piatok 7. novembra 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

Sú hry, ktoré svetom presvištia tak, že si ich nikto ani nevšimne. Až na pár zapálených fanúšikov herného žánru alebo témy. To je aj prípad hry Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows. Posledné herné korytnačky som si kedysi kúpil hneď v deň vydania, pretože korytnačky. Žiadny racionálny dôvod za tým nehľadajte. Nejako som podvedome dúfal, že to bude minimálne tak dobré ako posledný projekt Ubisoftu, ktorý bol spojený s filmom TMNT. Nuž.

Keďže táto korytnačia hra síce presvišťala internetom takmer bez povšimnutia, ja som si ju samozrejme všimol (áno, áno bolo by divné keby nie :-)). Venoval som jej svoj čas a nakoniec krátky popis na českej databáze hier, pretože povedzme si úprimne – PC port tejto hry je niečo otrasné. Po technickej stránke je hra neuveriteľne odfláknutá, nepozná ani základné nastavenia, ktoré by mali byť vlastné každej PC hre.  Neponúka vám žiadne grafické nastavenia nad rámec základného rozlíšenia, či vlastné nastavenie kláves. Dokonca sa autori nesnažili ani nijako hru pre kombináciu klávesnica a myš optimalizovať. Len to nejako nastavili, aby to fungovalo, ale praktické použitie je takmer nulové. Prosím, ak mi neveríte, pokojne si počkajte na súboj s Karai na stavenisku. Bude veselo. Obtiažnosť hry je nastavená vyššie ako napríklad pri TMNT hre od Ubisoftu a podľa všetkého vyžaduje zvládnutie viac pokročilých pohybov ako iné hry. Kombá, ktoré sa v aktuálnom nastavení klávesnice a myši nerobia práve najlepšie (a najprehľadnejšie), však rozhodne využijete. Nehľadiac na systém protiútokov, ktorý je však len akousi snahou o kopírovanie systému z batmanovských Arkham hier. Avšak na rozdiel od nich je v prípade Out of the Shadows len veľmi ťažkopádny a neprehľadný. Možno je to spôsobené i nie práve najinteligentnejšie riešenou kamerou a jej ovládaním, ktoré opäť ide proti akejkoľvek prirodzenosti. Možno je to však celé spôsobené problémami s ovládaním ako takým. V bojových situáciách dokáže byť kamera celkom prehľadná, ale občas sa stane, že vám uhne do takých uhlov a zobrazení, že je to na zabitie. Mimo bojových situácií je to už len horšie. 


Hra má aj svoje pozitívne stránky, avšak bohužiaľ neležia v hrateľnosti a vidno ich len v čiastkových prvkoch hry. Out of the Shadows patrí medzi tie hry, ktoré mali veľmi dobre nakročené k slušnej hre, avšak ich potenciál nebol naplnený. Hra je postavená na novom TMNT seriáli stanice Nickelodeon z roku 2012. Má však vlastný vizuálny štýl, ktorý sa od spomínaného seriálu líši. Úrovne sú lineárne a hráč môže medzi korytnačkami prepínať v reálnom čase. Každá z korytnačiek má pritom vlastný bojový štýl a nechýbajú ani odomykateľné kombá a vlastnosti. Tie sú zamerané buď na individuálne schopnosti korytnačiek alebo na tímovú spoluprácu. Hra umožňuje aj kooperatívnu hru viacerých hráčov.Nechýba ani obligátna hackovacia minihra Istotne zaujímavý je aj arcade mód, kedy si vlastne zahráte akýsi variant na automatové TMNT hry a vo svojej podstate možno tento mód vychádza z celej hry ako hrateľnostne najlepší. Grafika neosliní, ale ani neurazí. Animácie samotných korytnačiek sú vynikajúce, čo sa však nedá povedať o ostatných postavách. Hra je cielene smerovaná na fanúšikov TMNT. Má výborne napísané dialógy medzi jednotlivými korytnačkami, ktoré perfektne komentujú dianie okolo seba a prostredie, v ktorom sa práve nachádzajú. Sú v nich rôzne narážky, nielen na nový seriál, ale celý TMNT vesmír, ktoré si však užije iba skutočný znalec TMNT. Bohužiaľ i tieto komentáre  sa za chvíľu začnú neuveriteľne opakovať. Akoby skrátka nebol dostatok peňazí na prepracovanejšiu hru. A skutočne hra pôsobí na mnohých miestach lacno a podfinancovane.


Pritom stačilo tak málo. Možno si zobrať príklad z predchádzajúcich hier. Pretože samotný dizajn korytnačiek, niektoré nápady v hre nie sú vôbec zlé. Avšak čo z takých nápadov, keď končený výsledok vás skôr rozčuľuje ako teší? Nemôžem to ukončiť inak ako konštatovaním, že Out of the Sahdows je hra so slušným potenciálom, ale skutočne ofláknutým PC portom!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára