pondelok 1. októbra 2012

Prírastok: Nintendo Entertainment System (NES)


Hardware nepatrí k môjmu priamemu zberateľskému záujmu. Dôvod je jednoduchý - priestor. Avšak ak náhodou narazím na nejaký kúsok za relatívne výhodnú cenu, nemôžem odolať. Obzvlášť ak je u odbornej verejnosti považovaný za kus hernej histórie. Nintendo Entertainment System (NES) je legendárny systém, po ktorom som siahol viac-menej bez rozmyslu, za cenu, ktorá nebola vyššia ako nová PC hra. Aby to nebolo málo, v cene bolo zahrnutých i 6 hier.

Ak by sa ma niekto opýtal, aký hráč som - odpoveď by bola jednoznačná - PC hráč. Vyrastal som s hrami na PC od jeho XT čias, až po jeho moderné, nie už tak svetlé, časy. Klávesnica a myš sú mojimi druhými končatinami. Avšak ako začal rásť môj záujem o hernú históriu, obrusoval sa i môj radikálny postoj k iným systémom. Okrem obskúrneho N-GAGE od Nokie, sa tak ku mne postupne dostali i novšie konzolové systémy. Sympatická, tenučká Playstation 2 od Sony a ešte trochu neskôr jej moderný nástupca s poradovým číslom 3. Stále hľadám staré PC hry, či už ich dostanem do daru alebo zoženiem za výhodnú cenu. Medzitým sa však i môj obzor rozširuje. NES je - ako už bolo povedané - skutočne klasická konzola, s ktorou sa Nintendu podarilo opäť naštartovať americký videoherný trh. Mať ju teda v zbierke som považoval za čestné zaplnenie prázdneho miesta mojej hernej histórie, ktorá je vyplnená čisto PC históriou, prípadne doplnkovou emulovanou históriou mimo PC scénu. Lenže ako som sa neraz presvedčil - emulácia je pekná vec, ale originálny zážitok je na nezaplatenie. 


Samotná konzolka prišla poštou a ja som sa na ňu tešil ako na vianočné darčeky. Jednoducho ten pocit, keď dostávate niečo nové, niečo neznáme pod ruky, je jednoducho nezameniteľný. Konzolu som síce videl na fotografiách, ale pohľad vlastnými očami je predsa len iný. Čo ma prekvapilo je, že balenie konzole bolo skutočne kompletné, vrátane vrchného kabátiku krabice. Ten je síce z jednej strany akoby si ho niekto dal na večeru, z druhej ešte stále priechodný, ale aspoň môžem konštatovať, že mám NES v kompletnom balení. Konzola ako i príslušenstvo sú tiež vo výbornom stave, až na mierne zožltnutie plastu na rohoch NES. Nič čo by nejako extra vadilo alebo špatilo celú konzolu. Naozaj vyzerá veľmi dobre.

Komédia nastala v momente, keď som sa odhodlal konzolu vyskúšať. Keďže už dávno nevlastním žiaden CRT televízor, jediný spôsob ako ju skúsiť bola LCD telka. Našťastie sa jedná o novšiu revíziu s kompozitnými káblami. Nebolo nič ľahšie ako ju zapojiť do TV a spustiť. Na tom predsa nemôže byť nič zložité. Je to ako vložiť disk do môjho Playstationu. Vlastne ešte jednoduchšie. Áno, čo ma prekvapilo je, že NES je vlastne celkom jednoduchá hračka, kde ide všetko jednoducho a hladko. Ľahko sa zapojí gamepad, ľahko sa zapoja všetky ostatné káble a jednoducho sa vkladá i cartridge s hrou. Jednoducho. Napokon som sa teda rozhodol vyskúšať i priložené hry - teda funkčnosť konzole. Že som s tým mal vďaka svojej blbosti menší problém, taktne obídeme mlčaním. Nakoniec sa Super Mario Bros. 3 rozbehol a bolo to úžasné.

Napočudovanie to na LCD TV vôbec nevyzeralo zle. A môžem povedať, že subjektívne vyzeralo to, čo sa dialo na obrazovke lepšie, ako keď do rovnakej TV zapojím PS2 a púšťam oveľa modernejšie hry. Dobrá správa pre NES i pre mňa. CRT nie je až tak nutné, ako som si predtým myslel.

S hrami súvisí ešte jedna malá zaujímavosť. Na niektorých z nich je ešte totiž pôvodná cena, za ktorú sa predávali za oných čias. Takže vám môžem povedať, že taký Tom&Jerry stál kedysi 1750 korún; Mario&Yoshi okolo 2100 korún (zvyšok ceny je zoškrabaný) atď. Čo sú v skutku zaujímavé ceny. Skúšky všetkých hier prebehli bez problémov, až na hru menom Captain Skyhawk, kde nefungoval zvuk. Pokrčil som nad tým ramenami a hru zatiaľ odložil. Neskôr som však začal zháňať i ďalšie hry na tento systém. Podarilo sa mi dostať k Super Off Road pre NESko, avšak nebol čas ho skúšať. Založil som ho do police a nechal chvíľu odpočívať. Vtedy som ešte netušil, že sa čoskoro zoznámim s problémami, ktoré táto konzola od Nintenda mala, resp. má.


Ako sa tí chytrejší dovtípili (alebo čítali moju twitter prosbu), Super Off Road sa nerozbehol. Vložil som ho do konzole, zapol a nič. Prázdno, čierno. Na hru som sa celkom tešil, a tak ma zarazilo, že nefunguje. Prečo? Nemal som najmenšie tušenie a doteraz ho nemám. Ale začal som pátrať a zdá sa, že cartridge majú problémy s oxidáciou spojov a teda i občasným problémom, ktoré vedú k nefungovaniu hier. Návodov ako na to je na internete množstvo. Čo ma však zaujalo najviac, ako etnológa dvojnásob, je takmer až magickosť niektorých rituálov týkajúcich sa spúšťania takýchto hier. Rôzne návody a postupy, ktoré pripomínajú antropologické definície mágie, sú možno až mierne úsmevné, ale veľmi zaujímavé. V každom prípade, získal som niekoľko zaujímavých tipov ako na to. Avšak ešte som nemal čas ich vyskúšať.

V každom prípade je NES skutočne zaujímavým prídavkom do mojej hernej zbierky a už sa teším na experimentovanie s ďalšími hrami. Ale úprimne dúfam, že problémy, ktoré mám momentálne s hrou Super Off Road bude čo najmenej. :-)

2 komentáre:

  1. Pokud cartridge nenaběhne, aplikuju vatové tyčinky a etanol :) V drtivý většině případů to pomůže a kontakty to náležitě očistí. Zkušenosti mám sice jen s Mega Drivem, ne s NESem, ale nevidím důvod, proč u něj totéž nemělo fungovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jop, to chcem prave vyskusat, ked budem mat zase cas chvilu.

    OdpovedaťOdstrániť