unlimited Adventures, potom stačí len siahnuť do bohatého archívu existujúcich modulov. A o zábavu máte postarané.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára