sobota 3. októbra 2020

Dojmy: Chapter Master

Hustá hmla prekrývala povrch celého bojiska, prelievala sa z jednej strany na druhú. Kapitán Ragnar sledujúc to divadlo prírody, vedel, že v tých vlnách sa skrýva nespočetná hrozba špinavých cudzákov. Bol pokojný. Zažil to už neraz. Ticho prerývané zvukmi sekajúcich klepiet, občasného mľaskania či výstražného revu nejakého veľkého chrobáka. Prieskumníci hlásia cez tritisíc jedincov na bojovom poli – minimálne. Zažil už aj horšie... V tom sa hmla na východnom krídle rozostúpila a obrovská vlna cudzákov sa vrhla proti hradbám mestského úľa Samsara. Otras bol cítiť niekoľko kilometrov ďalej. „Za česť, za slávu Cisára!“ Zareval kapitán, ale jeho posledné slová sa strácali v bojovom kriku jeho bratov a zvuku bolterov trhajúcich chrobačích cudzákov na kusy...

Dve veci. Mám rád slovenčinu, ale niektoré slová a obraty v nej znejú zvláštne... Skúste to: „hive city“; „alien“; „chainsword“; „bug“... Stručné, jasné a výstižné. Moja milá slovenčina, ktorú vraždím veľmi často vlastnými neobratnými formuláciami, je niekedy skrátka príliš „pekná“ pre pochmúrne temnú (1) budúcnosť.

Druhá vec. Požehnanie od tatuška Nurgla tuto z jari, mi umožnilo sa po rokoch trochu viac venovať vesmíru, ktorý som poznal, ale len tak zbežne. Jedna počítačová hra sem - druhá tam. Však to poznáte. Myslím, že to u mňa historicky začalo Space Crusade, resp. prvým Space Hulkom. A z času na čas pokračovalo ďalej.

Vďaka jarnej karanténe som začal plánovať svoj „kill team“, zohnal som si RPG pravidlá (ktoré aj tak nevyužijem, pretože málo ľudí chce vidieť svoje postavy mŕtve hneď po prvom sedení. Pre poznatky o svete sú však tieto knižky výborné.), oživil svoju latentnú lásku k modelovaniu vecí a zistil, že som slepý ako poleno. Nehovoriac o tom, že som spätne začal oceňovať to čím svet Warhammer 40.000 je. Len tak medzi nami, vernými, jeho Cisárska milosť je kolosálny chuj, ale aj tak ho mám rád!

A keď takto niečomu venujete svoju pozornosť, postupne vás to dokáže zaviesť na miesta, ktoré by ste nečakali. Odhalí veci, o ktorých ste nemali tušenia. Tak nejako sa mi podarilo dozvedieť sa o existencii hry z názvu tohto článku – Chapter Master. Aj keď ono je to trošku zložitejšie.

Pokiaľ ma môj výskum neklame a agenti mi dodali správne informácie, Chapter Master začal ako hra, kdesi v útrobách neschválne známeho 4chanu. Po nejakom čase sa však na autora vrhol roj právnikov z Games Workshopu, aby okamžite ukončil svoju činnosť inak si ho podá svätá Inkvizícia. Alebo niečo v tomto duchu. Tak milý autor prehodnotil svoj prístup a hru premenoval na Interstellar Army Simulator 2015 a „niekto“ pre túto hru vytvoril mod Chapter Master zo sveta Warhammer 40.000. Čo je prakticky úplne to isté ako pôvodná hra, ale je to niečo iné, pretože je to mod. Hmm. Autor ešte chvíľu pokračoval vo vývoji, ale potom si predsa len povedal, že riskovať Inkvizíciu sa neoplatí, a tak vývoja zanechal. Nechal však ľudu celý svoj „game maker“ projekt k dispozícii, keby náhodou niečo. Posledná verzia, ktorú na internetoch dokážete nájsť má označenie 0.6555.

Chapter Master je vo svojej podstate 4X stratégia, v ktorej hráč preberá úlohu titulárneho pána kapituly (2) vesmírnych mariňákov (3). Buď si vyberiete jednu z existujúcich lég... kapitúl zo sveta Warhammer 40.000; z pár následníckych kapitúl; z nejakých tých fanúšikovských alebo – čo je presne moja šálka horúcej kávičky – si vytvoríte kapitulu vlastnú! A keďže na tom pracujem i v tom reálnom, stolovom svete, výber bol jasný.

Bombardovanie. Pár miliónov obyvateľov hore-dole, hlavne, že sa zbavíme cudzákov!

Po rozdelení bodov do štyroch základných vlastností ako veľkosť (sila) kapituly, kooperácia, čistota a stabilita génového semena (4), si vyberáte výhody a nevýhody vašej kapituly. Následne si určíte štruktúru – aká je ich domovská planéta či flotila, spôsob regrutovania nováčikov, psykerskú disciplínu a samozrejme nechýbajú farby, logo, premenovanie (ak chcete) jednotlivých jednotiek vo vašej kapitule atď. Skrátka naozaj fajn tvorba celej vašej budúcej organizácie.

Po absolvovaní tohto tvorivého procesu sa ocitnete na mape hry. Trošku vám možno pripomenie Master of Orion alebo podobné derivatívne hry. Máte domovskú planétu, máte menšiu flotilu lodí a väčšinou 1000 hlavé mužstvo vesmírnych mariňákov. Kapitulu treba rozvíjať a verne slúžiť cisárovi... ibaže by nie. Priznám sa však, že túto heretickú časť som nikdy neskúšal. Chránil som obyvateľov Impéria ľudí pred cudzákmi (5), heretikmi a choasom (6). Prípadne plnil požiadavke Inkvizície, Cirkvi svätej božského Imperátora (pfff) či Impéria samotného. So svojou flotilou som prišiel všade tam, kde ma bolo potreba. Bojoval som vo vesmíre i na povrchu planét. Až napokon bolo moje telo roztrhané pri menšom incidente s (ohnutí... čo? Ehm, kašľať na to...) Warpom.

Pán kapituly Mick bol totiž psyker a tu sa vám dokážu diať veselosti... náhodné úmrtia, explodovanie tela na márne kúsky či privolanie démonov do nášho sveta. A pre prípad, že by vám ušiel názov hry... ak padne pán kapituly nastane koniec hry.

Pozemný súboj a zmiznutie pána kapituly Micka. Warp.

Boj v existujúcej verzii nemáte priamo ako ovplyvňovať. Ten vesmírny, kde vidíte pekné sprity vašich lodí sa dá akosi ovládať, ale nevidím v tom príliš zmysel. Proste lodičky na seba nabehnú, niečo sa deje a ak máte šťastie tak vyhráte. V podstate je súboj stále automatický.

To isté platí aj o pozemných súbojoch, ktoré sú však ešte viac abstraktné. Postupne na seba nabiehajú protivníci a vám sa píše čo sa v boji akurát deje. Ovplyvniť ho môžete trochu zmenou taktiky, resp. ako usporiadané jednotky pôjdu do pozemného súboja.

Mimo boja sa staráte o všetkých svojich bojových bratov. Individuálne ich môžete vyzbrojovať, určovať roty, v ktorých budú nasadení – skrátka detailný manažment celej kapituly vesmírnych mariňákov. Kiež by existovala podobná hra, ale na oficiálnej báze.

Áno, ako sa od začiatku dalo očakávať – verzia 0.6555, nechaná na pospas internetu a nekonečnej priepasti choasu. Hra má svoje chyby, nedokončené funkcie, nedokonalé ovládanie a padá častejšie ako jednonohý bez barly. Napriek tomu sa v nej skrýva obrovský potenciál a dokáže človeka zabaviť na pár hodiniek čistého času (alebo dovtedy kým mu nezačne padať a musíte začať novú hru, či skúsiť starší save -nemilé, ale taký je údel fanúšikovských výtvorov).


Ak ste aspoň trochu do Warhammeru 40.000, rozhodne stojí Chapter Master za vyskúšanie. Je zadarmo, a za vyskúšanie nič nedáte a možno potom zistíte, že sa tu naozaj skrýva hra s veľkým potenciálom. Nerealizovaným, ale cez to všetko zábavným. Čo sa týka zvyšku sveta, ak je vašim obľúbeným žánrom 4X, možno sa vám oplatí Chapter Mastera skúsiť. Len na chvíľočku, možno v ňom objavíte zaľúbenie.

Chapter Mastera nájdete tu.

Lingvistické poznámky pána kapituly:

1 – grimdark, čo iné ;)

2 – Chapter Master, mohol byť aj majster kapituly, ale keďže jeho funkcia je de facto funkciou zvrchovaného vládcu kapituly, pán kapituly mi prišlo ako lepší preklad.

3 – Space Marine, čo iné... snáď príslušník vesmírnej pechoty? Err... to bude skôr Ríšska stráž.

4 – gene-seed, jasné ako facka, mohlo byť aj gene-semeno... aj tak to znie strašne :)

5 – aliens, xenos – proste všetko neľudské a iné, cudzák nie úplne sa mi to páči, ale čo už vymyslíš? Votrelca?

6 – nie je preklep, je to z bezpečnostných dôvodov... ;)

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára