utorok 20. marca 2012

Ernest Cline: Ready Player One - Hra začíná


Jedného dňa to už muselo prísť. Jedného dňa skrátka herná inšpirácia musela preniknúť do knižného sveta. Nedalo sa tomu zabrániť a bolo to len otázkou času, kedy niekoho napadne preniesť videohernú poetiku na stránky kníh. Presnejšie povedané, postaviť svoj príbeh na retro nálade a odkazoch na celú jednu líniu populárnej kultúry. V našom konkrétnom prípade plne na vlnách 80-tych rokov.

Ktorým smerom sa bude celá kniha uberať naznačujú už predchádzajúce skúsenosti autora. Ernest Cline má za sebou scenár k filmu „Fanboys“ a teda niet sa čomu čudovať, že i jeho kniha je plná popkultúrnych odkazov a narážok. Ostatne na náladu knihy vás už pripraví celkom pekne spracovaná obálka. Príbeh knihy je zasadený do neďalekej, distopickej budúcnosti, kde ľudstvo stále bojuje s energetickou krízou a nájsť si poriadne zamestnanie nie je jednoduché. A predsa je tu niečo povedomé – v roku 2044 znova prišli do módy 80-te roky. Nie pre prirodzenú módnu cirkuláciu, ale pre dedičstvo nedávno zosnulého miliardára Jamesa Hallidaya, ktorý za sebou nechal jedno zaujímavé dedičstvo.

Halliday bol prototyp nerda – génius, ktorý stvoril novú virtuálnu realitu, ktorá prekonala všetky dovtedajšie hry. Geniálny programátor, človek však sociálne veľmi neprispôsobivý dal ľudstvu útek pred realitou. Ten najúspešnejší. OASIS, ako sa tento systém volal používajú denne milióny ľudí, veľké množstvo z nich v tejto realite i pracuje. Čím je situácia na Zemi nepriaznivejšia, tým viac ľudí sa upiera k tomuto nereálnemu svetu. A tak i väčšina postáv v „Ready Player One“ trávi svoj čas ako avatar v online hre s tým, že so svojimi kamarátmi sa v reálnom svete nikdy nevideli. OASIS vychováva tie najmenšie deti, v OASIS sa pracuje a nakoniec sa tu chodí i na strednú školu.

Hlavným hrdinom knihy je Wade, stredoškolák, ktorý už to ma za pár, patrí medzi tisíce, ktorí sa snažia vyriešiť „Anorakovu výzvu“ – poslednú vôľu Jamesa Hallidaya. Komu sa to podarí, zdedí všetok Hallidayov majetok. Nájsť v OASIS Hallidayov „easter egg“ nebude jednoduché... Tí čo sa o to snažia sa nazývajú „gunteri“ (skratka od egg hunter) a za tie roky neúspešného pátrania sa okolo nich vytvorila celá subkultúra.

Samotný príbeh je to úplne najzákladnejšie čo všetci poznáme – mladý hrdina sa musí pretĺcť nástrahami, dospieť a uvedomiť si sám seba, aby nakoniec našiel svoje miesto vo svete. V tomto kniha neprekvapí, avšak čo ju robí úžasnou – aspoň z môjho pohľadu – je práve ono zakomponovanie popukultúrnych znalostí do príbehu, do Hallidayovej hry. Nájdete v nej všetko, od základných znalostí „vzniku prvých hier“, po filmové, či hudobné odkazy na ono slávne obdobie. Všetko do seba perfektne zapadá a hlavne, hlavne sa celá knižka veľmi dobre číta. Dej odsýpa, hlavnému hrdinovi je prečo fandiť a až sa dostanete k „Zmluvne závislým pracovníkom“, možno sa tiež spýtate, či už tu niečo podobné náhodou nemáme dnes.

Mimochodom - celý čas, ako som knihu čítal, som si hovoril, že toto by bol vynikajúci filmový materiál – o to lepšie, keby sa ho autori zhostili v retro nálade a pristúpili k nemu spôsobom ako sa nakrúcali filmy tejto doby. A ejhľa, pán internet mi napovedá, že sa vraj chystá filmové spracovanie. Mohlo by to byť zaujímavé...

2 komentáre:

  1. Čítal si anglicku alebo českú verziu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zacal som anglickym ebookom, ale kedze je to ebook nejak som sa nedostal k tomu, aby som ju docital. A ked teraz vysla ceska, kupil a precital v cestine. Papier je papier :)

      Odstrániť