pondelok 8. februára 2010

O vesmírnych druhoch

Je ťažké vymyslieť niečo originálne. Vlastne originalita nemusí byť v samotnej myšlienke, ale ich kombinácií do nových tvarov a súvislostí. Myslím tým konkrétne sci-fi ako také. Vlastne to celé vzniklo pod vplyvom Mass Effectu. Mimozemské druhy v sci-fi sú zväčša len hyperbolizovanou zbierkou ľudských vlastností.

My síce nevieme čo nás vo vesmíre čaká, avšak z vlastných pozemských skúseností predpokladáme, že fungovanie akejkoľvek spoločnosti by mohlo existovať na podobných pravidlách – princípoch ako v pozemských spoločenstvách. O vývoji ľudských spoločenstiev toho vieme dosť. Vieme na čom stojí, akú kto v ňom má rolu, kam patrí a ako sa historicky vyvinula až k do dnešného stavu. Civilizácia. Vždy sa tak nejako predpokladá, že ten svet tam vonku nemôže byť toľko odlišný od toho nášho – fyzika nepustí. Prípadne, nepustia zásady prirodzeného vývoja života, o ktorých sa predpokladá, že sú do istej miery univerzálne. Predpokladá sa na základe pozemských skúseností. A ľudstvo sa pritom len čvachtá na brehu obrovského vesmírneho oceánu. Existujú len nejasné teoretické šance, že by niekedy túto vesmírnu pláž aj opustilo.

Preto tu máme sci-fi, ktoré nám ten obrovský, neznámy vesmír prináša domov. Nekonečný vesmír plný a obývaný mimozemšťanmi s ľudskými charakterovými rysmi (aby som nebol len humano-centrický, tak si autori s radosťou vyberajú aj iné pozemské živočíšne druhy, napríklad hmyz býva častou inšpiráciou). Iste, v prvom rade ide o odraz nás, aktuálnej doby, či problémov, ktoré je tak možné elegantne kritizovať. V konečnom dôsledku, je to len fikcia. Avšak až príliš sa opakujúca. Keď sa budeme pozorne dívať, nájdeme tam druh bojovníkov, mierotvorcov, druhy, ktoré si zakladajú na duchovnom živote, či prastaré rasy obývajúce tento kút vesmíru už od nepamäti. Avšak všetko sme to my. Aspekty človeka oddelené a spracované tak, aby prestavovali obyvateľov nových, neznámych svetov. Fascinuje ma to.

Rád odhadujem, „pitvám“ jednotlivé mimozemské druhy a pokúšam sa odhaliť, z ktorej časti ľudskej histórie si autor(i) práve požičiava. Ktoré aspekty ľudstva charakterizujú mimozemský druh. Navyše mám pocit, že to vždy býva jedna, dve vlastnosti určujúce takéhoto obyvateľa galaxie. Určite ste si už všimli ako bývajú ľudia v podobných dielach považovaní za čosi zvláštne, výnimočné v galaxii. Pre svoje vlastnosti. Bodaj by nie, keď mimozemšťania bývajú len časťou z nás! :-)

Mass Effect v tomto nie je iný. Na druhej strane, rád si čítam o fiktívnych svetoch, druhoch, mám rád keď sú prepracované, keď majú svoju vlastnú históriu a istý druh osobnosti. Najlepšie na tom je, že čím viac viete o skutočných pozemských kultúrach, tým býva čítanie fikcie zaujímavejšie. Nakoniec, kto vie, možno i to bol jeden z podvedomých dôvodov prečo som nakoniec skončil pri štúdiu etnológie...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára