štvrtok 24. februára 2011

Staré a zabudnuté hry: Knight Force

Občas si poviem, že je dobré obohatiť zbierku i o nejakú starú hru, ktorá nepatrí do kategórie príliš známych. Obvykle dôvody sú, že sa nestretli práve s najlepším prijatím obecenstva a zapadli prachom dejín. Na druhej strane je na nich čosi, čo nepozná každý. Kvalitná hra si nesie mém, ktorý ju zachováva v pamäti (kultúre?), avšak hra – nepodarok, zapadne a už o nej nikto viac nepočuje. Lenže na chyby by sa nemalo zabúdať, však? A tak aj stará hra, ktorá nebola úplne podareným kusom softvéru, nám môže čosi o minulosti povedať. Preto som neváhal, keď sa mi podarilo získať menej známu hru Knight Force od Titusu.


Moja zbierka je relatívne mladá, okrem novších kusov z 21. storočia, tvorí jej jadro (na ktoré sa zámerne sústredím) hlavne RPG tvorba 90. tych rokov. Ono to pramení i z toho, že som sa stal pomerne neskoro „uvedomelý“ zberateľ. Keď predtým sa človek nejakej originálky pokojne zbavil. Dnes keď si na to spomeniem, aj to trochu ľutujem :-) Ako už som na tomto blogu písal, skrátka je potrebné sa aspoň trochu špecializovať, inak by sa človek zbláznil (o finančnom zruinovaní nehovoriac :-) ). Avšak vždy nastane situácia, kedy chce človek do zbierky aj niečo, čo má silnú individuálnu a citovú hodnotu. Skrátka hry, ktoré niečo znamenali i napriek tomu, že sú momentálne mimo zberateľovu orientáciu. A napokon sú tu spomínané málo známe hry. Jednou z nich bola Dragon Fire, podivný klon adventúry a RPG inšpirovaného popularitou Baldurovej brány, tentoraz je to spomínaný Knight Force.


Knight Force teda nie je žiadne RPG, je to akčná hra, beat 'em up, v ktorej hráč preberá úlohu rytiera cestujúceho časom. Samozrejme, rytieri len tak necestujú časom, za všetkým treba hľadať mocného (a zlého) mága, ktorý uniesol bezbrannú princeznú. Aby hráč mága mohol poraziť musí nájsť správny amulet, pre správnu časovú zónu. Čo znamená bojovať s rôznymi protivníkmi, až sa mu napokon amulet podarí nájsť. Avšak aby to nestačilo – mág zanechal v každej časovej zóne svoj duplikát, takže ak bude chcieť hráč zabiť i toho pravého, bude sa musieť zabiť i jeho „klonov“.

V dobovej kritike (Dragon Magazine č. 157, máj 1990 - hra dostala 1 hviezdičku z 5) bola hre vyčítaná kostrbatá grafika a prakticky neexistujúce zvuky. Recenzia sa týkala Amiga verzie hry. Pri PC verzii by ma absencia zvukov v tomto období príliš neprekvapila. A pravdepodobne hra vyludzuje čosi v PC Speaker kvalite, ale pri emulovaní to bolo len niekoľko nepočúvateľných tónov. Na druhej strane, čo som mal možnosť z grafického spracovania vidieť, nezdalo sa mi o toľko horšie ako dobová konkurencia. Dobová recenzia uzatvára hodnotenie hry vetou: ak vydavateľ nevie vydať niečo aspoň čiastočne inovatívne, nemal by sa namáhať s neschopnými napodobeninami. Hmm, keď už na začiatku 90-tych rokov sa vyžadovala aspoň mierna inovácia, čo máme hovoriť dnes? :-)


Ale aby som sa vrátil k samotnej skúsenosti s hrou, je tu totiž jeden problém. Knight Force je prvá mnou skúšaná DOS hra, ktorá nefunguje ani pod Dosboxom! Ani po niekoľkých magických trikoch sa mi hru nepodarilo spustiť tak, aby sa dala nejako rozumne hrať. Čo mi, ale nezabránilo hru aspoň v nejakej forme vyskúšať. Internet je priateľ, a tak som rýchlo stiahol Atari ST verziu (bola po ruke) a hoj sa do práce. Eh, teda do hrania. Po pravde, mal som v hre menší zmätok. Ovládala sa absolútne rovnako, presne podľa manuálu PC verzie (klávesnica, ako klávesnica, však), ale ovládanie mi prišlo zbytočne prekomplikované, väčšinou ústiace rytierovou smrťou. Asi tak po hodine umierania ma to prestalo baviť. Hovorím si, že lepším riešením by bol možno joystick, avšak bohužiaľ práve nemám žiadny po ruke. Zvuky sú naozaj minimalistické, ako nás presviedča recenzie. Avšak ani v prípade Atari verzie sa mi grafika nezdá nejaká zlá, či nepodarená. Kto vie, čo tým autor myslel. I keď v porovnaní s klasikami Amigy... možno je treba zárodok kritiky hľadať na konkrétnej platforme.

Čo ma však na hre potešilo bola krabička, hutná, pevná, nie ako tie krabice z posledných rokov ich existencie. Krásna a zachovaná. Na to, že hra pochádza z roku 1989 (čím sa momentálne stala mojou najstaršou hrou v zbierke), je naozaj vo vynikajúcom stave. Krabica. Diskety čakajú na otestovanie v nejakej disketovej mechanike.

Informácie o hre
Názov: Knight Force
Rok vydania: 1989
Vývojári: Titus
Druh: beat 'em up

2 komentáre:

  1. Nevlastniť Disketovú mechaniku? Koľká to škoda.
    Dnes sa dajú zohnať externé za lacný peniaz.(Stačí USB mechanika)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. simon - to sa ma tak, ja som si dlhu dobu myslel, ze mam disketovu mechaniku :) Ale kedze som ju nepotreboval, bol to len dojem...a dojem sa napravil, az ked som chcel disketu strcit do mechaniky. Potom som si spomenul, ze ked som kupoval komp, tak akurat nebola ziadna multi- s disketami k dispozicii, a tak tam mam len rozne druhy kariet :)

    Ale na ziskani externej USB sa pracuje :)

    OdpovedaťOdstrániť