piatok 29. decembra 2017

Prvé dojmy: Bud Spencer & Terence Hill: Slaps & Beans

Slaps & Beans alebo keď chcete tak, facky a fazule – je jednoduchá arkádová mlátička. Ak by som chcel spraviť chybu, ktorá sa normálne nerobí a prirovnať hru k existujúcim klasickým kúskom – vytiahol by som určite Streets of Rage alebo Golden Axe. Poznáte to, prechádzate z jednej strany obrazovky na druhú a fackáte všetko čo vám stojí v ceste. V nádhernom pixelarte, podkreslené perfektnou hudbou. Hra vychádza po celkom úspešnej kickstarterovej kampani. Je dostať v predbežnom prístupe. Avšak zdrojom všetkej tejto nádhery bolo demo pôvodne vytvorené (myslím) pre nejakú herne-tvorivú kreatívnu súťaž. Ostatne, demo som pred nejakým časom aj stremoval.


Samotné fackanie je zábavné a nie je vôbec zložité. Teda, minimálne na strednej obtiažností. Lenže hra je stále v predbežnom prístupe a autori odlaďujú práve drobnosti ako je obtiažnosť. Berte preto moju poznámku na túto stránku hry s veľkou rezervou. Občas v úrovni narazíte na miesto, do ktorého vaše pixelové postavičky vojdú a spustí sa „mágaj dve tlačítka (klávesy) ako šialený“. Sprevádzané úderným zvukovým podkresom tisícou faciek. Nádhera, i keď pre hráča trochu vyčerpávajúca. Raz za čas treba dokonca aj trošku premýšľať. Aspoň pokiaľ hráte dvaja. Terence je ten šikovnejší – dostane sa na miesta, kde sa Bud tak ľahko nedostane. Ale naozaj len občas. 


Fackovacie časti sú potom dopĺňané rôznymi štýlmi medzihier. Prvá z nich je napríklad závod piesočných bugín. A ten mi bol dlho tŕňom v oku. Autori ho síce trošku doladili, ale podľa mňa sa autíčko stále neovláda úplne najšťastnejšie. Aby som pravdu povedal, na tomto mieste som si potreboval znížiť obtiažnosť. Nakoniec by som túto sekvenciu istotne prekonal, ale chcelo by to stráviť hodne času tréningom. Bugina má totiž tendenciu odraziť sa od každej prekážky a úplne sa vám pod rukami pretočiť. Áno, trať má skratky, pomocou ktorých by ste mali byť schopný vyhrať. Ak však máte problém do skratky sa trafiť... vyhráva sa ťažko a namiesto zábavy prichádza pocit frustrácie. Všetko sa však dá prekonať. Nie? Keď už nie poctivým tréningom, tak aspoň znížením obtiažnosti áno. Neviem či je to z hľadiska dizajnu najšťastnejšie riešenie.  Aj keď je pravda, že to môže byť plne moja chyba – teda nevôľa trénovať dokola jeden závod, aby som sa dostal ďalej. To už nechám na vaše zváženie.

Uhm, no keď myslíte... mimochodom hra obsahuje aj české titulky

Čo ma však pri hre dokáže stále držať je hudobný podkres. Myslím, že každý fanúšik filmov s Budom Spencerom a Terence Hillom je dobre oboznámený s ich hudbou. A presne táto hudba vám hrá v jednotlivých úrovniach. Je veselá, je úžasná a parádne sa k hernej náplni hodí. Presne ako sa hovorí – padne jej ako prdel na šerbel. Vážne!

Čo ma privádza ešte k poslednému pozastaveniu. K cene hry. Na začiatku som uvažoval, či si náhodou autori nepýtajú trošku viac než by bolo treba. Ale keď si uvedomíte koľko licencovanej hudby hra v sebe obsahuje, viem si predstaviť aké náklady sa tou cenou snažia pokryť. Priznajme si to, bez hudby by bola hra polovičná. A teda smola pre každého, kto sa hru pokúsi s hudbou streamovať a nemá to nejako ošetrené. :-)

Ešteže nie sme v krajine samby... To by som mu niečo povedal. ;-)

Myslím si, že hra poteší každého fanúšika Buda Spencera a Trenece Hilla. Hra si drží podobný nadhľad ako ich spoločné filmy. Dokonca po príbehovej stránke je to taký krásny remix všetkých ich dobrodružstiev. Požmurkávanie na fanúšikov nájdete na každom kroku, v každej jednej obrazovke a dokonca i počas tých krátkych dialógov, na ktoré v hre narazíte. Je to zábavné, svieže a dobre to vyzerá. Čo by ste viac chceli? Jedine, že nepatríte k fanúšikom filmov tejto dvojice. Potom... polovica celého kúzla hry pre vás odpadá a budete musieť svoje ťažko zarobené chechtáky vyhodiť za niečo iné. :-)

Asi tušíte čo bude nasledovať...

Dunovka, grrrr... Keď sa nahnevám, budem zlý! ;-)

Hra to nie je úplne rozsiahla, to je pravda.

1 komentár:

  1. I really did not know about this game and you did a great job! Thank you for the great post.

    OdpovedaťOdstrániť