streda 24. augusta 2011

Diane Duane: X-COM UFO Defense A Novel

Stále pokračujem v poznávaní nových, fiktívnych svetov založených na herných predlohách. Odvážne sa púšťam tam, kde ležia nekonečné priestory hernej popkultúry, snúbiace sa s marketingovými praktikami konzumného spôsobu života ľahkej literatúry. Herné adaptácie totiž nie sú len zaujímavým marketingovým nástrojom, ale aj odrazom herného média do ďalších sfér kultúry. Kvalitu nechávajúc odsunutú nabok.


Pomerne nedávno sa mi do rúk (a doplnkovej zbierky) dostala kniha spracúvajúca vesmír hernej, strategickej (prevažne) série X-COM. Ako už pravidelný čitatelia tohto blogu tušia, táto séria patrí do môjho úzkeho okruhu obľúbených hier. Niet sa preto čudovať, že okamžite ako sa naskytla príležitosť, musela sa stať táto knižka doplnkom mojej zbierky. Bez ohľadu na to, aká bude jej výsledná kvalita. Hlavnou otázkou bolo, ako sa dá strategická hra (bez nejakého konkrétneho príbehu) preniesť na papier. Teda do sveta literárneho média, ktoré si občas žiada viac ako konštatovanie, že zlý mimozemšťania napadli Zem.

Diane Duane je podľa všetkého skúsená autorka, ktorá má na svedomí nielen množstvo fantastických kníh pre mládež (séria Young Wizards), u nás známa predovšetkým ako autorka kníh zo sveta Star Treku. Rovnako sa podieľala i na scenároch k rôznym seriálom.

Prvé dojmy z knižky boli veľmi dobré, priam až príjemné. Avšak tento pocit musím pripočítať práve k nostalgickým spomienkam na hru. Pravda, táto knižka mi opäť pripomenula pocity, ktoré som mal pri objavovaní hry. Bol to nielen pocit, ale i povedomé problémy, ktoré veliteľka základne X-COM musí riešiť. Regionálnou veliteľkou je komandér Jonelle Barrett, ktorá postavila na nohy takmer nefunkčnú základňu v Maroku, a teraz ju za „odmenu“ poverili vytvorením novej základne vo Švajčiarsku. A to je vlastne i podstata celej knižky. Starosti s vyberaním nového miesta, vybavovaním základne, nedostatku financií a riešením únosu stratených kráv miestnych obyvateľov. Naozaj. Pri opisoch okolitých švajčiarskych hôr som dokonca mal nutkanie pozrieť si nejaké mapy a overiť si všetky miestopisné názvy a detaily, ktoré na vás autorka sype. Samozrejme, nájde sa tu nejaké to menšie prekvapenie, ktoré však čitateľ (a skúsený hráč tejto série) tak nejako začne tušiť skôr, než to docvakne hlavnej hrdinke. Avšak tú absolútnu zrejmosť si čitateľ uvedomí, tak o dve stránky pred hrdinkou, takže to nie je až taká tragédia. Zaujímavé je, s akým statusom vystupuje v knihe organizácia X-COM. Podľa všetkého je i v plnom nasadení stále tajnou, nadnárodnou organizáciou, o existencii ktorej by malo vedieť čo najmenej ľudí. Má to svoju logiku – ak by každý vedel kde sa X-COM nachádza, kde má svoje základne, stal by sa ľahkým terčom pre útok mimozemšťanov. Pri hraní si však človek túto pozíciu vôbec neuvedomoval.

Vtipné postrehy, občasné narážky na mechaniku hry, to všetko je zaujímavé a (pre znalca série) relatívne zábavné čítať (Mimochodom, mená členov X-COMu boli asi vygenerované (vybrané) priamo z hry, inak si neviem vysvetliť tú podivnú familiárnosť, ktorú evokujú). Problém však je, že všetky postavy v knihe sú vám absolútne ukradnuté a to vrátane hlavnej hrdinky. Je vám úplne ľahostajné, či sa jednej z hlavných postáv niečo stane – rozbije Avenger na kusy...no a? Charakteristika postáv je tak plochá ako v hre samotnej. Škoda premrhanej šance. V konečnom dôsledku ani kniha nemá veľký, presahujúci príbeh. Skutočne je to príbeh výstavby základne X-COM kdesi vo Švajčiarsku. A to je zároveň jej sila i slabina.

Braková literatúra, ale v prípade skutočného zanietenia pre sériu s ňou môžete byť spokojný, číta sa totiž veľmi rýchlo a dobre. Text je slušný i keď jeho obsah nedokáže zaujať nikoho iného. Samozrejme i s prihliadnutím na fakt, že dnes je svet X-COM oveľa lepšie zmapovaný a bohatší ako bol v čase vydania tejto knihy. Rozmýšľam kam knihu v hierarchii herných adaptácií zaradiť, ale neviem si s tým príliš rady. Niekde do stredu?

Mimochodom, knižné herné adaptácie, tiež to znie hrozne ako filmové herné adaptácie? Myslím, že v konečnom dôsledku sú tie knižné predsa len o niečo lepšie. O malinký kúsoček určite. Nie?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára