utorok 12. januára 2016

Star Wars: The Force Awakens

Vidieť nové Star Wars (alebo ako tomu na Slovensku občas hovoríme Hviezdne vojny) v kine, to sa pošťastí raz za nejaký čas. Pri pôvodnej trilógii som akosi nemal šancu. S dudlíkom a v socialistickom Československu (to hovorím o epizódach V a VI samozrejme, pri prvej som možno ešte nebol asi ani v pláne ;-)) to moc pravdepodobné nebolo. Potom prišla trilógia druhá, nuž a ja som sa do kina nejako nehrnul. Zvláštny malý chlapec v hlavnej úlohe, nakoniec mi tam akosi chýbala tá mágia pôvodnej trilógie. I retrospektívne. George Lucas  sa skrátka úplne zbláznil. A to sa pritom považujem i za ľahkého fanúšika vybraných diel z Expanded Universe. Samozrejme za to z veľkej časti môžu hry. V konečnom dôsledku som už, ale prestal dúfať, že sa oná mágia prvotného niekedy vráti. Človek je starší. Videl (čítal, počul) mnoho vecí a okúzlenie z neznámych svetov sa niekam pomaly stráca. Potom som si sadol v kine do kresla. Pohodlne sa usadil a ako náhle sa za očakávanej fanfáry objavil názov Star Wars, bol som tam!


O J.J. Abramsovi si môžeme povedať veľa zlého, či už na základe pokazených filmových projektov alebo fám, ktoré sa občas objavia. Jedno sa mu však v prípade Star Wars: The Force Awakens musí nechať. Výborne sa mu podarilo zachytiť atmosféru pôvodnej trilógie Hviezdnych vojen. Sedíte v kine a užívate si príbeh v jednej preďalekej galaxii odohrávajúci sa kedysi veľmi, veľmi dávno...

Ako celok pôsobí siedmy filmový výlet do tohto sveta výborne. Na pohľad funguje všetko tak ako by si dlhoročný fanúšik tohto univerza predstavoval. Možno sa to až príliš podobá niečomu čo už dobre poznal, ale to má tiež svoje opodstatnenie. Sú to Hviezdne vojny pre novú generáciu fanúšikov, pre niekoho kto s nimi nevyrastal a preto môžeme trocha toho opakovania odpustiť. Najlepšie sú na tom postavy kopajúce za svetlú stranu sily. Pravda Rey je možno trochu „supermanská“ postava, ktorej sa darí všetko na čo siahne. Retrospektívne vám to možno príde trochu absurdné – keď to porovnáte s Lukovou cestou za hrdinstvom. Nepotrebuje učiteľa, silu ovláda tak nejako automaticky a v konečnom dôsledku nemôže zlyhať. Je to však sympatická postava, ktorej máte chuť fandiť... aj keď vlastne vďaka jej nepremožiteľnosti ani nemusíte. Výborne jej sekunduje Finn. Produkt nového programu Stormtrooperov, ktorý sa akosi vymkol svojmu výcviku (programovaniu) a hneď od začiatku si začne uvedomovať, že tu čosi nesedí. Zabíjanie nevinných civilistov nie je pre neho a najradšej by bol čo najďalej od toho všetkého. Nuž a napokon je tu Poe Dameron. Tých pár chvíľ, ktoré strávi na plátne je charizmatický a máte pocit, že by ste ho tam chceli vidieť viac. Poviete si, to je ale frajer, skrátka Eso Rimmer ako vyšitý. Nové postavy tak pekne fungujú a uzamykajú vás v novom svete v preďalekej galaxii. 


Force Awakens je však i pokračovaním, takže nám na plátne nechýbajú starý – známy, ktorých J.J. Abrams dávkuje pekne postupne počas dĺžky celého filmu. Kúsok z minulých časov a Han Solo, ktorý si ukradne celý film pre seba. Takmer. Možno sa to zdalo iba mne, ale mal som pocit, že si Harrision Ford celý film výborne užíval. Film tak výborne dávkoval dramatické momenty, s tými humornými, ktoré však neskĺzavali do detinského humoru strýčka Lucasa. 

S čím mám ,pri pohľade späť ,najväčší problém je obsadenie temnej strany – teda takmer všetkých zúčastnených imperiálnych postáv. Začneme niečím čo vadí podľa ohlasov i ľudom, ktorých materský jazyk je angličtina – Supreme Leader Snoke... Snoke... Snoke..., to je tak priblblé meno, že ma to pri jeho vyslovení vo filme trochu vytrhlo z mágie sveta. Znie to ako niečo z nejakého veselého animáku, kde je Snoke niečo ako poskok hlavného hrdinu. Potom je tu Kylo Ren. Pokiaľ nosil svoju masku, bolo všetko v poriadku. Jeho nástup nám na začiatku dal jasne najavo, že toto je temný pán, s ktorým sa neradno zahrávať. Až do momentu kedy, jednak si dal dole masku. A ja som sa v kine musel nahlas zasmiať. Podvedome som akosi čakal, že vytiahne magickú paličku a začne hľadať Harryho Pottera. Čím viac ukázali z jeho charakteru, tým viac na facku jeho charakter  bol. Umrnčané emo dieťa, ktoré chce byť z nejakého dôvodu ako... Vader. Prečo? Vader to už má dávno za sebou, je spasený, vrátil sa k svetlej strane sily a žije šťastne ako duch (spoiler k epizóde VI ;-)). Generál Hux je obsadený príliš mladým hercom na generála. Nesedí to tejto úlohy a ten hitlerovský prejav v jednom momente filmu tiež nemal patričný efekt. Akoby nová generácia potrebovala polopatisticky dať vedieť, čím sa Lucas inšpiroval pri navrhovaní kostýmov a vojenskej mašinérie Impéria. Alebo ja neviem.

Všetko sú to maličkosti, ktoré väčšinou začnete vnímať až nejaký čas po zhliadnutí filmu. Neznižuje to prvotný (a v konečnom dôsledku ani druhotný) zážitok z tohto filmového opusu. Do veľkej miery sa mu totiž darí napodobniť mágiu pôvodnej trilógie. Čo je niečo, k čomu sa Lucas vo svoje druhej trilógii nikdy nedokázal priblížiť. Ak ste to ešte neurobili, rozhodne nespravíte chybu ak pôjdete na Force Awakens do kina. Ten film za to určite stojí.

Avšak stále platí moje povzdychnutie „kvôli tomuto anulovali celý Expanded Universe?!“. Áno, dostávame sa do časti kedy budem trochu mrnčať ja (snáď nebudem znieť ako Kylo Ren ;)). Všetko čo napíšem je čisto subjektívne a nie nutne sa dotkne zážitku z Force Awakens. Sú to však maličkosti, ktoré má istým spôsobom stále žerú. Pre mňa osobne stále existuje pôvodný Expanded Universe a jeho vynulovanie Disneyho rozhodnutím skrátka ignorujem. Nie je nič zlé na tom, keď film kopíruje štruktúru pôvodnej trilógie. Napríkad Thrawnova trilógia od Timothy Zahna, dovolím si tvrdiť, ďaleko lepším pokračovaním ako celý Force Awakens. Už len vďaka tomu, že sa drží pokračovania sveta v jeho logickom slede. Máme tu zostatky Impéria, Novú Republiku, ktorá musí upevniť svoju vládu nad novo ovládnutými svetmi – pokúsiť sa obnoviť demokraciu v chaose po porazení cisára. Okrem iného predstavila i výborného antagonistu. Rozhodnutie J. J. Abramsa, tak zabilo množstvo výborných postáv. Samozrejme, v tom širokom svete existuje množstvo zlých vecí, smiešnych a nepodarených, ale to sa tak nejako dá očakávať pri tak rozsiahlom univerze. Na všetko sa dá naviazať a scenáristi mali právo meniť existujúce veci EU, nemuseli všetko zabiť jedným rozhodnutím. Najmä to dobré. Pritom sa teraz opäť vytvára „nový EU“, ktorý je po všetkých stránkach (aspoň z toho čo som zatiaľ videl) nie až tak vydarený. Na čo to bolo dobré? Pre JJove zisky? :-) Och, áno už vidím ako ma niekto opravuje. Prečo sem stále pletiem toho nešťastníka režiséra, ako on za to môže, to bolo Disneyho rozhodnutie. Hovorí sa, že sa sám J. J. pokúsil o čosi podobné v prípade jeho rebootu Star Treku. Chcel, aby sa anuloval všetok doterajší materiál z primárneho Star Trek univerza a existoval už len ten jeho. Z čoho by mala jeho produkčná firma nejaké drobné, samozrejme. Avšak držitelia práv na Star Trek poslali J.J. s takýmto návrhom niekam... Hovorí sa... Ale poznáte to, na každom šplechu, pravdy trochu. Preto som ochotný veriť, že za Disneyho rozhodnutím stál niekto iný.


Na čo tým vlastne narážam? Vo filme chýba akákoľvek kontinuita. Prečo je tam nejaký Odpor a nejaký podivný Prvý rád? Ako to nadväzuje na predchádzajúce epizódy a prečo tvorí Odpor len pár ľudí? Vo filme zahynú miliardy obyvateľov a nikoho to ani trochu netrápi. Nikto sa nad tým nepozastaví, nikoho to nezlomí. Holokaust je v tomto vesmíre na dennom poriadku, ďakujeme, zvykli sme si. Nikdy som netvrdil, že sa filmári musia držať nejakého EU, ale šikovný scenárista by si s tým iste poradil. Epizóda VII je tak kopírkou predchádzajúceho, ale (mimo postáv) jej chýba nadväznosť na existujúci svet. Keď sa začnete nad tým zamýšľať zistíte, že to prestáva držať pohromade. Nevadí to toľko ako v prípade Abramsovho Star Treku, ale tá nekonzistentnosť sa dá vystopovať i vo Force Awakens. Čo mi pripomína i trochu podivný koniec, ktorý nikam neviedol. Vlastne viedol, rovno k pokračovaniu. Už na plátne chýbalo iba veľkým napísané „pokračovanie nabudúce...“

Napriek všetkému sa Force Awakens podarilo vo mne vyvolať „ten pocit“, ktorý som mal naposledy pri sledovaní pôvodnej trilógie... Nie vlastne som ho mal pri sledovaní FMV animácii pre hru Dark Forces 2: Jedi Knight, ktoré boli po dlhej dobe prvé hrané Star Wars zábery. Force Awakens to má, i keď nie je úplne bez chybičiek.




kapitán Thrawn: Your xenocentric chauvinism is no concern of mine. I care about performance and results, and your record is exemplary. I do not care about your petty bigotry. Understood?
Commander: Understood, Captain.
Thrawn: Oh, and Commander, if I ever find out that your bigotry is affecting your performance, I'll have your carcass ejected with the next garbage load. Understood?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára