utorok 13. decembra 2016

Prvé dojmy: Battle Brothers

„Takže chlapi, sme tu preto, pretože nemáme byť kde inde. Jozefa sme stiahli z ulice. Žobranie toľko nevynášalo, čo Jožo? Slepý Norbert, náš lukostrelec, bol ešte pred pár dňami tulákom. Nehovoriac tuto o Mosadznom Ferovi. Skrátka, ste banda sráčov a ja z vás vystrúham mocnú bojovú jednotku. Zase raz, znova. Budeme bojovať a zvíťazíme! Mám plán, strategické plánovanie a isté vodcovské schopnosti, ktoré nás dovedú...“

„Do prdele...,“ ozvalo sa kdesi z davu.

Hopkavý Tom, to som si mohol myslieť. „Počúvaj ma hlava deravá, ty môžeš byť rád, že si prežil!“ Už druhá vec, že ako jediný z pôvodnej party. Malá chybička v strategickom plánovaní. Ale, také veci sa stávajú aj lepším stratégom. V každom prípade, mentálna poznámka, Hopkavý Tom ide v najbližšom boji do prednej línie. Ešte uvidí čo je to autorita!



Mick! Čo to u všetkých démonov nočných orgií malo byť?! Pýtate sa istotne. Podivné úvodné odseky. To sa ti stáva pri hrách, ktoré ťa snáď aj bavili, nie? Nuž ako sa to vezme. Predsa len sú Bojoví bratia ešte len v predbežnom prístupe. Na druhej strane je tu badateľný silný herný potenciál. Ale od počudovaných výrazov, prejdime pekne k veci. Battle Brothers je strategická, taktická hra so silným RPG nádychom, ktorá stavia na nevyjednávateľnej obtiažnosti. Áno, nechýba tu onen preslávený Tony Stark mód, železného muža. Avšak pre všetkých, ktorí prichádzajú k titulu z čerstva a jasna sa neodporúča.


Hráč sa v hre ujíma vedenia partie žoldnierov. Je to vaša nová žoldnierska kompánia, ktorá si bude privyrábať na živobytie na náhodne vygenerovanej mape sveta. Aby autori to skúmanie sveta trochu ozvláštnili. Je totiž veľmi pravdepodobné, že si tu zopakujete niekoľko štartov od začiatku.

Kľúčové pre nás budú ťahové súboje. Vediete partiu žoldnierov, nájomných mečov (a iných zbraní), takže vašou hlavnou úlohou bude brať prácičku, ktorá zahŕňa zabíjanie, vraždenie, otĺkanie a umieranie. Zhruba v tomto poradí. Mimochodom, ako vedľajšiu činnosť to môžete skúsiť aj s obchodovaním. V jednom mieste nakúpiť tovar a v druhom ho za výhodnejšiu cenu predať. Otázkou ostáva koľko vás táto činnosť bude baviť. Ale možné to je, ak nie ste dostatočne presvedčený, že zvládnete nejakého toho banditu.

Zlato (peniaze) sú totiž jednou zo surovín, ktoré budete potrebovať. Vaši chlapi nebudú umierať zadarmo. Každý z nich má nejaký denný žold, za ktorý pracuje. Ak nemáte čím zaplatiť. Nuž, tešilo ma bojová kompánia, ale bez prachov ani kura nehrabe. Aby to nestačilo, vaša partia potrebuje jesť, potrebuje medicínske zásoby a náradie na údržbu zbroje a vybavenia. Všetko stojí peniaze. Všetko! Skoro ako v skutočnom svete. Človek aby sa otáčal a staral. A vy chcete mať čo najviac žoldnierov. Niektorí budú postrádateľní, iný sa stanú jadrovou súčasťou vašej bojovej jednotky.


V boji bude dôležitá ako ich výzbroj a výstroj, tak aj ich vlastné schopnosti. Ísť do otvoreného súboja s odkrytou hlavou, sa väčšinu času rovná samovražde. Štít v ruke vylepšuje obranu, zabraňuje postave aby bola zasiahnutá šípom (alebo inou ďalekonosnou zbraňou), kópia zase môže úspešne zabrániť protivníkovi priblížiť sa. Rôzne zbrane majú rôzne spôsoby použitia a rôzne vlastnosti. Rovnako i vaši zverenci, ako získavajú skúsenosti a postupujú na vyššie úrovne získavajú špeciálne vlastnosti.

Samotné súboje sa hrajú na akčné body, spojené s únavou a samozrejme nechýba iniciatíva, ktorá určuje poradie. Čím ťažšie brnenie a zbrane nesie váš žoldnier, tým menej toho v boji spraví. Hlavne na nižšej úrovni. Skrátka to neudýcha. A ak vaše kolo rozohráte zle, tak už to ani nerozdýcha. Súbojový systém a jeho grafické stvárnenie je nádherným príkladom toho, o čom som písal nedávno. Ťahové súboje s relatívne jednoduchou grafikou (i keď veľmi peknou, treba povedať) môžu fungovať aj dnes. Vaši žoldnieri (a všetky ostatné postavy na mape) sú zobrazení vo forme akýchsi búst.

Som rád, že má hra i obtiažnosť kedy vám dovolí ukladať kedykoľvek na mape. Pretože skutočne nie je jednoduchá. Avšak vďaka tomuto sa môžete hru lepšie naučiť. Uložíte. Pokazíte. Načítate a skúsite inú taktiku a stratégiu. Pomaly začnete chápať fungovanie systému. Keď si už budete myslieť, že to máte v malíčku. Potom pokojne pritvrďte a hra vás odmení nezmieriteľným umieraním vašich zverencov. Ostatne, nie nadarmo je občas hra prirovnávaná k XCOMu.


Ťahové súboje sú jadrom Battle Brothers, len sa trochu obávam istého stereotypu. Pretože pokiaľ sa vám celkom darí prežívať, vlastne čo môžete – v súčasnej verzii – je chodiť po mape a bojovať. A to má tendenciu sa po nejakom čase omrzieť. Obzvlášť ak dosiahnete bodu, kedy si môžete dovoliť lepšie vybavenie. Pravda, to nebude tak skoro a cesta k tomuto bodu nebude ľahká. Lenže čo viac môže hra ponúknuť? Pri pohľade na odohrané hodiny XCOMu si hovorím, že možno ani viac ponúknuť nemusí. Dostatočne vyvážený postup v pred je všetko čo hra potrebuje. Ono, keď vám nemŕtvy zožerie vášho najlepšieho Olejníka... Pretože ak skolíte nemŕtveho, neznamená to, že je mŕtvy. Však! Veď je nemŕtvy. No skrátka, treba tomu prispôsobiť stratégiu.


K spomínaným súbojom sa dostávate cez kontrakty. Buď to môže byť len jednoduché – vybiť skupinu banditov kdesi za kopcom. Prípadne nejaká ta eskortná misia – pomôcť karavane z jedného mesta do druhého. Či patrola. Mimochodom, orkom a goblinom sa vyhýbajte oblúkom. Aspoň zo začiatku. Sú to svine zelené! Alebo aká je to farba. Napriek týmto fantastickým potvorám je Battle Brothers celkom zakorenená v realite. Žiadne kúzla alebo mágia. Čisto oceľ na oceľ. Drevo na oceľ. No skrátka, máte predstavu. Battle Brothers patrí k tým hrám, ktoré sa oplatí sledovať. A snáď niekedy pribudnú aj bojové sestry. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára