sobota 19. marca 2011

Michael A. Martin & Jake Sisko: Star Trek Online - The Needs of the Many

Vedome podliehať merchandisingu, to je môj momentálny stav mysli a rozhodovania sa, do čoho investujem 5 euro určených na knihy. Tentoraz padla voľba na knižku spojenú s MMO hrou Star Trek Online. Samozrejme, mohol som tie peniaze utratiť aj za lepšiu knihu z tohto sveta – keby som si predtým niečo o nej prečítal...


Problém knihy Star Trek Online: The Needs of the Many leží v jej koncepcii. Je totiž napísaná ako súhrn rozhovorov s ľuďmi, ktorí prežili istú dobu a podávajú o nej výpoveď. Fiktívnym autorom týchto rozhovorov je – v tomto čase už etablovaný – spisovateľ a novinár Jake Sisko. Cez rozhovory sa nám snaží priblížiť obdobie, ktoré sa nazýva „Long War“, či „Undine War“ (aka druh 8472), tj. obdobie kedy obyvatelia Alpha a Beta kvadrantu čelili väčšej hrozbe ako kedykoľvek predtým. A to je práve problém celej knihy – rozhovory. Napriek tomu, že jej cieľom je zjavne priblížiť nám dobu, v ktorej sa odohráva i STO – teda začiatok 25. storočia, robí to cez rozhovory, ktoré nedokážu ťahať čitateľov záujem ďalej. Skrátka, celý tento prístup necháva čitateľa absolútne chladného k tomu, o čom respondenti vypovedajú i keď sú medzi rozhovormi základné opisy situácií a miest, kde sa Jake Sisko so svojimi respondentmi stretáva. Rovnako nechýbajú ani vložené krátke správy z novín o súvisiacich udalostiach, ktoré ďalej dokresľujú toto obdobie.

Napriek tomu, že jednotlivé rozhovory sú celkom zaujímavé. Morálna dilema nad obnovením (alebo keď chcete vzkriesením) Data na úkor B-4, pohľad na stav Federácie, či rozhovor s Dulmerom a Lucslym o časových katastrofách a realitách (čo sa dá veľmi dobre zobrať ako pomrkávanie na fanúšikov a ich riešenie inkonzistencií v rámci jednotlivých sérií Star Trek seriálov). Povedal by som, že niektoré postavy boli v rozhovoroch celkom pekne vystihnuté (Quark narpíklad), na strane druhej pár ďalších ma nechalo chladným.

Tým ako je koncipovaná však získala jednu výhodu – nedá sa nijakým spôsobom porovnať s inými knihami, ktoré boli vytvorené ako doplnok k hernému svetu. Je postavená na niečom úplne inom ako lineárnom príbehu, čo vylučuje priamu konfrontáciu. Na strane druhej strane, oceňujem túto knižku aspoň ako zaujímavý experiment. Lenže bez príbehu sa čitateľ čoskoro začne nudiť, a tak si skôr vyberá jednotlivé rozhovory a postupne sa ku knižke vracia, než aby ju konzumoval v pravidelnom rytme. Avšak, a to je najpodstatnejšie, musí mať nejaký (kladný) vzťah k Star Treku, aby dokázal oceniť aspoň jednotlivé rozhovory a rovnako i odkazy na celý jeho vesmír. Potom je to knižka, ktorá sa môže stať zaujímavým doplnkom a to nielen pre hráča Star Trek Online. V opačnom prípade však bude lepšie investovať svojich pár euro do inej knižky.

Zoznam spovedaných osôb (je možné, že som niekoho vynechal):

seržant Stiles (MACO)
Annika Hansen
Dr. Palmer
kapitán Bruce Maddox
Quark
hologram Vic Fontaine
admiral Kathryn Janeway
Elim Garak
generál Worf
kapitán Kasidy Danielle Yates
Esperanza Piniero
agenti DTI Dulmer a Lucsly
kapitán Geordi La Forge
René Jaques Robert Francois Picard

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára