pondelok 10. decembra 2012

ScummVM prenosne...

Nebyť vysokého napätia, tak sa možno ani nevrátim k svojmu – akože – tabletu. Prestigio MultiPad, jednoduchá vecička, ktorá mi slúži najmä na občasné čítanie odbornej literatúry (aby som nemusel vysedávať pred monitorom počítača) a... to je asi tak všetko. Jeho výkon nie je nijak silný a má v sebe len Android 2.1. Nič extra zvláštne, na niektoré staré hry snáď dostačujúce. Obzvlášť tie, ktoré bežia na ScummVM. A tu sa nám dostáva k slovu opäť vysoké napätie a článoček o ScummVM pre Android. Vedel som, že existuje, ale keď som ho naposledy skúšal, ešte nemal vymoženosť dotykového ovládania. A ovládať hry „kĺzaním prstu po obrazovke“ nie je (aspoň pre mňa) bohovia vedia ako pohodlné. To už neplatí.


Výkon, ani systém, nedovoľujú spúšťať na zariadení súčasné, moderné, práve teraz vydané Android hry – normálne som rád za ten GameDev Story a obligátneho Vlka, zajaca a sliepky znášajúce vajcia :-). Ale ScummVM na ňom kedysi (keď som ho skúšal prvý raz) išiel, akurát to ovládanie nebolo obzvlášť pohodlné (alebo som ho vtedy nevedel nastaviť, to si už dnes nepamätám. Ale ak bolo toto nastavenie funkčné už pred rokom, a schované pod záložkou MIDI a Mixed AdLib/MIDI mode, tak by som sa nečudoval, ak som to prehliadol. Inak o nastavení a inštalácii krásne píše Sledge na svojom blogu. Nie je to nič zložité – z Google Play si stiahnete základnú aplikáciu a k nej jednotlivé pluginy pre hry, ktoré chcete hrať. Dva ťuky prstom a už len dostať vaše krásne, staré klasiky do prenosného zariadenia a užívať si nekonečnú nostalgiu v nekončených podobách. Alebo také čosi.
Môj podivuhodný prístroj je od základu skôr určený na čítanie kníh, ako čokoľvek iné. Nie, nie je to najideálnejší prístroj na túto činnosť, ale dostačujúci. Problém občas nastane, ak androidia aplikácia ráta s nejakými fyzickými tlačidlami navyše. Môj model Prestigio MultiPad má len dve – na prehadzovanie stránok a tie mnoho aplikácií akosi ignoruje a neberie do úvahy. ScummVM ho však má rád. Obraz automaticky otočí na šírku a vrchné (pravé) tlačidlo potom slúži na vyvolanie ScummVM menu priamo v hre – kde sa dajú robiť všetky nastavenia, vrátane ukladania pozícií (in-game herné menu totiž nedokáže vyhodiť virtuálnu klávesnicu, a teda ťažko si pomenujete uloženú pozíciu). Čo mi prišlo vhod pri všetkých troch testovaných hrách. Hlavnú dôvod prečo som však opäť vyskúšal ScummVM pre Android, bola jedna – jediná hra.

Viete, že mojím obľúbeným žánrom je RPG a ScummVM dokáže pustiť Lands of Lore (a okrem toho, posledny DOS build už dokáže spustiť prvé dva diely Eye of the Beholder). Klasickým „kĺzaním prstu po obrazovke“ sa práve táto hra ovládať nedala – potrebujete rýchle reakcie a okamžité klikanie na aktívne miesta. Obzvlášť súboje boli týmto spôsobom absolútne nepraktické a nehrateľné. Dotykovým systémom už tieto problémy odpadajú a hra sa hrá vynikajúco – i keď občas cítiť, že je Prestigio MultiPad menej výkonnejší a občas to trochu trhlo. Ale v prípade skokového dungeonu to toľko nevadí a neprekáža. Testovaná verzia bola Lands of Lore CD, kde vás svojím shakespearovským hlasom sprevádza Sir Patrick Stewart a hra i v tomto ohľade bežala a hrala sa krásne – teda pokiaľ siaha prvá herná oblasť (hrad, les a jaskyňa banditov).

Druhou skúšanou (pretože som s ňou strávil naozaj len chvíľu) hrou bola... Dračí Historie. Kus českej, hernej histórie, ktorý ScummVM už nejaký čas podporuje a hra na ňom bez problémov beží. Na PC a zrejme na väčšine lepších tabletov. Na MultiPade beží tiež, ale už je na nej viac poznať nestíhavosť pristroja. Celá hra bola evidentne trošku pomalšia – na niektorých miestach. Nič závratné, ale poznáte to – vaše oko vidí, že sa miestami hra pohybuje trochu lenivejšie, než ste normálne zvyknutý. Problém je – pokiaľ si dobre pamätám – že Dračí Historie využíva na ovládanie obe tlačítka myši, a mne sa nepodarilo prísť na to, ako dotykový systém emuluje takéto stlačenie. Informácie, ktoré som našiel hovoria o tom, že treba ťuknúť a chvíľu podržať, prípadne jedným prstom držať a druhým ťuknúť. Ani jeden zo spôsobov mi v tomto prípade príliš nefungoval, ale možno som to robil blbo :-) V každom prípade, ak sa mi podarí vyriešiť tento (základný) problém, mala by byť hra celkom hrateľná. I keď ide evidentne horšie ako posledné dve skúšané hry.

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge a Indiana Jones: Fate of Atlantis (CD verzia), do ktorých som tiež len nahliadol a prešiel prvých pár obrazoviek. O Indym napísal čosi už Sledge (a vlastne to bol ten príspevok, ktorý ma inšpiroval znova vyskúšať ScummVM na tablete) – na MultiPade šľape podobne, ale tiež s občasným „spomalením“, nie je to však nič tragické, čo by výraznejšie bránilo bezproblémovému hraniu. Pre Monkey Island 2 v podstate platí to isté, akurát on bol plynulejší.

Ak teda máte niekto trochu jednoduchší tablet, menej výkonný a so starším Android systémom, môžete pokojne vyskúšať ScummVM – niektoré staré hry by vám na ňom mali fungovať v hrateľnej forme bez väčších problémov. A musím povedať, že na tej malej obrazovke vyzerajú tie staré hry absolútne kúzelne! :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára