streda 22. júla 2009

Star Trek: Generations

Pôvodne som plánoval napísať niečo málo o zaujímavých fan filmoch, resp. takých, čo mňa osobne zaujali, ale... Zmena je život. Moja herná zbierka totiž bola obohatená o ďalšiu obskúrnu hru (= taká, na ktorej existenciu sa vo všeobecnom povedomí už akosi pozabudlo). Star Trek: Generations je hra na motív rovnomenného filmu. Na krabici hrdo hlása „Od tvorcov Star Trek: A Final Unity.“ Zaujímavé.

Pravda je taká, že ku kúpe tejto hry ma dotlačil môj vlastný brat! :-) Áno, preháňam ako obvykle. Skôr jej nákup navrhol. Povedal som si, keď nájdeš na ebay hru s primeranou cenou, prečo nie. Do zbierky sa vždy niečo zaujímavé zíde. A tu ju teda máme. Je to originálna krabička a.k.a. „Big box“, so všetkým čo k tomu patrí. Presne ako to mám najradšej. Predsa len, originál má svojim spôsobom väčšiu cenu ako nejaká budgetová reedícia.



Ako sa to hrá?

Škála dobového hodnotenia sa pohybovala od priemeru až po vyšší nadpriemer. Čo by mohlo znamenať zaujímavú hru. Problémy inštalácie nateraz preskočím, nechám si ich do záveru tohto článku, a vrhnem sa na hru samotnú. Na prvý pohľad by sa totiž mohlo zdať, že sa jedná o čisto akčnú hru. FPS, ako sa hovorí medzi nami hráčmi :-). Lenže opak je pravdou. Ona totiž v sebe skrýva niekoľko spôsobov hrania. Všetko sa začína v oddelení mapovania vesmírnych telies (môj skromný a zrejme nie práve presný preklad výrazu „Stellar Cartography“) na USS Enterprise-D. Z tohto miesta skúmate jednotlivé planéty a vydávate sa na ďalšie misie. Prvý dojem z hry je dobrý. Ťažko ju môžem po prvej misii hodnotiť nejako obšírnejšie, ale na prvý dojem to bude isto stačiť. Transportom sa teda presúvame na prvú misiu, v ktorej je treba zachrániť všetkých preživších ľudí na miestnej stanici. Ako som už naznačil, hlavná časť misií sa odohráva z pohľadu vlastných očí. Prostredie je to celkom pekné, a grafika tiež nevyzerá najhoršie, i keď mám taký pocit, že v roku 1997 existovali aj lepšie vyzerajúce hry. Lenže, Generations nie je FPS, je to adventúra ako vyšitá. Síce je občas treba zastreliť nejakého zblúdilého Romulana, ale väčšinu času som strávil prehľadávaním stanice, zachraňovaním preživších a používaní predmetov. Všetko sa zdá byť v naprostom poriadku a chvíľami máte pocit akoby ste naozaj hrali „A Final Unity“ len z inej perspektívy. Ako v prípade staršej hry, i tu sa ujali svojich rolí všetci zúčastnení, vrátane Malcolma McDowella, či Williama Shatnera ako kapitána Kirka.

Avšak je tu pár menších problémov. Jednak ovládacie prvky zaberajú takmer presnú polovicu obrazovky (druhú tvorí výhľad na svet). Nepôsobí to veľmi dobrým dojmom, ale zvyknúť sa na to dá. Rovnako ako na celkom nemotorné ovládanie. Klávesy je možné si namapovať, lenže chýba mi tu priamy „mouse look“. WASD ovládanie tak pôsobí značne nemotorne a je veľmi zle použiteľné. Áno, je to o zvyku, lenže aj napriek tomu je to skrátka nepohodlné. Obmedzený inventár budem považovať za vlastnosť hry, ktorú autori zamýšľali, i keď si tiež nemyslím, že to bol práve najšťastnejší krok.

Ako to spustiť na novších strojoch?

Má to muchy, ale aspoň zatiaľ sa to javí ako zaujímavá hra. Zrejme aj vďaka spomínaným chybám zapadla takmer do zabudnutia. Kto vie. Ono, dnes je aj veľký problém túto hru spustiť. Nevyžaduje síce žiaden moderný 3D akcelerátor, ale je to hra určená pre Win95 a s podobnými často bývajú problémy. Rovno zabudnite na hru pod Winows XP. Síce ju bez problémov nainštalujete a spustíte, lenže zistíte, že sa vám neprehralo intro, ani žiadna iná animácia. Rovno skočíte na obrazovku „Stellar Cartography“. Z nej sa však už ďalej nedostanete. Pri potvrdení misie hra automaticky spadne. Podobné správanie hlásia aj používatelia Windows Vista.

Ostáva teda riešenie vo forme Virtual PC s nainštalovaným Windows 98. Microsoftia verzia by v tomto mala dostačovať, nakoľko dokáže naemulovať o trochu lepší počítač než je doporučená zostava. Avšak ani v tomto prípade to nie je úplne bez problémov. Po nainštalovaní a prvom spustení sa mi stalo, že grafika bola absolútne nečitateľná, v divných farbách. Reštartoval som teda VPC, nechal ho bežať v okne a okamžite po nabehnutí pustil hru. Všetko sa zdalo byť v poriadku. Prepol som teda celo obrazovkový režim. Hra samotná takto beží bez problémov a plynulo. Len občas sa objaví nejaké to trhnutie. Čo však – aspoň v mojom prípade – nebežalo bez problémov boli samotné animácie. Namiesto plynulého prehrávania som mal slideshow, zvuk bežal normálne. I napriek „hraniu sa“ s rôznymi kodekmi sa mi tento problém nepodarilo vyriešiť. Pritom mimo hry idú animácie bez problémov (sú to „.avi“ súbory, dajú sa prehrať aj mimo hry).

P.S. Screenshoty mám bohužiaľ požičané z mobygames, kedže na virtuálnych Win98 nemám nainštalovaný žiaden slušný program na "kradnutie" obrázkov.

3 komentáre:

  1. Jelikož se evidentně v ST hrách orientuješ, můžeš poradit? Zahrál bych si něco ze světa Star Treku, ale je toho tolik, že nevim, kde začít :) Ideálně něco z prostředí TOS / TNG, spíš akčnějšího. Hrál jsem zatím jen adventury od Interplay...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, neviem ci nieco z tych hier, co vysli splnuje tvoju poziadavku "spis akcnejsiho", resp. ci sa zmestime do TOS/TNG. Zrejme sa od poziadavky TOS/TNG trochu vzdialim, ale napisem strucny zoznam, co za nieco stalo a sam uvazis.

    Star Trek TNG: A Final Unity
    Tak tato vec nie je vobec akcna, ale je to vynikajuca adventura. Mozno este lepsia ako boli tie TOS od Interplay.

    Star Trek: Elite Force 2
    Chcel si TNG a akcenjsie, tak mozno tato FPS hra by sa ti mohla pacit. I ked tu sa uz nachadzame na novej Enterprise-E. Lenze z TNG zostavy su v hre k dispozicii len Picard a Barclay :). Ako hovorim dobra FPS hra to je, i ked mnoho ludi tvrdi, ze Elite Force prve bolo lepsie (lenze to je cele postavene na licencii Star Trek: Voyager).

    Star Trek: Starfleet Command III
    Znova Picard a Enterprise-E, resp. tvoja vlastná loďka a akýsi strategicko-akčný hybrid. Dobrá hra.

    Star Trek: Bridge Commander
    Vyborny vesmirny simulator od veteranov z Totally Games (seria X-Wing), pribehova kampan je dostatocne zaujimava, a vyskytuje sa tu Picard a Data. Hras samozrejme ako cerstvy kapitan lode USS Dauntless a neskor dostanes pod kontrolu aj USS Sovereign. Imho vyborna hra! :)

    Star Trek: Away Team
    Strategicka hra typu Commandos, nie vsetky prvky boli doladene. Hras za uplne novu posadku a ludi. I ked, bude k dispozicii aj Data a mihne sa tam aj velvyslanec Worf :) Hra pohybujuca sa okolo priemeru.

    Star Trek: Armada a Armada 2
    V pripade, ze mas chut na real-time strategie z tohto prostredia. Len neviem ako funguju pod WinXP! Povedal by som, ze su to uplne typicke RTS hry, takze ta caka stavanie, tazba zdrojov, budovanie flotily a par solo misii (mas par lodi a musis ich niekam dostat, myslim, ze take misie uz existuju od cias Warcraftu :) ).

    Star Trek TNG - Klingon Honor Guard
    Dalsia FPS, cisto zamerana na Klingonov, takze ak ta Klingoni zaujimaju, mohla by zaujat aj hra. Mierny nadpriemer postaveny na prvom Unreal engine. Obcas celkom zaujimave levely.

    Star Trek TNG - Birth of the Federation
    Master of Orion vo svete Star Treku. Viac sa o tom ani povedat neda. Len si spominam, ze sa mi akosi nepacil ovladaci interface :)

    Mimo TOS a TNG tu potom mame uz spominany Star Trek Voyager: Elite Force a celkom podarenu a nepravom skoro zabudnutu 3rd person akcnu vec DS9: The Fallen.

    Samozrejme, ak by si chcel Kirka a si simulatorovo pozitivny, potom je tu este Starfleet Academy. No a ak mas odvahu, tak mozes vyskusat aj starsie hry zo serie Starfleet Command. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vřelé díky za vyčerpávající odpověď! Tohle jsem nečekal :) První volbou bude patrně Armada, na realtime mám zrovna chuť (asi z hraní Warcrafta 1 :)) Snad to rozchodim... A Elite Force 2 dostane šanci už kvůli Reginaldovi...

    OdpovedaťOdstrániť